Vilde frøblandinger til haven

Henter data... 130 visning(er)
Vilde frøblandinger til haven

Insektvenlige ’vilde’ blomster til havens bede, brakbede, insektfremmende beplantninger og tag-dæk

 

Mange planter, hjemmehørende og indførte, har et væld af gode egenskaber for insekter. Ikke blot bier, men også mange andre som sommerfugle, og mindre iøjnefaldende insekter, som også betyder meget i fødekæden.

Vilde, hjemmehørende ’grøftekantsblomster’ er super gode at plante for insekterne og lave områder med i foråret, med udsåning i bede med fuld sol eller halvskygge, ét eller flere forskellige steder i haven. Man kan sammensætte en blanding af frø selv, men de fleste ’professionelle’ blomster-blandinger er lavet således at der er tale om en 3-trins-raket:

 

  1. år: Etårige og 2-årige (der ikke blomstrer i år) samt evt. begyndende etablering af flerårige
  2. år: de 2-årige blomstrer og de flerårige tager for alvor fat, og starter udviklingen af deres ’blivende’ rodnet
  3. år: De blivende er i fuldt flor og sætter frø til spredning før og under afslåning i efteråret, som fremadrettet skaber en tæt marmorering af væksten på arealet.

Herefter vedligeholder den sig selv løbende. Der skal kun slås af efter frøsætning 1 gang årligt. Disse blandinger skal som hovedregel ikke gødes.

F.eks. denne blanding fra turfline, som er med flere gode, flerårige sorter, som først vil blomstre fra 2. år efter de er sået, og derfor også suppleret med flere 1-årige. De heri nævnte planter vil bakke op om processen og bidrage til biodiversiteten.

Nogle blandinger er både med blomsterfrø og prydgræsser. Det er typisk de svagtvoksende pryd-græsser, som ikke bliver så høje og bastante, at de skygger blomster og urterne væk.

Sådan gør man, hvis man vil lave et vildt blomsterbedFrøpakker:

Sedum måtter 

Til tag-dæk kan man få færdige blandinger med Bio-diversitetsfremmende beplantning i flere varianter, som ruller, lige til at dække tagfladen med:

 

Sedum måtte med fokus på biodiversitet, samt sedum måtte med fokus på vilde nordiske urter med primært nordiske arter, som også er biodiversitets-fremmende men ikke i så høj grad udvalgt til dette, men har det naturlige udseende som passer med de arter vi kender i forvejen, og er ret hårdfør.

Også den mere tørketolerante variant med sedum i mange varianter

 

Frøblandinger

Bliver det lidt for omstændigt at skulle have et langsigtet bed med spredt blomstring over forår-sommer og efteråret, og vil man gerne kombinere med andre vækster, så der er en begrønning i løbet af vinteren og ikke ’bar jord’ imellem efterår og forår, kan man også kombinere med forårsblomstrende løgvækster som f.eks: Eranthis, Vintergækker, Krocus, og Vild tulipan som også er insektvenlige, og bidrager med nektar og pollen i det tidlige forår, hvor insekterne ikke har så megen føde, så det gør en stor forskel.

Man kan derudover så étårige blomsterblandinger som bunddække imellem eksisterende buske og stauder, som ikke er for skyggende, på steder hvor man gerne vil skabe mere vildt udtryk mellem ’det grønne’ som et bed imellem græsarealer f.eks. mellem georginer eller lign. i stedet for de ’åbne’ flader af jord, der skal holdes rent.

Se flere frøblandinger her:

Se også denne blog