Dyrkning af agurker
Agurken er en fantastisk grøntsag, som smager dejligt og kan bruges til mange ting i køkkenet. Den er skøn i en lækker salat, syltet og på hotdogs eller som en sund snack til børnenes madpakke. Derfor er den også en favorit i de danske haver og drivhuse. Og så er den ovenikøbet også let at dyrke.
Forspiring af agurkefrø
Ønsker du selv at så dine agurkefrø, skal du sørge for at forkultivere dem indendørs som en start. Gør dette i midten af april, så det passer med, at frøene kan blive plantet ud i drivhuset i midten til slutningen af maj.
Forspiringen foregår ved, at du sår frøene i en lille potte med så- og priklejord. Når frøene er sået, skal du sørge for at de står lunt ved ca. 22-25 grader. Dæk potten til med plast og stil den et varmt sted for at opnå den optimale temperatur. Vær opmærksom på at frøene sås enkeltvis, så de ikke kommer til at ligge oveni hinanden.
Der vil typisk gå tre dage, før du kan se at frøene begynder at spirre, hvorefter du bør fjerne plasten over potten. Nu skal den have en masse sol, så stil gerne potten i et sydvestvendt vindue, for at maksimere mængden af sollys.
Plantning af agurkespirer
Dine agurkeplanter skal have mindst tre blade for, at de er klar til at blive plantet ud i dit drivhus. Du kan vælge at plante dine agurker enten direkte i jorden eller i en kapillærkasse eller plantesæk i dit drivhus. Der er dog den fordel ved at plante dem i jorden, at planterne selv sørger for at hente en del vand og næring fra jorden, som kan hjælpe dem godt på vej.
Når du planter dine agurkespirer, skal de plantes i en dybde på 2,5 til 3 cm og med en afstand på 100 til 150 cm.
Plantning af agurkeplanter som er klar til udplanting
Hos Jespers Planteskole kan du ikke kun købe agurkefrø, men også agurkeplanter, som allerede er klar til udplantning med det samme. Vi anbefaler, at du planter disse på en jordtop med en højde på 10 til 15 cm. Herved sørger du for, at vandet løber væk fra jordtoppen og mindsker sandsynligheden for, at din agurkeplante bliver udsat for svampeangreb.
Vanding
Så snart du har plantet dine agurkeplanter ud, skal du holde rodklumpen fugtig. Når du begynder at se vækst i dine agurkeplanter, skal du vande rundt om planten, så du i stedet sørger fo,r at rødderne søger væk fra planten for at få fat på vandet. Vær opmærksom på at rodklumpen stadig skal vandes, men i mindre mængder end før.
Gødning
Opbinding
Knibning og beskæring
Sygdomme
Som enhver plante kan agurkeplanten også blive ramt af diverse sygdomme og derfor skal man være opmærksom på disse, når man plukker og plejer.
Spindemider
Spindermider angriber planten og suger næring fra bladene, som i sidste ende resulterer i, at planten dør. Man kan gøre bugt med miderne ved at benytte bekæmpelsesmiddel i form af spray eller rovmider, som man kan sprede på planten for at skaffe sig af med spindemiderne. I videoen nedenfor fortæller vores gartner Henrik, om måder man kan slippe af med skadedyrene i drivhuset.
Meldug
Meldug kan ramme dine agurkeplanter, hvis der er for meget fugt i dit drivhus. Det er kendetegnet ved hvide plamager på bladene. Sørg for hurtigst muligt at fjerne bladene, som er blevet angrebet, da meldug slår planten ihjel.
Bladlus
Ligesom spindemider er bladlus også rigtig glade for bladene på vores agurkeplanter. De er lette at spotte, og du kan også se deres tilstedeværelse i form af skinnende, klistrede flader på bladene af din agurkeplante. Sørg for regelmæssigt at lufte ud i dit drivhus, så insekter som mariehøns og svirrefluer kan komme ind i drivhuset og hjælpe dig med at slippe af med bladlussene.