Akeleje (Aquilegia vulgaris)

32,95 kr

Aquilegia vulgaris er den art af akelejerne, der på dansk kaldes 'Almindelig Akeleje'. Og udover, at det er den mest almindelige art af akelejerne, så er denne staude også almindelig i den forstand, at den er hjemmehørende i Danmark og Europa generelt. Der findes mange forskellige sorter af den almindelige akeleje med alverdens blomsterfarver, men denne akeleje er selve arten Aquilegia vulgaris, der er kendt for omkring juni-juli - og nogle gange allerede fra april eller maj - at blomstre med smukke, dobbelte blomster, der ofte er violetblå, men også forekommer i hvide og rosa farver. Blomsterne sidder placeret i toppen af oprette, tynde stængler, hvorpå der vokser relativt små, snitdelte, blå-grå-grønne blade, og som tilsammen udgør staudens oprette, buskede og forgrenede vækstform.

Som hjemmehørende plante er akelejen især velegnet til naturlige haver og naturbede, hvor den forbedrer biodiversiteten ved blandt andet at fungere som en fin nektarkilde for bier - og herunder især humlebier, da de biologisk set har en længere tunge, der bedre kan nå nektaren, som sidder placeret inde i akelejeblomstens spore - samt ved at tiltrække kolibrier. Er det ikke den naturlige have, du går efter, så kan du dog også sagtens vælge Aquilegia vulgaris alligevel. For derudover er stauden også nyttig og pæn i både almindelige bede, stenhaver, skyggehaver, cottagehaver, som kantplante, under lette træer - og derefter også til afskæring og brug i fine buketter.

Ligegyldigt hvor, den almindelige akeleje placeres, så er den i hvert fald forholdsvist nem at dyrke, da den både er fuldt hårdfør, og stauden derudover også både kan trives i fuld sol og halvskygge samt vokser i en helt almindelig havejord - så længe den er veldrænet og ikke for tør. Har du en plads til akelejen i let skygge, vil stauden foretrække at plantes der. Med de rigtige vækstbetingelser vokser Aquilegia vulgaris sig til en omkring 50-60 cm høj staude.

Den almindelige akeleje kan også nogle gange findes under navnene 'Kortsporet Akeleje' eller 'gammeldags Akeleje'.

  • Vær opmærksom på at det ikke er alle varer, der er på lager i vores fysiske butik.
  • Køb 5 ens få 10 % rabat
  • Køb 15 ens få 15% rabat
  • Køb 50 ens få 20% rabat
  • Køb 100 ens få 25% rabat
  • Køb 500 ens få 30% rabat
  • Køb 1000 ens få 40% rabat
  • Mængderabatter gælder ikke på allerede nedsatte varer
  • Bemærk: Om efteråret og tidlig forår er mange stauder visnet tilbage. De har dog et godt rodnet og kommer igen.
  • Bemærk: Om sommeren klipper vi jævnligt stauderne tilbage, for at holde dem flotte og tætte.

Type: Staude, hjemmehørende 
Vækst: Opret 
Løvbeskrivelse: Let små-bladet
Højde: Kan blive 50-60 cm
Blomstringstid: Juni-juli
Blomster: Blå, dobbelte blomster
Placering: Trives i sol til halvskygge
Jordtype: Vokser i almindelig veldrænet, ikke for tør havejord
Velegnet til: Snit, blandede havebede
Egenskab: Selvsående
Hårdførhed: Fuldt 
Antal planter pr. m²: 6 stk.

Lokation : 3.2