Valg af blåbærbusk

Henter data... 8048 visning(er)
Valg af blåbærbusk

Blåbær er en af de lækreste frugter, som forholdsvis let kan dyrkes herhjemme, og siges også at være en ’super food’, som indeholder essentielle næringsstoffer og vitaminer. Bær siges i det hele taget at booste vores immunforsvar, så vi bedre kan modstå sygdomme. Udover dette smager blåbær bare skønt! Planterne opdeles i to forskellige slags; de almindelige, vilde blåbær og de storfrugtede, amerikanske. Derudover er der kommet en hel del nye sorter på markedet, som er mere lave og kompakte.

Hvilke slags blåbær findes der?

Den ene hjemmehørende blåbær er: Vilde blåbær (vaccinium myrtillus) Det er en lav  og kompakt dværg busk, som vokser vildt herhjemme i skove, på heder o lys åben skov, på mager jord eller ovenpå kalkgrund. Den almindelige blåbær ynder en god, sur jordbund og gerne på et let skrånende terræn, der er optimal som bunddække i forbindelse med et surbundsbed. Bærrene er sorte, syrligt-søde og ganske velsmagende og planten er selvbestøvende. Plant gerne i fuld sol eller delvis skygge. Almindelige blåbær er i mange år blevet plukket på heder og andre områder og brugt til syltetøj og diverse kager.


Blåbær, er insektvenlige, og bestøves ved hjælp af insekter. Plant helst to til tre forskellige sorter for at få en god bestøvning og derved en rig frugtsætning. Blåbær ’Reka’ er dog selvbestøvende, og modner i Juli-august, hvis man kun har plads til én busk. Men der er mulighed for at sammensætte en blanding af buske, hvis der er plads til flere, så man kan høste over en længere periode.


Storfrugtede blåbær (vaccinium corymbosum) var tidligere kendt som en række høje og ret brede løvfældende buske med opret og åben vækstform. Der er kommet en del nye sorter i de senere år, som er lavere og mere kompakte. De egner sig godt til højbede og i store krukker, hvor man ønsker en mere kompakt og tæt vækstform. De trives dog ligesom de høje sorter og bedst i nogenlunde læ. Den får generelt rigtig smukke høstfarver om efteråret, før løvfald, nogle år mere end andre. Nogle sorter har ny tilvækst med en flammende kontrastfarver, eller er marmoreret i løvfarven med rødlige nuancer. Storfrugtet blåbær danner nogle store flotte, oftest meget mørke bær med lyst kød, som fås i flere forskellige sorter - også en sort, der giver lyserøde blåbær: Blåbær 'Pink Lemonade'.


Alle blåbær skal helst plantes i surbundsjord og er en ganske dekorativ busk med lyserøde-hvide blomster om foråret. Beskær gerne din blåbær for at få en større høst.
Serien ’Brazelberries’ stammer fra avlsarbejde på en amerikansk frugt-planteskole, Fall Creek i Oregon, som er grundlagt af Dave Brazelton i 1970’erne. Han var en entusiastisk avler og efter 20 års krydsningsarbejde lanceredes serien som han lagde navn til: 'Brazelberries'. Disse fremstår hver især som nogle af de flotteste kombinationer af frugt-buske og pryd-buske. Der er en enkelt sort som delvist er stedsegrøn: Brazelberries Pepetua 
Også Økologiske blåbær findes som buske. Så hvis man går ind for økologi eller ønsker at producere biologiske blåbær, kan man vælge at gå efter blåbærplanter markeret med 100% bio. Find økologiske frugtbuske her

Blåbær, er insektvenlige, og bestøves ved hjælp af insekterne. 

Blåbær modnes over tid, så sørg for at høste jævnligt. De skal nærmest selv falde af, så er de modne. Sørg for ikke at plukke dem før tid, da de ikke eftermodnes når de er plukket. Find modningsoversigtet HER

Anvend både blåbær til marmelader, desserter og i pandekager; det er kun fantasien, som sætter grænserne. Her finder du en god opskrift på blåbær-is og andre idéer til hvad du kan bruge havens bær til.

Er du blevet inspireret til at plante blåbær nu, så kan du læse her, hvordan du planter blåbær i din have!

Tak for at læse med!

Eksempler på lækre blåbær:

Blåbær Pink Lemonade        

     Blåbær 'Pink Lemonade'                   Blåblær 'Patriot'                   Blåbær Brazelberries ’Perpetua’

Kommentarer
Efterlad din kommentar