Guide til valg af hæk

Henter data... 2528 visning(er)
Guide til valg af hæk


Hvilken hæk har jeg brug for?

Det er et spørgsmål, mange haveejere spørger sig selv. Det kan være ret nemt, at komme til konklusionen, at man skal have en hæk, men at vælge hvilken er straks værre. Du kan dog være rolig ved tanken om, at der med garanti er en hæk, der passer til dine behov, samt at vi har den i vores store udvalg af hæk- og læplanter.

Du kan få et overblik over vores udvalg lige her:  Hækplanter Jespers Planteskole. 

Hvad skal du bruge din hæk til?

En hæk kan bruges til mange ting. Mange bruger hækplanter til at lave en afskærmning af sin grund. Det kan bl.a. være over til naboen, hvor man gerne vil have mulighed for lidt privatliv eller fra grunden og ud til hovedvejen. 

Hækplanter kan dog også bruges som et billigt alternativ til et stakit, hegn eller rækværk eller til at skabe læ for vinden.
 
BÆRMISPEL LÆHEGNSPLANTE OG HÆKPLANTE (AMELANCHIER CANADENSIS) 30-50 CM   Thuja læhegnsplante   HÆG LÆHEGNSPLANTE PRUNUS PADUS   RØDGRENET KORNEL LÆHEGNSPLANTE CORNUS ALBA SIBIRICA
 

Barrodshæk eller Færdighæk - Det første valg 

Det aller første valg du skal træffe i forhold til dine nye hækplanter, er om hækplanten skal være barrods eller i potte (færdighæk). For mange er det et forholdsvis nemt og hurtigt valg. Færdigghæk er nemlig meget dyrere end barrodshække af den simple årsag, at de har stået og vokset i flere år og derfor er langt mere komplette og færdige hække, som navnet også antyder. 

Barrodshæk                                                                  Hæk i potte (Færdighæk)

                         Barrodshæk   Hæk i potte (Færdighæk)                   

 

Forskellen på barrods hækplanter og færdighæk (hækplanter i potte):

- Barrods planter kan købes fra efterår til forår, eller forklaret på en anden måde, fra planten mister sine blade til den får dem igen. At bladene ikke er der er essentielt for plantens overlevelse. Planterne sælges nemlig med deres rod blottet, hvilket betyder, at der er fare for udtørring. Man opbevarer derfor sine barrodsplanter i en tæt lukket plastiksæk, indtil man skal plante dem. Hos os står de i jorden, klar til at blive taget op efter behov. Barrods planter er en hel del billigere end en tilsvarende plante i potte. Derfor kan det bedst betale sig, hvis du skal have meget hæk, at vælge dem som barrods. Man skal så også bare være indstillet på, at der kan gå en del år før, man har sin drømmehæk. En lille barrodshæk står ikke med en højde på 1.80 og en tæt kompakt vækst året efter du har plantet den. Man kan dog med fordel vælge de almindelige og hurtigtvoksende sorter liguster og bøg. 

- Planter i potte (Færdighæk) kan plantes og købes hele året, så længe jorden ikke er frossen. Planter i potte har et meget veldannet rodnet, som typisk fylder hele potten ud, så planten er i sublim vækst. Du skal vælge hæk i potte, hvis du ønsker en hæk, som allerede er i god vækst, leder efter en her-og-nu løsning eller hvis du ikke skal bruge meget hæk. 

Når du har taget valget mellem barrods eller færdighæk, er det først at den svære process begynder. 

Vælg den rigtige hæk

Hvilken hæk du vælger, afhænger i høj grad af dine personlige præferencer. Mange kan eksmpelvis godt lide stedsegrønne hække, mens andre bedst kan lide blomstrende hække. En stedsegrøn hæk er foretrukket af mange, fordi de ikke taber bladene og er pæne hele året rundt. Samtidig er stedsegrønne hække ofte rigtig gode til at skærme af for vind eller en evt. uønsket udsigt. Den mest populære stedsegrønne hækplante er liguster. For optimal afskærming af vinden er især Taks kendt for at være god til det formål. Andre synes måske, at de er lidt for kedelige at se på og vil meget hellere have en hæk der blomstrer, for at have det at se frem til. 

Ligeledes fortrækker nogen en klippet hæk, mens en uklippet hæk er populær hos andre. En uklippet hæk betyder dog ikke, at det er en vedligeholdelelsesfri hæk. Sådan en hæk findes desværre ikke. En uklippet hæk skal stadig trimmes her og der og beskæres en gang om året for at forblive pæn. En uklippet hæk bruges ofte som alternativ til et hegn eller som for-hæk på en grund ud til vejen, da en uklippet hæk får en mere naturlig vækst og udseende. Som afskærmning over til haven er det mindre populært med en uklippet hæk, da den af naturlige årsager også fylder mere i haven 

For at få inspiration, er det også altid en god ide at skæve over til naboen eller måske gå en tur i nabokvarteret. For mens nogle gerne vil skille sig ud, vil rigtig mange også bare have en hæk der passer til området eller naboen. Skiller hækken op til naboens grund, kan det også være nødvendigt at blive enige med naboen om hæktypen. 

Tænk også gerne over hvilken ramme din have skal have. Du kan passende overveje følgende spørgsmål:

- Skal hækken skabe en grøn baggrund til alle dine blomstrende planter?
- Skal selve hækken være en del af udtrykket i haven?
- Skal hækken være en veltrimmet Liguster eller en mere vild Navr?
- Er det til en have i byen eller til en lang allé på landet?
- Hvilken type jord har du og er der meget vind?
- Vigtigst af alt - hvilken hæk kan du rent faktisk lide? 

Når du har gjort dig disse tanker, har du som regel et svar og er du stadig lidt i tvivl eller har brug for vejledning, så skal du endelig skrive eller ringe til os!

Det er 100 % sikkert at vores uddannede garthere på Jespers Planteskole kan vejlede dig til den helt rette hæk. Det kan være, du skal have en helt almindeligt bøgehæk eller ligusterhæk, eller måske fortæller dine svar os, at du er til de mere specielle som syren, aronia,  eller hassel. En ting er helt sikkert, vi har både ekspertisen og udvalget i hæk til at kunne finde lige hvad du søger. Husk at vi lige nu har forudbestillingsrabat på alle hækplanter. 

Find udvalget her

Kommentarer
Efterlad din kommentar