Havevanding

Skrevet i: Nyheder

Vanding af haven

Gode råd om havevanding

Hvor meget skal jeg vande min græsplæne?

Græsplænen er noget af det mest hårdføre i din have, og den skal nok komme sig på trods af tørknen. Dine bed og andre planter i haven er vigtigere.

Men det er klart at plænen bliver mere udsat og kan blive brun og kedelig hvis den mangler vand i længere tid. Vælger du også at vande græsplænen, anbefales det at vande den 2 gange i ugen med 10-15 millimeter hver gang, vand helst tidligt om morgenen. Du kan nemt vande græsset ved at anvende et sprinklersystem, vil du gøre det endnu nemmere kan det tilsluttes til en vandings computer, så du kan vande haven, selv når du er på ferie.

Ønsker du ikke en permanent løsning er en vippe vander en god løsning.

Hvordan kan jeg få det største udbytte af mit vand?

Saml vand fra brusebadet og brug også det vand du renser dine grøntsager med, til at vande dine planter. Saml vand op fra de store tagoverflader ved at tilkoble en vandopsamler til din tagrende, ikke nok med at du sparer på vandforbruget så er regnvand kalkfrit og det kan mange planter bedre lide at blive vandet med. En regnvandstønde er en god løsning og super miljøvenligt.

Hvordan skal jeg vande mine planter bedst?

Vi kender alle til problemet når jorden er meget tør og vandet så bare render væk, i stedet for at trænge ned til plantens rødder, når man vander. Derfor er det en god idé at bruge en vandkande når du vander og vand kun jorden omkring dine planter. Med en vandkande rammes jorden på en blødere måde, og vandet vil nemmere langsomt kunne trænge ned i jorden og bevare fugtigheden længere. Allerbedst vand i regnvejr hvor vandet nemmere kan synke ned i jorden.

Hvornår er det bedst at vande?

Det er bedst at vande tidligt om morgenen eller om aftenen, hvor fordampningen er mindst. Vand helst ikke når solen skinner, vandet fordamper hurtigt og planterne når ikke at få gavn af vandet. Samtidig kan de små regndråber på bladene virke som forstørrelsesglas og derved give nogle slemme svidemærker.

Hvordan holder jeg temperaturen nede i mit drivhus?

Den bedste måde at holde temperaturen nede på, er ved at sikre god ventilation. Åbn døre og vinduer i dit drivhus, så luften bliver skiftet ud. Det kan også være en god ide, at bruge rullegardiner, skyggenet  eller skyggepasta i dit drivhus. Sætter du automatiske vinduesåbnere på vinduerne, sørger de selv for at åbne vinduerne når temperaturen bliver for høj. Det er ekstra vigtigt at få vandet i drivhuset, da temperaturen jo kan være noget højere. Kapilærkasser og vandingssystemer gør det nemmere at få vandet.

Hvordan holder jeg jorden fugtig omkring mine afgrøder?

Dæk jorden med kompost eller halm omkring dine afgrøder. Dette vil forhindre fordampningen. I blomsterbedene kan du dække med barkflis det pynter flot og sørger også for mindre fordampning. 

Hvordan tjekker jeg, om mine haveplanter mangler vand?

Grav et spadestik i jorden ved planten og tjek om jorden er fugtig. Er jorden fugtig, er det ikke nødvendigt at vande.

Skal nye planter have mere vand end gamle?

Ja! De nye planter (planter som er plantet de seneste 3 år) kræver mere vand, da det først er nu de er ved at etablere sig og danne et rodnet. Vi anbefaler at du lægger en drypslange ud langs den nye hæk og sætter vandingsposer ved nyplantede træer. 

Vanding af nye træer Drypvanding hæk

Hvilken vandingsmetode er den bedste?

Undgå sjatvandning. Det er bedre, at vande med store mængder og lade jorden tørre ud mellem vandingerne, end at vande lidt og ofte. Hvis jorden kun bliver våd i overfladen vil plantens rødder søge op i stedet for ned af og det vil gøre at planten står mindre stabilt og planten vil have sværere ved at klare sig selv og hente vand længere nede i jorden hvor vandreserverne ligger. 

På Jespers Planteskole og vi en kategori om vanding. Klik på nedenstående billede og læs mere.

Kategori Vanding

 

 

 

 

5 måneder siden
1745 visning(er)

Del bloggen på sociale medier