Guide til forspiring og dyrkning af egne kartofler
Er der noget mere lækkert end friskopgravede kartofler fra haven? Nye kartofler fra egen have smager bare bedst og så er det endda ganske nemt at dyrke dem.
Her er en lille vejledning til, hvordan du bedst forspirer og dyrker dine kartofler, alt efter om det er som pottekartofler eller i havens jord:
1. Forspiring af kartoflerne
For at få en god start på kartoflernes vækst, kan man lade dem få et kickstart med forspiring. Ved at forspire dine kartofler, sikrer du at de får en optimal vækst, da de vil gro, så snart du sætter dem i jorden.
Man kan forspire sine kartofler på to forskellige måder:
- Inde i vinduet: I et af husets kølige rum, muligvis et bryggers med ca. 10 – 12 grader, stiller man sine halvt nedgravede kartofler i kartoffelpotter. Proceduren er ganske simpel: du fylder spanden ¾ dele op med enten Altan & Krukkejord eller Champost plantesække. Dernæst sætter du dine kartofler halvvejs ned i jorden, sådan at den ene halvdel af kartoflen stikker op over jorden. Fugt jorden en smule, sæt spanden i vinduet og vent spændt på at de grønne spirer pibler frem. Efter 2-3 uger skulle der være godt gang i de nye spirer. Når spirerne er et par centimeter, skal man begynde at fylde jord op over sættekartoflen også op på selve de nye spirer. Det er nemlig ud fra spirernes stængler, at de nye spisekartofler kommer og ikke fra sættekartoflen.
Se mere om kartoffeldyrkning og nemme 'begynder-sorter' HER
- I et mørkt og køligt rum; kan man lave det, man kalder for en mørke forspiring. Denne metode har været anvendt i mange år og er ganske effektiv. Du skal bruge en papkasse, trækasse, æggebakker eller lignede beholdere, hvor kartoflerne kan ligge spredt i et lag ud over hele kassens bund. Kartoflerne lægges blot i et lag i denne kasse og står i 3-4 uger sådan i dette mørke, kølige rum på ca. 8-10 grader. Sættekartoflerne vil udvikle lyse cremefarvede spirer, som er begyndelsen på de nye stængler til den fremtidige kartoffelplante. Lad dog ikke spirerne blive flere centimeter lange, da de nemt vil knække af ved lægning. 1-2 centimeter er en rigtig god længde og derved er de klar til at komme i jorden. OBS: Det er vigtigt, at du ikke knækker spirerne af, når du lægger kartoflerne i bedet.
2. Klargøring
For at sikre optimal vækst, er det vigtigt at dine kartofler gror, så snart de bliver sat i jorden. Kartofler tåler ikke frost, og skal derfor ikke sættes ud for tidligt. De ynder en næringsholdig, ikke for fed, kalkfattig jord, så vær ikke nærig med gødningen.
En god regel at huske er, at du aldrig bør lægge kartoflerne i det samme jordstykke år efter år, da det øger risikoen for skadevoldere som nematoder, og anden sygdom i kartoflerne.
Høst og opbevaring:
I Kartoffelpotter ville man kunne starte pottedyrkning af kartofler meget tidligt indendørs. Det vil sige køligt og frostfrit sted med naturligt lys. Man sætter 3 kartofler i hver. Som denne type potte er indrettet, kan man løbende holde øje med udviklingen af kartoflerne. Og selvom det kan være svært at vente, er de klart ventetiden værd!
Som en god tommelfingerregel skal man aldrig tage flere kartofler op, end man spiser samme dag. Nye kartofler skal helst ikke nå at ligge i længere tid, inden de tilberedes
Køb læggekartofler HER
OBS: Hvis kartofler bliver udsat for lys, bliver de grønne, og så skal man ikke spise dem!
Særligt gode sorter til lagring er f.eks:
Folva, Gammel kending med store, velsmagende knolde, især god til mos og bagning/stegning.
Tinca God at koge, velegnet på næsten alle jordtyper.
Du kan også se Pia's guidevideo her: