Planteslægten Kornel (cornus)

Kornel (cornus) er en rigtig stor planteslægt og i denne blog vil vi beskrive Koreakornel (cornus Kousa), Blomsterkornel (cornus ’Florida’), Vestamerikansk Kornel (cornus nutallii) og Etagekornel (cornus controversa).

Kornel

Hvordan ser kornel ud?

Kornel er utrolig smukke og spændende karakterplanter, der vokser som store buske eller mindre træer med flotte vækstformer. I Danmark bliver de omkring 3-5 meter høje alt afhængig af hvilken art man vælger. Kornel er velegnet som overstande i surbundsbedet og i den japansk-inspirerede have.

Ens for disse arter er, at de sætter de smukkeste blomster, der med alderen bliver flere og flere, hvilket er værd at vente på. Karismatiske er de i øjenfaldende svøbblade, der oftest sidder med 4-blade (op til 6 stk. for cornus nutalii). De omkranser den egentlige uanselige blomst. Blomsterfarven varierer fra grønlig hvid til hvid eller rosa. Kornus blomstrer fra maj til juni måned afhængig af arten. Efterfølgende kan der dannes en rød eller blåsort frugt, der modnes i september måned. Endnu et smukt karaktertræk er at, i efteråret forvandles løvet til et farveorgie i gule, orange og røde flammende høstfarver.

Etagekornel adskiller sig fra de øvrige, ved at blomsterne er små og sidder i oprette skærme og grenvæksten er smuk padoge lignende – etage opbygget. På grund af udseendet kaldes den på engelsk ’Wedding Cake Tree’ (Bryllupskage-træet).

Hvor skal man plante kornel?

Vælg en placering i haven, hvor der er læ og lunt og gerne i sol til let skygge. Jordbunden er almindelig havejord, gerne blandet med surbunds sphagnum. Jorden skal være fugtighedsbevarende men samtidig veldrænet.

Hvornår skal man gøde kornel?

Det er en god ide, at gøde om foråret med surbunds gødning. Beskyt unge nye planter mod udtørrende vinterfrost vind.

Skal man beskære Kornel?

Undgå at beskære kornel, da det vil gå ud over vækstform og blomstring.