Guide til forspiring og dyrkning af egne kartofler

Er der noget mere lækkert end friskopgravede kartofler fra haven? Nye kartofler fra egen have smager bare bedst og så er det endda ganske nemt at dyrke dem.

Her er en lille vejledning til, hvordan du bedst dyrker dine kartofler:

1. Forbehandling af kartoflerne

For at få en god start på kartoflernes vækst, kan man lade dem få et kickstart med forspiring. Ved at forspire dine kartofler sikrer du at de får en optimalt vækst, da de vil gro så snart du sætter dem i jorden.  

Man kan forspire sine kartofler på to forskellige måder:

  • Inde i vinduet: I et af husets kølige rum, muligvis et bryggers med ca. 10 – 12 grader, stiller man sine halvt nedgravede kartofler i spande. Proceduren er ganske simpel: du fylder spanden ¾ dele op med enten Terrasse jord eller Champost plantesække. Dernæst sætter du dine kartofler halvvejs ned i jorden, sådan at den ene halvdel af kartoflen stikker op over jorden. Fugt jorden en smule, sæt spanden i vinduet og vent spændt på at de grønne spirer pibler frem. Efter 2-3 uger skulle der være godt gang i de nye spirer. Når spirerne er et par centimeter, skal man begynde at fylde jord op over sættekartoflen og også op på selve de nye spirere. Det er nemlig ud fra spirernes stængler, at de nye spisekartofler kommer og ikke fra sættekartoflen.
  • I et mørkt og køligt rum; kan man lave det man kalder for en mørke forspiring. Denne metode har været anvendt i mange år og er ganske effektiv. Du skal bruge en papkasse, trækasse eller anden lignede beholder, hvor kartoflerne kan ligge spredt i et lag ud over hele kassens bund. Kartoflerne lægges blot i et lag i denne kasse og står i 3-4 uger sådan i dette mørke, kølige rum på ca. 8-10 grader. Sættekartoflerne vil udvikle lyse cremefarvede spirer, som er begyndelsen på de nye stængler til den fremtidige kartoffelplante. Lad dog ikke spirerne blive flere centimeter lange, da de nemt vil knække af ved lægning. 1-2 centimeter er en rigtig god længde og derved er de klar til at komme i jorden.

Køb kartoffelspand og kartofler her:

        

 

2. Klargøring af jorden

I det tidlige forår, når jorden ikke længere er frosen, vil det give et godt resultat at grave eller fræse jorden. Dette gøres for at få en løs struktur til kartoflerne at vokse og brede sig i. Gød gerne jorden i samme ombæring, da kartofler ynder en næringsholdig, kalkfattig jord. Hertil kan vi anbefale Kongerslevs kartoffelgødning. Gødningen nedarbejdes i jorden og kan med fordel støs ud, før du fræser, sådan at man løser to opgaver i sammen ombæring.

 

3. Lægning og pasning

Lav rækker med 6-8 cm dybe riller, hvori kartoflerne lægges med 20-25 cm mellemrum. Der skal herefter jord over kartoffelrækkerne i en pyramideform, indtil kammen er ca. 15 cm høj. Når planterne har vokset sig ca. 10 cm høje, kan du med fordel forsigtigt lægge jord ind under bladene fra hver side af pyramideformen. Gentag dette et par gange indtil kammen er ca. 25 cm høj. Det er vigtigt, at du her ikke dækker kartoffelplanten helt med jord, men efterlader lidt grøn top. Vanding er vigtig, særligt i sommerens tørre perioder. En nem måde at se om kartoffelplanterne har vand nok, er at grave lidt ind i rækkerne på siden af kartoffelplantetn og se/mærke, om jorden er tør. Hvis du har meget sandet jord, kræves det, at du vander oftere, da vand forsvinder hurtigere ved denne jordtype. Når bladene visner hen over sensommeren eller efteråret, afhængig af kartoffelsorten, eller knoldene har den ønskede størrelse, skal du klippe/hakke toppen af lige over jordoverfladen.

 

4. Optagning og opbevaring

Hvis man ønsker nye kartofler, som skal spises inden for en kort periode, bør man helst kun grave den mængde op man ønsker at spise, da nye kartofler hurtigt kan forgå ved at stå ubrugte, hvilket ville være en skam. Kartofler som man ønsker at have hen over vinteren, altså til langtidsopbevaring, lader man blive i jorden ca. en måned efter, at man har hakket toppen af. Derefter graver man dem op, helst i tørt vejr, og opbevarer dem i et køligt (3-5 grader), men frostfrit mørkt rum. Flamingokasser er en rigtig god beholder til langtidsopbevaring.

Du kan også se Pia's guidevideo her: