Blåbær er en af de lækreste frugter, som også siges at være en ’super food’ og derved super sund for os. Bær siges i det hele taget at indeholde mange antioxidanter, som er med til at booste vores immunforsvar, så vi bedre kan modstå diverse sygdomme. Udover dette smager blåbær bare skønt! Planterne opdeles i to forskellige slags; de almindelige blåbær og de storfrugtede;

Almindelige blåbær (vaccinium myrtillus) er en lav dværg busk, som vokser vildt herhjemme i skove og på heder. Den almindelige blåbær ynder en sur jordbund og er derfor optimal som bunddække i et surbundsbed. Bærrene er sorte, syrligt-søde og ganske velsmagende og planten er selvbestøvende. Plant gerne i fuld sol eller delvis skygge. Almindelige blåbær er i mange år blevet plukket på heder og andre områder og brugt til syltetøj og diverse kager.

Storfrugtede blåbær (vaccinium corymbosum) er en løvfældende busk med opret og åben vækst og anvendes derved mere som busk end som bunddækkende. Storfrugtet blårbær, også kaldet amerikansk blåbær, danner nogle store flotte mørke bær med lyst kød, som vi kender dem fra supermarkeder. Den storfrugtede blåbær fås i mange forskellige sorter - som noget nyt er det kommet en sort, der giver lyserøde blåbær. Storfrugtet blåbær skal også plantes i surbundsjord og er en ganske dekorativ busk med lyserøde blomster om foråret. Beskær gerne din blåbær for at få en større høst. Plant helst to til tre forskellige sorter for at få en god bestøvning og derved en rig frugtsætning.

Blåbærerne modnes over tid, så sørg for at høste jævnligt. De skal nærmest selv falde af, så er de modne. Sørg for ikke at plukke dem før tid, da de ikke eftermodnes når de er plukket. 

Anvend begge slags blåbær til marmelader, desserter og i pandekager; det er kun din fantasi, som sætter grænserne. 

Eksempler på lækre blåbær:

             

        Blåbær 'Pink Lemonade'                                    Blåblær 'Patriot'                                 Blåbær 'Blue crop'