Forårsrengøring af drivhus
Det er skønt at have drivhus i haven, og nu er det endelig ved at være tid til, at vi skal have det rigtigt i brug igen. Inden foråret for alvor kommer i gang med de høje temperaturer, skal drivhuset dog have en forårsrengøring.
Kalenderen viser forår, og drivhuset står i haven og frister til at starte havesæsonen op igen. Inden vi kommer så langt, skal det dog rengøres, så du sætter dine planter ind i et rent og friskt miljø. Forarbejdet til et rent drivhus starter allerede i efteråret, hvor drivhuset også fik en rengøring, som efteråret og dermed havesæsonen gik på hæld. Både skimmel og skadedyr elsker de gamle planterester, og det er dem, de gerne vil overvintre i. Derfor er det så vigtigt at få fjernet disse, så vi minimerer risikoen for sygdomme i drivhuset.
Mange vælger også at lade nogle planter overvintre i drivhuset, og derfor er det super vigtigt, at de overvintrer i rene forhold. Eventuelle sygdomme og skadedyr skal derfor ikke have mulighed for at sprede sig.
Drivhus med jordbund
Det er ikke en nødvendighed at udskifte jorden hvert år, men der er flere tiltag, du kan gøre del i for at undgå at udpine jorden for meget. En effektiv måde at sørge for jorden ikke udpines, er ved at foretage en omrokering af planterne årligt, så du ikke dyrker tomater det samme sted år efter år. Et fuldstændigt sædskifte er nødvendig med års mellemrum, men ved at flytte planternes position sikrer du, at jorden ikke udpines for hurtigt. Giv et godt lag kompost hvert år, så der er god næring i jorden.
Hvis du dyrker i kapillærkasser og plantesække
Plantesække har en kort levetid på kun én sæson og derfor hverken kan eller skal de genbruges. Selv hvis der er jord i overskud, hvilket der ikke burde være, skal denne smides ud, da der kan være planterester og dermed sygdomme. Kapillærkasser tømmes for jord, planterester og gødning, da disse også vaskes af.
Sådan gør du rent
Når alt er ryddet og fjernet, skal drivhuset vaskes af. Dette bør gøres både i efteråret og foråret, så selv hvis du har vasket det af i efteråret, skal det have en tur mere nu. Der kan stadig være overvintrende sygdomme eller planterester, der ikke blev snuppet i efteråret, og det er kun en fordel at være grundig. I stedet for at bruge brun sæbe eller rengøringsmidler, så benyt en drivhusrens der er specielt udviklet til formålet. Drivhusrens indeholder ingen skadelige stoffer og eventuelle rester omdannes til vand og kuldioxid, som giver planterne næring. Drivhusrensen påvirker derfor heller ikke mikroklimaet i et drivhus, men fjerner blot uønskede mikroorganismer.
Drivhusrensen blandes med almindeligt, koldt vand og doseres 1:6. Man kan også bruge en højtryksrenser til at rengøre med, og ellers er en god børste oplagt. Drivhusrensen er også effektiv mod kalkaflejringer, smuds og rust, og fjerner derudover bakterier, sporer og belægninger. Ved rengøringen er det vigtigt at komme ind i alle revner og sprækker, da det er her, sygdomme og skadedyr kan gemme sig. Har du kapillærkasser i drivhuset, skal disse også skilles ad og rengøres. Efter rengøringen skal de have lov til at tørre grundigt og må ikke komme på plads, før de er helt tørre.
Fordi drivhusrensen er bionedbrydelig, er det ikke nødvendigt at vaske efter, men ønsker du det alligevel, er det et godt tidspunkt at skylle hele drivhuset efter. Lad drivhusrensen sidde i minimum 15 minutter, før du skyller af og vasker drivhuset. Vi anbefaler altid, at man gør dette på en overskyet dag, så man ikke efterlader striber.
Hvis du har drivhus med jordbund, kan du med fordel slutte af med at vande jorden. Hvis der ikke har planter i den over vinteren, vil den nemlig være meget tør og bør derfor fugtes godt, inden du planter ud. Dette gøres bedst ved hjælp af en sprinkler, som spreder vand på lav styrke i 8-12 timer.