Gør haven ferieklar

Henter data... 898 visning(er)
Gør haven ferieklar


Skal du på sommerferie i år, men frygter hvordan haven ser ud, når du kommer hjem? Så læs med her! Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du gør haven ferieklar. I denne guide vil vi komme omkring græsplænen, krukker/altankasser, bede, køkkenhaven og drivhuset. Du kan læse hele guiden her:

 

Den kære græsplæne!

Lad os starte med græsplænen. Lige netop om sommeren er alle betingelser for græssets vækst optimal. Derfor kan en græsplæne, der ikke er blevet passet i et par uger også hurtigt nå at blive meget lang og grim. For at minimere væksten er der dog et par gode råd:


1. Lad være med at gøde græsplænen de sidste 3-4 uger før du skal på ferie
2. Klip ikke græsplænen helt ned dagen før du tager afsted, men kun moderat ned. Det kan lyde underligt, men klipper du den helt ned, vil græsset som overlevelsesrefleks vokse meget kraftigt.
3. Græskanterne skal klippes helt ned! Får du ikke alle kanterne med, så sætter de i blomst og sender frø i dine bede.
4. Hvis din nabo kan overtales til at slå græsplænen en gang i ugen, så er det selvfølgelig altid en rigtig god ide.

 

Har du planter i krukker, altankasser eller andre beholdere? 
Så sørg for at de vandes, mens du er væk!

Alle planter du har i en form for beholder har utrolig svært ved at passe sig selv, da de kræver meget vand. Hvis ikke nogen kan vande planterne for dig 2 gange i ugen, så har du brug for et automatisk vandingssystem. Vandingssystemer er i dag så veludviklede, at du via en kontraventil helt selv kan kontrollere i hvilket tidsrum, helt ned til minuttet, at vandet skal køre og stoppe. Husk på, at hvis du vælger at flytte planterne for at give dem mere skygge, så ændres vandingsforholdet også. Det er vigtigt, at du lige afprøver det automatiske vandingssystem, så du ikke i stedet overvander dine planter i 14 dage.

Med et billigt micro-dip startsæt og en vandingscomputer har du en fast og simpel løsning du kan anvende hver sommer. Vi anbefaler et helt simpelt Micro-Dip startsæt og en elementær vandingscomputer. Med disse skal du blot samle dine krukker på terassen og derefter putte en dryp i hver af krukkerne. Selve systemet kan selvfølgelig også bruges til at vande dine blomsterkasser, køkkenurter eller buske. 

Køb vandingssæt og computer her: 

Vandingssæt  Vandingscomputer

 

Husk dine bede!

1. Sørg for at få fjernet alt ukrudtet. For at gøre dine bede klar er det vigtigt, at du sørger for at få ordnet alle disse ting, før du tager på ferie. 
2. Vand, vand, vand! Alle nyplantede planter, og især sommerblomster, skal have godt med vand.
3. Fjern alle grene der måtte være knækkede eller væltede.
4. Bind dine høje stauder op.
5. Sørg for at klatrerosernes lange skud er bundet til.

 

Køkkenhaven

Det er vigtigt, at du klargører din køkkenhave før i drager sydpå. Har du rodfrugter, så skal de tyndes, og ærter og stangbønner skal bindes op. Det er desuden vigtigt, at du husker elementære ting som at hyppe kartoflerne, luge ukrudtet og spise salaten. Hvis du vil være sikker på at få spist salaten inden du tager på ferie, kræver det en smule simpel planlægning. Det tager ca. 8 uger før en salat er klar til spisning efter såning. Lad derfor være med at så salater den 8 uge op til jeres ferie. Tager i på ferie i uge 28-29, skal du eksempelvis ikke så i uge 20 og 21. Du kan følge samme logik og fremgangsmåde ved andre grøntsager. Der står altid på pakken, hvornår de kan forventes at modne. Dette kan desværre ikke nåes i år, men er værd at skrive bag øret til næste år. 

 

Drivhuset:

Chili, peber, tomater, agurker eller auberginer? Lige meget hvad du har i drivhuset, så er det utrolig vigtigt, at dine drivhusplanter får vand regelmæssigt. Det kræver kun en uge uden vand, før de dør!

Hvis dine planter står direkte i drivhusets jord, så har de gode betingelser for at bibeholde et sundt vand – og gødningsniveau.  Det er altid en god ide, at du lader døren stå åben og lufter ud i taget. Skal du afsted i mere end en uge, skal du dog tænke på lidt flere ting:

1. Du skal enten opsætte et vandingssystem eller få hjælp fra din nabo. Vand én gang i ugen er en nødvendighed.  
2. Hvis du putter dine planter i plantesække oven på dine kapilærkasser, har planterne adgang til mere vand. Hvis naboen vander dem for dig, skal han/hun blot fylde vand i kasserne og huske at gøde samtidigt.
3. Få en til at binde dine tomater op og høste dine agurker.

 Vi håber i kunne bruge vores tips og ønsker jer en rigtig god ferie. 

Kommentarer
Efterlad din kommentar