Sætning af Asparges

Henter data... 2128 visning(er)
Sætning af Asparges


Asparges er en skøn plante som vi danskere har meget kær – man kan næsten kalde tarteletter med høns i asparges for en nationalret. Friske grønne asparges, som man selv plukker, er også en rigtig lækker spise.

At etablere ens aspargesbed kan synes uoverskueligt, men når man først høster sine egne friske asparges, bliver indsatsen belønnet. Det er vigtigt at huske, at både forberedelsen af bedet og plantemetoden er afgørende for succes.

Hvordan skal jorden ved asparges være?

Forbered dit stykke jord ved at gøre jorden ordentligt ren året før. Det er nemlig det flerårige ukrudt, du skal have bugt med som senegræs, padderokker, skvalderkål, tidsler m.m. Det er ukrudtets rødder, der kan skabe problemer for dig, da du vil blive nødt til at luge dem væk, hvilket aspargesens rødder ikke har godt af. Hvis det alligevel skulle ske, at der sniger sig noget flerårig ukrudt ind på dit stykke, så er den bedste fremgangsmåde i et aspargesbed at klippe det væk i jord højde – jeps vi sagde klippe det væk. Denne procedure må man gentage indtil ukrudtets rødder ikke indeholder mere energi til at sende blade op og derved dør.

Plantning af grønne asparges

Nu er det tid til at de skal plantes ud! Dette sker sidst i april måned (marts-maj), hvor jorden er til at grave i. Du løsner jorden i 40-50 centimeters dybde og laver render i 10 centimeters dybde. Sørg for at der er rigeligt plads til at brede rødderne ud ved plantning. Rækkeafstanden skal være 60 centimeter, mens afstanden imellem planterne skal være 30 centimeter. Denne fremgangsmåde gælder kun ved grønne asparges.  

Det er en lidt anden metode, hvis du ønsker hvide asparges. Hvide asparges er egentlig den samme plante som ved grønne, forskellen er bare, at de er blevet nedgravet yderligere så skuddene blegnes. For at få hvide asparges skal du plante dem i en 25 centimeters dybde og 30 centimeters bred rille. Planterne sættes og dækkes til med ca. 8 centimeters jord. Når asparges stænglen vokser og pibler frem, dækkes den til med jord, sådan at den lige præcis altid er dækket. Man ender faktisk med at hyppe sine hvide asparges, som man gør med kartofler, helt op i en 35 centimeters højde over kammen.

Som noget nyt kan du også få lilla asparges, som behandles som grønne. De er smukke og anderledes i f.eks. salatskålen.
Du kan nemmest høste dine asparges med et aspargesjern.

Kalkning og gødning

Jorden bør være løs og næringsholdig. Asparges vokser vildt langs vores kystbreder, altså i sandet jord, hvor den får naturlig gødning fra skaller og tang. Derfor er disse en optimal organisk gødning. Har man ikke adgang til disse, skal man på anden vis hæve jordens pH værdi, f.eks. ved tilførelse af kalk. Asparges kan lide en neutral jord (7,5 pH-værdi), hvor de fleste jorde er naturligt sure. Hvor sur din jord er, kan være svært at sige. Vil du være sikker på din jords pH, kan du nemt foretage en analyse af jorden ved hjælp af PH-JORDBUNDSTEST - ECOSTYLE.

Går du i forvejen og overvejer at få andre grøntsager i din køkkenhave, som enten ligesom aspargesen kan lide neutral jord eller som kartoflen ikke kan tåle jorde med høj pH, er det en god ide at vide, hvilken pH-værdi din jord har.

Aspargesplanter har en levetid på 10-15 år, hvilket vil sige, at et aspargesbed kan bringe glæde, og ikke mindst lækker spise, i rigtig mange år.
Når du køber en aspargesplante og planter den, går der ca. 3 år før man kan høste de første skud. Asparges høstes i maj og juni, aller-senest til Sankt Hans. Derefter skal man lade planten være, så den kan få ro til at samle næring og energi til næste år. Lad endelig de smukke høje frøstande stå, da de er både kønne og giver mad til fuglene.

Et godt tip er at drysse lidt kalk på dit aspargesbed om efteråret, gerne også give det et lag tang, hvilket vil få asparges til at komme bedre til næste år.