Årets æblehøst
Det er efterår og æblerne er ved at være spisemodne. Det er nu, du skal have dit udbytte efter at have passe og plejet dine æbletræer. Her er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du kaster dig over årets æblehøst.
Sådan høster og opbevarer du
Æbler modnes ikke nødvendigvis på samme tid, heller ikke selvom det er samme sort, så du skal forberede dig på flere ture i haven, når der skal høstes, så du får dem på deres bedste tidspunkt. Når æblerne er klar til høst, dannes der et løsningslag mellem stilken og grenen, som gør, at de er nemme at plukke. Man vil også kunne se et skinnende vokslag på æblet, som er yderligere tegn på, at de er klar, og når de selv falder af, skal de plukkes hurtigt. Når man skal plukke æblerne, skal man være meget forsigtig, og de skal helst være fejlfri og uden stødpletter og sår. Plukker man også de æbler, der har lidt småskader, gælder det om at bruge dem hurtigst muligt, og gerne samme dag. Har du ikke tiden til at gå i køkkenet, kan man altid rense og skære æblerne i små stykker og fryse dem ned. Så er de klar til brug, når man har tiden igen.
De æbler du vil gemme vinteren over, skal være i perfekt stand. Æblerne skal forsigtigt lægges i en ren kasse og i adskilte lag. Har æblerne sygdomme, når de lægges til opbevaring, kan de hurtigt smitte hinanden, hvis de ligger tæt. Frugterne skal opbevares i et koldt og fugtigt miljø, så de ikke rynker ind, men de må ikke få frost. Gennemgå gerne kasserne ofte, så du kan holde øje med tegn på sygdom. Æblerne må heller ikke opbevares med grøntsager i nærheden, da de kan nedsætte deres holdbarhed. Da æbler ikke modnes samtidig, skal du forberede dig på, at der vil være nedfaldsfrugter, og disse kan sagtens bruges i mos eller most, så længe de er godt rengjort.


Når æblerne får sygdomme
Det er desværre næsten en garanti, at dine æbler bliver ramt af sygdomme over vinteren, men med god observation, behøver det ikke ramme dem alle. Der er mange gængse sygdomme, der kan ramme æbler, men en af de mest almindelige og smitsomme sygdomme er gul monilia, som er en svampesygdom. Den angriber både æbler, blommer og kirsebær, og det er desværre ikke altid til at se, om frugten er smittet, før sygdommen for alvor sætter ind. Som med andre svampesporer, foretrækker gul monilia et fugtigt miljø, og dette er svært at undgå, når æblerne skal opbevares sådan over vinteren. Gul monilia angriber dog oftest, når frugten er på træet, og her kan du godt gøre en forskel. Sørg for at beskære træet, så der er god plads imellem grenene. Er dit træ meget tæt, kan det have svært ved at tørre i fugtige perioder, og det skaber god grobund for sygdom.
Gul monilia angriber via små åbninger i frugten, og det kan være både snitsår og stødpletter. Når æblet er angrebet, går der ikke mange dage, før det får store misfarvninger og bliver brunt. Man vil også kunne se svampesporer på æblet, når sygdommen breder sig. Det er en meget smitsom sygdom, så det øjeblik man finder tegn på gul monilia, skal sygdomsramte æbler fjernes fra haven. Nogle frugter bliver siddende på træerne og er blevet til små frugtmumier. De kan godt sidde fast og vil ikke nødvendigvis falde ned, når træet visner tilbage til efteråret. Derfor skal du selv sørge for at smide disse frugter væk, så de ikke smitter nabofrugterne, eller de frugter året efter. Det er ikke nok at smide dem på jorden eller i kompostbunken. Disse frugter skal helt væk fra haven.
Gul monilia angriber oftest tæt på høsttidspunktet, så hvis du opdager sygdomsramte frugter, gælder det om at få høstet æblerne og beskåret træet, så det kan få luft. Gå det gerne over flere gange om vinteren for at se, om du har misset en frugtmumie, der skal fjernes. Disse kan nemlig blive siddende over vinteren.