Beskæring i foråret

Henter data... 1112 visning(er)
Beskæring i foråret


Det kan være svært at få et overblik over hvad du må beskære hvornår - Her kan du læse hvad du kan gå i gang med i haven nu. 

Beskæring af frugtbuske:

Selvom busken allerede har fået de første grønne blade kan du stadig nå at beskære ribs, solbær, stikkelsbær, jostabær og blåbær.
Det er vigtigt at beskære dine frugtbuske fordi frugterne vil blive større og flottere, når du mindsker buskens volume. Det ekstra lysindfald øger sødmen og giver en ekstra god smag. Klip eller sav de ældste og tykkeste grene af så tæt på jordoverfladen som muligt. Fjern ca. 1/3 af buskenes grene hvert år, men vent med at beskære nye buske til de har haft tre gode somre.

Sommerhindbær og brombær skal have sidste års bærbærende skud klippet af, og efterårshindbærbuskene skal klippes helt ned til ca. 10 cm over jordens overflade.

Læs mere om beskæring af buske her

BLODRIBS (RIBES SANGUINEUM 'KOJA')  SOLSTIK (RIBES 'JOSTABÆR')  STIKKELSBÆR (RIBES UVA-CRISPA 'HINNONMÄKI RØD')

Beskæring af Hortensia:

De dejlige sommer blomstrende Hortensia buske findes i mange udgaver.

Almindelig hortensia Den almindelige Hortensia, Hydrangea Macrophylla Find almindelige hortensia her

Havehortensia Havehortensia, Hydrangea Paniculata Find havehortensia her

Hortensia Træhortensia, Hydrangea Arborescens Find Træhortensia her

Du må ikke beskære de almindelige Hortensia, disse har dannet blomsterne sidste år. De andre må du godt beskære, de har godt af at blive klippet tilbage. Faktisk har træhortensia bedst af at blive klippet tilbage til ca. 15 cm over jorden og det skal du gøre nu.

På syrenblomstrende hortensia skal du blot klippe sidste års skud tilbage, så der er ca. 1/4 tilbage. Så bevarer den den kompakte vækstform.

Beskæring af frugttræer:

Her om foråret skal du fokusere på at fjerne de syge grene og få klippet vanris af. Vanris er de oprette små skud. Større beskæring skal du vente med til august eller september når træet stadig har blade på og æblerne er høstet. 

HUSK at kirsebær, blommer, nektariner, fersken og abrikostræer IKKE må beskæres, når de er i hvile. Vent med at beskære disse frugttræer til august/september. Læs mere om beskæring af stenfrugter her

Beskæring af roser:

For at gøre det nemt for os alle at huske, plejer vi gerne at sige, at man besklærer roser omkring dronningens fødselsdag, midt i april. På dette tidspunkt skulle det værste frost gerne være ovre, og foråret godt i gang. Vi har udarbejdet nogle korte tips til beskæring af de specifikke rosentyper, som du kan finde her

Sammen med roserne, så beskæres også lavendel og sommerfuglebuske.

Læs mere om beskæring af roser her