Pæretræet - En sand fryd for øjet og en lækker frugt i køkkenet

Vil du gerne dyrke dine egne pæretræer hjemme i haven? Så får du her hjælp til hvordan du dyrker dine egne pærer i haven. Pæretræer kan være utrolig smukke på et espalier op af en husmur. Træerne får smukke yndige blomster i april/maj måned og meget blanke blade hele sommeren. Når sensommeren banker på døren, kommer træet med skønne frugter til dig og om efteråret, får du de skønneste efterårsfarver at kigge på. Man kan sagtens anvende de mindre pæretræer i krukker på terrassen, du skal bare være opmærksom på at vælge den rigtige stamme.

Nedenfor ses nogle af de pæretræer, som vi sælger her på planteskolen. Klik på billederne for at læse mere.

ESPALIER TRÆ PÆRE 'HERREPÆRE'   ESPALIER TRÆ PÆRE 'CONCORDE'   ASIATISK PÆRE (PYRUS PYRIFOLIA 'KUMOI') OPSTAMMET   PÆRE FAMILIETRÆ 3 SORTER

Se hele vores udvalg af frugttræer HER

 

Hvad kræver et pæretræ?

Et pæretræ kræver en del varme og det er derfor en god ide, at plante dit pæretræ i en lun krog i haven eller op af en sydvendt mur, så de sarte blomster ikke får frostskader. Du kan med fordel bruge et espalier. Pæretræer blomstrer tidligt på foråret, og dette gør dine pæretræer ekstra sårbare i forhold til frosten. Blomsterne på træet udvikler sig nemlig til selve frugterne, og er de først blevet beskadigede, kommer der ingen frugter ud af det.

Her ses flere forskellige typer espalierede frugttræer, som står op af en mur, hvor solens stråler rammer de fleste timer i løbet af en dag. 

Espalierede frugttræer  Espalierede frugttræer

 

Hvor store bliver pæretræer?

Pæretræer fås i mange højder. Du kan have et lille espalieret træ på kun 50 cm, eller du kan få kæmpestore søljeformede træer der bliver helt op til 10 meter. Har du store fritvoksende pæretræer, er de utrolig flotte at anvende som prydtræer i større haver.

Et pæretræ kan podes på 3 forskellige grundstammer, som afgør hvor stort træet ender med at blive.

Vildstamme: Hvis du vælger en vildstamme, får du et stort træ, som er lidt senere til at give frugt. Dog vil det efter 5-10 år være i god bæring.

Kvæde A: Vælger du det man kalder kvæde A, får du et middelkraftigt træ, der vil få frugter tidligt. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle sorter der fås på denne stamme, da det ikke er alle der kan vokse tilstrækkelig godt sammen med kvæden i podestedet.

Kvæde C: Til slut er der kvæde C som egner sig rigtig godt til espaliertræer, der også får frugter tidligere end dem på vildstamme-træer. Her vil grundstammen dog være mere modtagelig for frost og derfor egner denne type sig bedre til de mildere egne. Udbuddet her vil være begrænset, da denne type stamme ikke kan vokse sammen med alle pæresorter.

Hvordan passer jeg mit pæretræ?

Det er vigtigt at man vander sig pæretræ godt de første 4-5 år. Gødning er også vigtig. Man kan sammenligne et træ med et menneske. Jo sundere vi spiser, jo sundere ser vi ud og jo ældre bliver vi også. Dit træ skal have noget at leve af, for at blive et flot solidt og sundt træ. Hver vinter skal et pæretræ beskæres og evt. igen om sommeren alt efter hvor mange frugter træet har sat. Bliver dit pæretræ sygt, er det vigtigt, at du fjerner de syge blade, hvilket vil reducere angrebets omfang. De syge blade må ikke smides i haven, men skal i skraldespanden, så det ikke smitter andre planter.

 

OSMO UNIVERSALGØDNING    ECOSTYLE SVAMPEFRI KONCENTRAT

 
Skal et pæretræ bestøves?

Ja, pæretræer kræver bestøvning med pollen fra en anden pæresort. Sorterne ’Doyenne du Comice’, ’Herrepære’ og Clara Frijs’ er alle rigtig gode til at bestøve andre og de smager også skønt.