Kan man plante i de kolde måneder på året?

Vores vejr herhjemme er i vintermånederne blevet meget milde. Det milde vejr gør en forskel, når det kommer til at plante ud. Mange har ofte ment, at plantning på dette tidspunkt er en dårlig ide, men dette er nødvendigvis ikke altid rigtigt. 

Klik på billederne for at se mere:

Udvalg af buske hos Jespers Planteskole   Udvalg af træer hos Jespers Planteskole   Udvalg af stedsegrønt hos Jespers Planteskole  Hæk udvalg

Hvordan kan det lade sig gøre at plante om vinteren?

Om vinteren går planterne i dvale, hvilket vil sige, at alt overskydende vand som planten ikke bruger, bliver gemt i dens rødder. Kun en lille smule vand bliver trukket op i grenene, som planten bruger til at nære sig med i de mørke måneder. Planterne har ikke et særlig stort behov for hverken lys eller vand, da deres vækst går i stå i denne periode. 

Rødder

Når planten ikke er i vækst, kan den være nemmere at plante, eller flytte på dette tidspunkt af året. Hvis man vælger at plante nu er det vigtigt, at begynde at vande i god tid og vande meget ofte den første vækstsæson.

Spiller temperaturen en stor rolle i forhold til plantning?

Termometer  Vinter jord 

Temperaturen spiller en vigtig rolle i forhold til plantning. Om vinteren kan der være dage med 7-10 grader i luften og en frostfri jord, hvilket gør det muligt at plante. Man skal dog huske, at holde øje med vejrudsigten og tjekke, at der ikke meldes flere dages frost i nærmeste fremtid. Kommer temperaturen ned til frysepunktet, er det ikke afgørende for, om planten kan overleve eller ej, mere hvis frosten bliver hængende i jorden vil den kunne ødelægge rødderne.