Forspiring af artiskokker

Henter data... 49 visning(er)
Forspiring af artiskokker

Forspiring af artiskokker

Hvis du går med en drøm om at blive mere selvforsynende, er køkkenhaven et rigtig godt sted at starte. Artiskokken er en populær grøntsag, som både kan nydes frisk eller syltet. Derudover gemmer den også på nogle smukke blomster, som du kan nyde, hvis du ikke høster alle afgrøder. Få guiden til forspiring af artiskokker her.


Fra middelhavet med kærlighed

Artiskokker er ikke hjemmehørende, men vokser i Nordafrika og ved middelhavsområdet som flerårige planter. Den velsmagende artiskok hører ikke til på vores kolde breddegrader, men derfor kan de stadig sagtens dyrkes hjemme i haven. Så længe man giver dem et forspring. Ved at forspire artiskokfrø vækker du dem fra deres dvale, så du kan plante dem ud omkring maj måned, hvor temperaturen endelig er godt på vej opad. Udover at være en særdeles populær grøntsag, så får artiskokker også nogle fantastisk flotte blomster, og du kan roligt plante dem for at nyde blomsterne frem for spisen. De er et dekorativt indslag til køkkenhaven, og kan roligt stå og pynte iblandt kål og græskar.

Fordi grøntsagen ikke er hjemmehørende, skal vi gøre vores bedste for at finde lignende forhold til den i haven. Det betyder også, at de gerne vil have fuld sol. Du kan godt plante dem i drivhuset, hvis du har rigtig god plads, men ellers vil de stå bedst i en køkkenhave. Her skal de dog have så meget sol som muligt, og de må hverken stå for tørt eller vådt. Derfor skal de plantes i en veldrænet jord.


Sådan dyrker du artiskokker

Sådan dyrker du artiskokker

Til forspiring skal du bruge så- og priklejord, og det er bestemt ikke nok med almindelig plantejord, da denne ikke er fin nok. Du kan med fordel bruge perlite, som er en blanding af jord og jordforbedringsmiddel. Det er udviklet med henblik på, at jorden forbliver løs og porøs, mens den holder godt på fugten, som er nødvendig, når du forspirer. Artiskokker spirer ved en temperatur på omkring 15 grader, og du skal regne med godt ti dage, før frøene spirer. Du kan både plante dem i spirebakker eller bruge jiffypotter- eller briketter. Sidstnævnte kan plantes direkte i jorden, så det er perfekt til dig, der gerne vil gøre det så let som muligt.



  • Fyld din bakke eller potte med så- og priklejord og pres lidt til, til det får en jævn overflade
  • Spred frøene over jorden og pres dem forsigtigt ned, hvis de er store. Ved små eller mindre frø, kan du nøjes med at drysse et let lag jord vermiculite over
  • Dæk herefter din bakke eller potte til, så jorden holder på fugten, men sørg for at der stadig er udluftning
  • Tjek jævnligt at jorden ikke tørrer ud og sørg for at vande om nødvendigt
  • Vand forsigtigt og brug med fordel en forstøver, så det høje vandtryk fra vandkanden ikke ødelægger de små spirer
  • Når frøene spirer, sænkes temperaturen og eventuelt overdække fjernes

Undervejs skal de små spirer pottes om, når de vokser. Artiskokfrø er svage, så regn med et vist svind ved såning. Hvis du kom for sent i gang eller blot vil fremme vækst og rodnettet, kan du med fordel bruge en varmemåtte. Når risikoen for nattefrost er ovre, kan du plante artiskokkerne ud på voksestedet. Brug med fordel lidt tid på at akklimatisere de små planter, inden de skal i jorden. Lad dem stå udenfor i læ i deres forspiringspotter et par timer om dagen, og byg dig hen mod mere og mere tid udenfor. Til sidst skal de gerne stå på samme plads i haven, som du vil plante dem på. Når de har fået chance for at vænne sig til udelivet, kan du tilpas plante dem ud.

Artiskokker skal høstes, inden de åbner sig, når de nederste blade bøjer sig udad. Skær stænglerne tilbage om efteråret og dæk planterne til over vinteren. Den type artiskok vi dyrker herhjemme, er ikke vinterhårdfør, men med en mild vinter kan du være heldig, at den overlever. Hvis du ikke høster artiskokkerne, vil de blomstre med smukke blomster i august til september, som bestemt også er en pynt i haven.

Nu er du klar til at nyde din velsmagende, hjemmedyrkede grøntsag. Artiskokker er sprængfyldte med gode vitaminer, og de er lækre i et hav af forskellige retter. Har du flere, end du kan nå at bruge, kan du med fordel sylte dem og nyde den gode smag gennem hele vinteren.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension