Slyngplanter

Henter data... 7011 visning(er)
Slyngplanter



Slyngplanter fås både med flotte blade og blomster. Måske kender du til de velkendte Klematis, som blomstrer med de flotteste blomster i mange forskellige farver, men der findes mange andre slyngplanter som kan pryde din have, enten op ad et espalier, som bunddække eller som hæk. 

Vi guider dig til hvilke slyngplanter du kan plante hvor. Har du en altan kan det være et andet valg du skal tage end hvis du har drivhus/udestue og stor have.

 

Slyngplanter til altan

Bare fordi du er begrænset med en altan, skal du ikke gå glip af smukke slyngplanter. Faktisk handler det om at tænke kubikmeter frem for kvadratmeter på din altan eller mindre terrasse. På den måde bliver det nemmere at forholde sig til din altan, lidt ligesom et rum i din lejlighed. Her indretter du jo sikkert også med smukke ting på væggene og planter der hænger i ampler ned fra loftet. Akkurat lige sådan kan du indrette på altanen.

Her vil slyngplanter være et perfekt valg til dine vægge og loft på altanen. Slyngplanterne plantes i krukker eller kummer med godt dræn i bunden og god nærringsrig jord. Slyngplanterne skal have noget at klatre i og her har du flere muligheder. Du kan købe færdige espalier og stativer, men du kan også være kreativ og lave noget selv. Det kunne evt. være pil eller dekorative grene. Eller wire spændt ud mellem mure eller stakit stolper. Vi har valgt nogle stykker ud, som vil elske en solrig altan eller terrasse. Selvom der er periodisk skygge vil disse slyngplanter trives super fint med det.

Find alle slyngplanter her

 

Forslag på slyngplanter til sol og til altan:

Bunddækkende eller god i ampler som her på billedet. Perfekt på terrassen og altanen. Denne klematis får op til 20 cm store hvide blomster med lysegule støvdragere. Blomstrer gennem det meste af sommeren.  Smuk slyngrose der blomstrer hele vejen op fra bund til top med tætfyldte rosa blomster. Blomsterne har en let duft og er i flor fra juni til november. Fantastisk smuk kaprifolie, som hedder 'Hall's Prolific'. Denne kaprifolie får smukke hvide og gule blomster i gule/hvide blomster i juni-oktober.

 


Slyngplanter til skygge:

Selv en skyggefuld vokseplads kan tilplantes med slyngplanter. Det er utroligt smukt at skabe liv, selv i den mere mørke del af haven. Dette opnår du ved at plante slyngplanter med forskellige bladformer og farver. Feks planter med brogede blade er gode til at lyse op i skyggen. Det er ikke nødvendigvis blomster, der kan skabe et kønt udtryk.

Forslag på slyngplanter til skygge:

Klematis Pernille Tobakspibeplante Klatrehortensia Mirranda  Klatrehortensia Petiolaris Efeu Glorie de marengo

 

Forslag på slyngplanter specielt gode til drivhus eller udestue:

Er du så heldig at eje et drivhus eller en udestue, findes der også forskellige muligheder for at plante slyngplanter.

Disse rum forlænger havesæsonen betragteligt, så hvorfor ikke plante nogle slyngplanter som kommer igen år efter år. Som bidrager til et smukt uderum stort set året rundt.
Uanset om du planter direkte i jorden eller i store kummer, er det her ekstra vigtigt at du er flittig med vandkanden. I drivhuse og udestuer kan temperaturen nemlig svinge voldsomt i løbet af døgnet. Fra få grader om natten, til måske 40 grader i solen om dagen. Luftgennemstrømningen er også begrænset og dette øger risikoen for sygdomme. Så sørg for at lufte ud jævnligt. Planterne skal kort sagt have lidt ekstra opmærksomhed. 

Med slyngplanter i drivhus eller havestue har du virkelig mulighed for at udnytte rummets vægge og loft. Du kan skabe en ”indendørs” grøn oase, som kan nydes uanset regn og rusk udenfor, til glæde og gavn det meste af året.

CLEMATIS ARMANDII 'APPLE BLOSSOM'  CLEMATIS FLORIDA 'ALBA PLENA'  AKEBIA (QUINATA)  VITIS VINIFERA 'SCHUYLER'  KIWI (ACTINIDIA DELICIOSA 'GOLDY')

 


Forslag på klatrestativer til dine slyngplanter:

Når slyngplanterne har fået et smukt stativ at klatre i, er det vigtigt at hjælpe den lidt på vej i starten. I slyngplantens vækstperiode skal du jævnligt vikle skuddene omkring stativet eller andet den skal slynge sig i. På den måde kan du styre, hvor den skal vokse hen og du undgår at knække skud af, der er blevet for lange. Når planten er vokset til, slynger den sig gerne i og omkring egne grene og behøver derfor mindre hjælp.

CUBIC BLOMSTERKASSE MED ESPALIER  ROSENBUE JERN  Espalier hegn  Væg espalier  Blomster espalier

Sådan planter og passer du slyngplanter:

Mange slyngplanter er oprindeligt skovplanter. Det kan derfor være en god ide at efterligne deres vokseplads lidt, selvom du planter i krukke eller kumme. Du kan med fordel blande nedfaldsblade i din plantejord. Selvom du ikke selv har have, kan du sikkert finde en venlig haveejer, hvor du må få en pose blade med hjem. Plantejorden bliver mere åben og porøs og det vil planterne elske at vokse i. Det er jo plantens rødder der sætter væksten, så derfor giver det god mening at forkæle dem lidt.

 Alt beplantning i krukker og kummer kræver lidt mere opmærksomhed. Planternes plads er begrænset og derfor bliver rodnettet også mindre. Derfor er det vigtigt at du sørger for regelmæssigt at vande og gøde. Især i tørre perioder skal du være flittig med vandkanden. Gødning er også vigtig, om du vælger et produkt der skal vandes ud hver gang eller et produkt der langsomt afgiver næring er alt efter temperament og tid. Jo bedre du passer dine krukker og kummer med vand og næring, jo flottere planter kvitteres du med. Du kan med fordel dække jorden med kakaoflis eller pyntebark, det holder på fugten i jorden i dine kummer og krukker.

 

Forslag på fuldt hårdføre slyngplanter til hegn eller som hæk:

Slyngplanter kan med fordel bruges til hegn eller som hæk. Vi foreslår her nogle som er nemme og som ikke kræver en beskyttet vokseplads. Du skal selvfølgelig sørge for at planterne har noget at klatre i. Det kunne være et eksisterende stakit der trænger til at blive forskønnet med blomstrende slyngplanter. Eller et hegn der omkranser en terrasse, som kunne tilplantes og skabe læ, samt skærme for indkig. Skærme af ved tørresnoren eller skabe en grøn væg ved carporten.

Du har muligheden for at kombinere de forskellige slyngplanter, så der både er blomster og stedsegrønt. Dermed skaber du interesse på hegnet eller hækken hele året. Rio net er også et yndet materiale at bruge til slyngplanter. Det er billigt og du kan skabe et smalt hegn eller hæk på denne måde, inddele et område i haven, eller skabe en bagvæg i et eksisterende bed i haven.

Vi anbefaler at du sætter 1-2 planter pr meter, men tjek altid den enkelte plantes forventede bredde og højde. Det giver dig et fint indtryk af hvor mange planter der skal bruges til dit hegn eller hæk.

Slyngplanter ”klatrer” på forskellige måder. Nogle slynger sig om andre planter eller de stativer vi placerer dem ved. Andre har hæfterødder som de bruger til at klatre med. Disse hæfterødder er svære at fjerne igen, da de bliver siddende, hvis planten går ud eller skal flyttes. Nogle synes ligefrem de ødelægger husets mure, dette er dog kun kosmetisk. Men derfor er det vigtigt at sætte dig ind i slyngplantens vækstform inden du køber og planter den.

Planter som efeu, klatrehortensia og rådhusvin har disse hæfterødder, så dem bør du undgå, hvis du er usikker på om planten skal stå der altid. Der er også visse fordele ved disse hæftende klatreplanter. Skal du have dækket en lidt grim væg på huset, er de oplagte. Man ved f.eks. også, at de faktisk bidrager med en vis isolationsevne på murene. Plantet rigtigt, forskønner sådanne grønne vægge huset, garagen eller en læ mur i haven.

 EFEU VEDBEND (HEDERA ALEGERIENSIS 'GLOIRE DE MARENGO')  KLEMATIS (CLEMATIS 'FASCINATION')  EFEU VEDBEND STORBLADET KLEMATIS (CLEMATIS 'FREEDOM') Kaprifolie henryi

 
Kommentarer
Efterlad din kommentar
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension