Valg af blåbærbusk

Henter data... 4219 visning(er)
Valg af blåbærbusk

Blåbær er en af de lækreste frugter, som forholdsvis let kan dyrkes herhjemme, og siges også at være en ’super food’, som indeholder essentielle næringsstoffer og vitaminer. Bær siges i det hele taget at booste vores immunforsvar, så vi bedre kan modstå sygdomme. Udover dette smager blåbær bare skønt! Planterne opdeles i to forskellige slags; de almindelige, vilde blåbær og de storfrugtede, amerikanske. Derudover er der kommet en hel del nye sorter på markedet, som er mere lave og kompakte.

Hvilke slags blåbær findes der?

Vilde blåbær (vaccinium myrtillus) er en lav dværg busk, som vokser vildt herhjemme i skove og på heder. Den almindelige blåbær ynder en god, sur jordbund og gerne på et let skrånende terræn, der er optimal som bunddække i forbindelse med et surbundsbed. Bærrene er sorte, syrligt-søde og ganske velsmagende og planten er selvbestøvende. Plant gerne i fuld sol eller delvis skygge. Almindelige blåbær er i mange år blevet plukket på heder og andre områder og brugt til syltetøj og diverse kager.

Håret blåbær er ny på markedet herhjemme. Det er en vildart, hjemmehørende i det sydøstlige nordamerika, men den trives også fint herhjemme.

Storfrugtede blåbær (vaccinium corymbosum) var tidligere kendt som en række høje og ret brede løvfældende buske med opret og åben vækstform. Der er kommet en del nye sorter i de senere år, som er lavere og mere kompakte. De egner sig godt til højbede og i store krukker, hvor man ønsker en mere kompakt og tæt vækstform. De trives dog ligesom de høje sorter og bedst i nogenlunde læ.

Storfrugtet blåbær danner nogle store flotte, oftest meget mørke bær med lyst kød, som fås i flere forskellige sorter - også en sort, der giver lyserøde blåbær: Blåbær 'Pink Lemonade'.

Blåbær, er insektvenlige, og bestøves ved hjælp af insekterne. De får generelt rigtig smukke høstfarver om efteråret før løvfald. Nogle sorter har nyvækst med en flammende kontrastfarve eller er marmoreret i løvfarve med rødlige farver.

Blåbær modnes over tid, så sørg for at høste jævnligt. De skal nærmest selv falde af, så er de modne. Sørg for ikke at plukke dem før tid, da de ikke eftermodnes når de er plukket. Find modningsoversigtet HER

Anvend både blåbær til marmelader, desserter og i pandekager; det er kun fantasien, som sætter grænserne. Her finder du en god opskrift på blåbær-is og andre idéer til hvad du kan bruge havens bær til.

Er du blevet inspireret til at plante blåbær nu, så kan du læse her, hvordan du planter blåbær i din have!

Tak for at læse med!

Eksempler på lækre blåbær:

Blåbær Pink Lemonade        

     Blåbær 'Pink Lemonade'                   Blåblær 'Patriot'                   Blåbær Brazelberries ’Perpetua’

Kommentarer
Efterlad din kommentar