Blomstereng - Komplet guide

Henter data... 17264 visning(er)
Blomstereng - Komplet guide

 

Er drømmen en blomstrende blomstereng i egen have? Med det øgede fokus på biodiversitet i medierne har flere danskere fået et ønske om at bidrage til denne.  Når man ser de flotte blomsterenge, hvor sommerfugle og insekter flyver omkring, for snart at lande, så de kan få et skud nektar, så ønsker man sig straks blomsterengen i sin egen have.

Blomstereng

Hvad er en blomstereng:

De fleste definerer en blomstereng, som spredte farveklatter og vajende græsser fordelt over større områder, hvor der er plads til insekter og sommerfugle. En blomstereng kan dog defineres forskelligt, men ofte er det blomster, som kornblomster og valmuer der kendetegner en blomstereng. Det er vigtigt at du finder ud af hvad du forventer af blomsterengen, inden du begiver dig ud i projektet. Der findes efterhånden en del blomstereng frø blandinger på markedet, så find frem til hvilket udbytte du ønsker af din blomstereng – måske du ønsker at jordforbedre, måske du ønsker en blanding for at tiltrække bier, som kan bestøve dine andre planter, måske du ønsker en midlertidig eng med etårige sommerblomster du kan plukke buketter af eller måske er det vigtigt for dig at blandingen indeholder hjemmehørende og flerårige frø til fordel for sommerfugle og insekter?

Læs videre her inden du anlægger din egen blomstereng i haven

Hvilken blomsterblanding skal jeg vælge?

Hvilken blanding du skal vælge, afhænger af dine forventninger til blomsterengen, skal den være et etårigt projekt eller ønsker du en mere permanent blomstereng? Sommerblomstsblandinger kan fint bruges, hvis du ønsker en blomstereng for en enkelt sæson, ønsker du noget mere permanent skal du gå efter to- og flerårige frø blandinger.

Enårige og flerårige frø:

Det giver måske lidt sig selv, men frø blandinger med enårige blomster, blomstrer kun en sæson og to- og flere årige, blomstrer flere sæsoner. Dog kan man være heldig at enårige blomster smider frø og kommer igen året efter – så for at lykken varer ved, anbefaler vi blandinger med enårige og flerårige sorter. En ekspert anbefaler 30:70 enårig og flerårig. Hvis du derimod ønsker en midlertidig blomstereng, så kan en blanding med enårige sommerblomster være fint til dette.

Hvis du ønsker at anlægge en blomstereng for insekternes skyld og ønsker at skabe et mere permanent levested for dem, så anbefales det at du går efter de frøblandinger, som minder mere om den oprindelige flora og blandinger hvor der ikke er eksotiske, udenlandske sorter i, disse har nemlig meget lille eller næsten ingen værdi for insekterne. Du kan også gå efter hjemmehørende blomsterfrø, så de danske sommerfugle og insekter får kendte planter, de kan skabe levesteder i. Vælg en frøblanding med flerårige blomster, da frøblandinger med enårige blomster skal gensås hvert år og det skaber ikke meget værdi for insekterne.

Flerårige blomster kan sås fra april til september

Der findes mange forskellige fremgangsmåder og tilgange til udarbejdelsen af en blomstereng – vi nævner her den generelle fremgangsmåde for at kunne lykkedes med en blomstereng, men da der findes forskellige jordbunde og dermed forskellige grundlag for blomsterengen, kan det være nødvendigt med forskellige fremgangsmåder og prøve sig frem og drage egne erfaringer. Vores egen gartner har lavet sin egen blomstereng og hans erfaringer er også med i vejledningen.

Forarbejdet og jorden:

En blomstereng skal sås i en udpint jord, altså en jord der ikke er næringsrig – en jord der ikke er gødet og som er så naturlig som muligt. Har du et godt muldlag, så skal dette fjernes først og så kan du fylde op med bakkegrus f.eks. 0-8 mm. Jorden omkring sommerhuse på naturgrunde, er tit det bedste grundlag at starte på. Så hvis du har et stykke naturgrund, hvor der ikke er blevet tilført muld eller gødning, så har du et ret godt grundlag. Udpint sandjord er bedre end en fed lerjord. Grus kan ikke holde på næring, så det kan du blande med havejorden for at sænke næringsindholdet.

