Beskæring af vin

Henter data... 261 visning(er)
Beskæring af vin

Beskæring af vin

Vinstokke er en fantastisk tilføjelse til haven; de giver godt læ og skygge, fantastiske frugter og så har de et strejf af sydeuropæisk sommer over sig. Hvis du har vin i haven, så ved du også, at det kræver relativt kraftig beskæring og i dette blogindlæg har vi samlet en masse gode råd til dig, så du kan holde styr på dine vinstokke.


Vin i haven

Vinstokke er populære i de danske haver, og det er der mange grunde til. Først og fremmest er der få ting bedre end hjemmedyrket frugt, og intet kan sammenlignes med den skønne smag af vindruer fra drivhuset. Dernæst er vinplanter perfekte skyggeplanter, for de får al deres næring fra solens stråler og smagen afhænger af mængden af soltimer, hvorfor de er perfekte til at skabe overdække. Af den grund er der også rigtig mange, der binder vinstokke op på pergolaer eller som espalier, så de kan give skygge i haven.


Sådan beskærer du vinstokke

Vin er er en bløderplante, hvilket betyder, at den ufrivilligt trækker saft ud af ’huller’ på planten, og det kan i værste fald resultere i, at den forbløder og går ud. Der er mest væske i planten om sommeren, men her kan den bedre lukke sine sår efter beskæring. Når du beskærer den om vinteren, skal du derfor helst gøre det før end senere, for jo tættere på foråret du kommer, des mere væske kan den miste efter beskæring.

Vin skal beskæres både vinter og sommer, og gerne flere gange i sidstnævnte sæson. Om sommeren skal vinen faktisk gerne beskæres op til fem gange på én sæson, og gerne mere, og det er simpelthen fordi, at vin vokser så kraftigt. Lader man planten vokse ukontrolleret, kan den roligt overtage hele haven eller drivhuset, men det vil også betyde, at den stopper med at koncentrere sig om vindruerne og i stedet for blot sætter nye grene med blade. Derfor skal du ikke være alt for bange for at gå aggressivt til værks om sommeren. Noget man dog også skal huske på er, at vinens vækst om sommeren afhænger af vinterbeskæringen.

Vinterbeskæring

Sommerbeskæring

Om sommeren vil du godt kunne risikere, at nogle af dine klaser stopper med at vokse, og så kan det skyldes, at grenene sidder for tæt, hvilket desværre betyder, der skal tages noget af. Sørg derfor at tynde ud efter behov, og det kan nemt blive mange gange i løbet af én sommer.

Om vinteren former man nemlig vinplanten, og skaber hele grundlaget til, hvordan den skal vokse i de varme måneder. Du kan beskære din vin fra november til marts, men jo før des bedre. Det er for rigtig mange blevet en tradition at bruge juleferien på at beskære vinen, men det er også en god måde at starte det nye år ud på. Når du beskærer din vin om vinteren, skal du fjerne årets gamle skud og klippe de gamle vindrueklaser tilbage. Der skal være ca. to knopper til sommerens vækst. Selve stokken, som kaldes længdeskuddet, skal bindes til, og man anbefaler, at der kun lægges omkring 50 cm til hvert år. Klip bare spidsen af, for der skal nok komme et nyt skud til næste år.

Hvis der var for mange klaser på stokken, kan det være nødvendigt at tynge ud i sidegrenene, og dem tynder man ud ved at klippe helt ind til vinstokken. Lige som med om sommeren, betyder for mange grene, at planten ikke koncentrerer sig om frugtsætningen, så vær endelig gavmild i fjernelsen af sidegrene. Som før nævnt, vokser vinstokke som ukrudt, så man skal gøre sit for at holde dem tilbage, ellers skal de nok overtage drivhuset. Vær ikke nervøs, hvis du har taget lidt ekstra af, de skal nok komme igen. De små sidegrene du lader blive tilbage, skal ikke være mere end 15-20 cm i længden, for disse skal nok skyde derud af, når solen kommer tilbage.



Sygdomme i vinstokke

Sygdomme er desværre glade for vinranker, og de er desværre ikke alle lige så brugbare som ædelråd. Du kan godt forvente, at efteråret bringer gråskimmel med sig og angriber både blade og stængler, men planten skal nok klare sig. Når du vinterbeskærer planten, skal du blot sørge for at fjerne de dele, der er blevet angrebet. Vinstokke bliver også tit angrebet af skjoldlus, men disse kan fjernes med en stiv børste.

Vin kan også blive ramt af meldug, som vi desværre også tit ser med det fugtige vejr i Danmark. Meldug skyldes nemlig fugt og en mangel på luftgennemstrømning. Ser du meldug på dine vinranker, skal du skille dig af med de ramte plantedele, og du kan samtidig se, om det er nødvendigt med en beskæring for at give lidt mere luft. Derudover kan vinen blive ramt af vinskimmel, der til forveksling ligner meldug, men altså ikke er det. Vinskimmel resulterer i visne blade, der i utide falder af vinstokken og derved hindrer druerne i at modne optimalt. Begge sygdomme kan afhjælpes ved at sikre bedre gennemstrømning af luft til planterne samt beskæring.

Nu er du klar til at give dig i kast med beskæring af dine vinplanter, og husk endelig også på, at din vin skal vandes året rundt. Selvom vinranker trives bedst, når de lider, så må de ikke udtørre. Når du har beskåret planterne, skal de visne, afklippede blade og grene fjernes. De danner gråskimmel og kan nemlig skade planterne.


Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension