Hjemmedyrkede vindruer
Danskerne er vilde med vindruer. Den friske frugt er lige så sød som slik, men den er sprængfyldt med gode vitaminer, så du kan roligt spise løs af den. Vindruen er en løvfældende slyngplante, og den kan sprede sig langt i haven, så der er mange, der klipper den til. Det gør den dog også oplagt til espaliering eller til at have i pergolaen, hvor den både giver dejlige frugter og skygge. Vindrueplanter er selvbestøvende, så du behøver ikke flere i haven for at få et større udbytte, men det kan dog godt betale sig, hvis man eksempelvis vil dyrke vin.
Hvis du vil have vindruer, skal der tages stilling til, hvor du vil dyrke dem, for når du først har taget beslutningen, skal de helst ikke flyttes igen. De vil nemlig have svært ved at tilpasse sig til et nyt sted. Uanset hvor du vil dyrke dem, skal de dog understøttes. Skal de dyrkes på friland, skal de derfor stå op ad et stakit eller op ad wirer. Plantes de i drivhuset, kan de bindes op og få lov til at klatre og det samme gælder, hvis du vil dyrke dem i pergolaen.
Vindrues høje frugtindhold gør, at de er super lækre at spise, blot som de er. De kan dog bruges til et væld af lækre ting, såsom gelé eller som de er brugt mest; til vin eller tørret som rosiner. Inden du går i gang med at grave hullerne til vindrueplanterne, er der dog nogle ting at tage højde for.
Hvad skal du dyrke?
Det kan være en fordel at tjekke op på sorternes hårdførhed, alt efter hvad du skal bruge vindruerne til samt hvor du bor. Både ’Solaris’ og ’Muscat Bleu’ er hårdføre og kan tåle frost, men derfor kan man stadig godt gøre sit for at beskytte dem yderligere. Bor du et sted med korte somre, kan det også være en fordel at tjekke op på de sorter, der har tidlig frugtsætning. De to ovenstående sorter er grundet deres hårdførhed også perfekte til dig, der vil dyrke vindruer på friland.
Mange vindruer modnes først mod slutningen af sommeren. Skal vinduerne bruges til vinproduktion, skal høsten gerne strækkes så lang som muligt. I Frankrig plejer man at høste i efteråret, men det kommer i stor grad an på vejret, og det samme vil gøre sig gældende herhjemme. Når frugterne har fået det største udbytte fra solen, hvilket oftest vil være september herhjemme, skal de plukkes. Med vindruer er soltimerne nemlig essentielle, for det er dem, der bestemmer, hvordan frugterne kommer til at smage. Druerne kan blive rigtigt søde efter den første nattefrost, men de tåler ikke frost mere end én gang, så hvis de har haft én nat med frost, skal de plukkes herefter.
Vinstokke skal beskæres relativt aggressivt, og det kan gøre hele forskellen, at de bliver beskåret rigtig og på det rigtige tidspunkt. Der er mange forskellige holdninger til, hvordan vinen skal beskæres og her kan det være en fordel at prøve sig lidt frem og se, hvordan din plante reagerer. Men vinstokke skal gerne beskæres vinter og sommer, og du kan med fordel beskære den efter sidste høst, så den kan nå at lukke sine sår. Vin skal gerne plantes i jord med et højt kalkindhold, og helst uden for meget næring, for jo mere planten slider, des bedre bliver frugten, og i sidste ende også vinen, hvis man ønsker at dyrke det.
Når du har besluttet, hvad du vil have ud af dine vinstokke, kan du begynde at kigge på sorterne samt deres modningsoversigt, der kan have stor betydning for, hvilken sort du vælger. Alt efter hvilken sort du vælger, så plant den gerne efter de forhold, den har det bedst under. Så hvis den sort du vælger, passer bedst til espaliering, får du også mest ud af at espaliere den. Nu er du klar til at plante vindruer, og vi kan love dig, at du ikke fortryder den beslutning. Se det fulde udvalg af vindrueplanter her.