For at undgå, at din blomstereng ender ud i en mark fyldt med uønsket ’ukrudt’, skal du sørge for at fjerne ukrudt og løsne jorden for at mindske mængden af ukrudt der kan komme fra jordens naturlige frøbank, disse vil nemlig nemt udkonkurrere dine blomsterfrø. Det kan godt betale sig at gøre forarbejdet ordentligt da uønsket ukrudt også smider frø og derfor vil blive ved med at komme år efter år.

Løsn jorden (fræs) og riv overfladen godt, så er du klar til at så frøene.

Hvordan får man en vild græsplæne?

Ønsker du en vild græsplæne eller et stykke med blomstereng i din eksisterende græsplæne, er du nødt til at skrabe græsset af før du kan så. Græsplæne frø/planter er udviklet til at kunne lukke tæt og alm. græsplæne græs vil derfor lukke til, så blomsterfrøene ikke kan komme op og du vil ikke få succes med din blomstereng.

Kan jeg lave en ’blomstereng’ i et højbed?

Du kan sagtens lave en mindre blomstereng i et højbed. På den måde kan du flytte blomsterengen op på terrassen. Frøene er ligeglad med hvor de skal spire, så længe grundlaget er i orden, så husk at fylde højbedene op med den rigtige jord. En næringsrig muldjord er ikke lige sagen – prøv i stedet om du kan efterligne naturlig jord, så meget som muligt – udpint og næringsfattig.

Hvordan etableres blomstereng?

Tre steps til en blomstereng:

1. Forbered jorden – løsn jorden og riv overfladen (læs evt. overstående omkring forarbejdelse af jorden)

2. Så blomsterfrøene

3. Riv jorden let så frøene kommer ned i jorden

For at lave en bedre fordeling af frøene, kan man blande frøene med lidt sand, så er de nemmere at strø ud. Ca. halvt sand, halvt frø. Det kan også være en god idé at inddele området der skal sås i mindre områder og dele frøene i samme antal portioner, for så at strø dem i mindre felter ad gangen.

Hvornår anlægger man en blomstereng?

I foråret eller i efteråret. Hvornår du skal så din blomstereng afhænger helt af hvilken blomsterblanding du vælger. Du kan så flerårige frø fra april til september, men tjek altid vejledningen på pakken. Hvis du sår i sensommeren, får du det bedste resultat da jorden stadig er lun og fugtig. Det er blomsternes naturlige rytme at smide frø i sensommeren og nogle arter vil derefter straks begynde at spire hvor andre skal have en periode med frost først, for så at blomstre i det efterfølgende forår.

Blomstereng vedligeholdelse:

Blomsterne på en eng er meget nøjsomme og derfor skal du ikke gøde jorden, den skal forblive så nærringsfattig som muligt.

Hvornår skal man slå sin eng?

Når din eng er afblomstret, skal blomsterengen klippes ned til ca. 10 cm med en le eller en maskine med opsamler. Slå din eng inden 1. marts. Blomsterengen skal klippes mindst én gang om året for at blive fornyet. Bedst er det at lade afklippet ligge indtil at det er tørret og frøene er frigivet. Husk derefter at fjerne afklippet, da det ellers vil virke som gødning.

 

Frygter du at det bliver alt for vildt og at du mister kontrol over haven, med få tricks kan du øge biodiversiteten i haven uden at du mister kontrol over det.

Vil du vide mere om hvordan du får en Vild have med vilje så læs med her

Gartnerens blomstereng Gartnerens blomstereng

Gartneren har brugt 3 blomsterblandinger, som han har mixet. Alle tre er fra Naturegrass og hedder Blomster-blanding, Blomstereng og Biblanding

Gartnerens blomstereng Gartnerens blomstereng

Gartneren har sået striber af blomster ved frugttræerne og en bane med græs, så man kan gå og nyde synet af de 2 striber.