Hvordan dyrker man hasselnødder?

For at få det bedste udbytte skal man anskaffe sig mere end bare en enkel busk. Når man har flere buske, vil bestøvningen og frugtsætningen blive bedre. Hasselbuske trives godt på vores breddegrader og er blevet dyrket i de danske haver i mange generationer. Gennem årerne er der fremavlet hasselsorter med langt større udbytte end tidligere og du kan derfor med hasselbuske i haven glæde dig til at knække store lækre hasselnødder.

Disse 3 sorter er nogle af de mest populære og robuste hasselplanter til de danske haver:

                         'Zellernoot'                                                        'Lamert Filbert'                                                    'Rode Zellernoot'
            KLIK PÅ BILLEDET FOR MERE                            KLIK PÅ BILLEDET FOR MERE                               KLIK PÅ BILLEDET FOR MERE

HASSEL (CORYLUS AVELLANA 'ZELLERNØD')  Hassel (Corylus avellana 'Lambert Filbert')   Hassel (Corylus avellana 'Rode Zellernoot')

Hvordan planter man hasselplanter?

Hasselplanter er forholdsvis store planter. Med en sluthøjde på ca. 3,5 meter skal de plantes med 2-3 meters mellemrum, gerne i fuld sol og læ for den værste vind. For at holde ukrudtet nede kan man sætte skyggetålende bunddækkeplanter rundt om buskene. For at opretholde sundheden i planterne skal der gødes med organisk universal havegødning 3 gange om året og de første par år skal der vandes ekstra i tørre perioder. 

Hvordan opbevarer man de plukkede hasselnødder?

Når de plukkes af buskene i fra slut september til midt oktober, kan disse opbevares i en plastikpose i køleskabet. De skal opbevares tørt og mørkt for at holde længst muligt. Når de opbevares i disse poser, kan de holdes friske helt indtil julen. Du kan endda opbevare dem på frost ved min. -18 grader i et helt år.

Hvilke retter er gode med hasselnødder?

Hasselnødder smager ikke bare godt, men er også fyldt med E-vitamin, B-vitamin og kalium, calcium, fosfor, jern og zink mineraler. Nødderne høstes i Danmark fra omkring september til oktober måned.

Hasselnødder er en fantastisk spise og kan bruges i et utal af retter. Man kan bruge hasselnødder i mange morgenmadsprodukter. Spiser man f.eks. havregryn til morgenmad, er det super lækkert at pifte retten op med hakkede hasselnødder. Står morgenmaden på skyr, kan de lækre sprøde nødder også gøre underværker her. Nødder er også lækre, at mikse med f.eks. musli og friske bær.

Hasselnødder i morgenmaden  Morgenmad med nødder

Har man en sød tand og kan lide at bage, så er hasselnødder altid gode at have ved hånden. Bager man f.eks. en æblekage, er hasselnødder et must! Til de kolde desserter som lagkagecreme, flødeskum til frugtsalaten eller på isdesserten er hasselnødder også gode. Eller hvorfor ikke lave sin egen chokolade med hele hasselnødder?

Kage med nødder  Chokolade med nødder  Kage med nødder

Hasselnødder er en allround nød, som også smager godt i varme retter. Særligt til vildt, i kartoffelretten eller i wokretten egner denne nød sig rigtig godt. Skal man lave tilbehør som en salat, en nøddepostej eller paté, så er hasselnødder en god ingrediens at have ved hånden.