Beskyt dine planter mod frosten

Henter data... 1313 visning(er)
Beskyt dine planter mod frosten

Vejret og temperaturerne i Danmark kan være noget svingende. Faktisk kan det svinge mere end 10 grader i døgnet, og nattefrost er bestemt ingen sjældenhed. Hvordan skal man så undgå, at planterne tager skade? Det kigger vi nærmere på i blogindlægget her.



Det ganske danske vejr

Det er sjældent, at vi går igennem vintermåneder uden sne og frost, og netop frosten kan være rigtig hård ved haven. Planterne kan få frostskader og nogle risikerer endda at gå til, så du ikke får glæde af dem. Inden det sker, er der dog en masse tiltag, du kan prøve, så dine planter kan klare sig igennem vinteren.

Der er desuden nogle ting, du kan gøre, inden frosten rammer, så du er ekstra godt forberedt. Planterne skal også vandes om vinteren, ellers kan de tørre ud, og der kan godt gå flere måneder, før du ser tørkeskaderne. Derfor skal planterne selvfølgelig vandes, og du kan sørge for at holde øje med vejrudsigten, så du får vandet, inden frosten sætter ind. Du kan også beskytte dine planters rødder ved at dække dem med gran eller fiberdug, og du kan også helt overdække planter med fleece cover. Opbevarer du dine planter i drivhuset, så sørg for, at de ikke står klos op ad vinduerne, lad dem gerne have en afstand på en lille meter. Det er også drivhuset, vi starter i, og her får du nogle flere råd til, hvordan du kan beskytte planterne.


Nattefrost i drivhuset

Man kan nemt blive fristet til at tænke, at det er nok at stille planterne ind i drivhuset, men det er det desværre ikke. Faktisk kan det gå hen og blive endnu koldere i drivhuset, da det ikke holder på varmen. Varmen vil oftest stråle ud af drivhuset i takt med den faldende temperatur, så her skal der noget ekstra beskyttelse til. Man kan med fordel sætte isoleringsfolie op, også kaldet bobleplast, og det vil give et ekstra, nødvendigt lag isolering, så du ikke behøver at opvarme drivhuset. Isoleringsfolien kan også bruges som ekstra beskyttelse på planterne, så hold øje med udviklingen i vejret for at tjekke, om det er nødvendigt.

Nattefrost i køkkenhaven

Grøntsager som løg og porre går nemt i stok, hvis de udsættes for kulde og frost. Det vil sige, at de går i blomst, og væksten stopper, hvilket betyder, at der ingen afgrøder dannes. Kartofler er specielt sarte over for nattefrost, og du kan risikere, at de svides og visner, inden de når at danne kartofler til høst. Brug derfor en fiberdug til at beskytte køkkenhaven mod nattefrosten. Også her kan du lægge et beskyttende lag af gran eller halm over rødderne, så de får et ekstra lag isolering.

Nattefrost for eksotiske planter

Eksotiske planter tåler ikke for meget frost, og slet ikke i deres vækstperiode. Særligt rødderne er meget sårbare overfor frost, men også bladene lider under de kolde temperaturer, og de kan blive brune og visne. Beskyt dem derfor ved at pakke dem ind i tæpper og bobleplast, eller brug gerne et fleece cover. Det bedste du kan gøre, er dog at sætte dem ind i carporten eller garagen, og de kan med nød sættes i baggangen. Det er dog vigtigt, at de kommer tilbage til haven, så snart frosten er væk, og de må for alt i verden ikke sættes ind i stuetemperatur, for så kan de også gå til.




Nattefrost for sommerblomster

Det bedste er at vente med sommerblomster til, at risikoen for frost er ovre. Blomster som pelargonier og petunia kan ikke tåle frosten, og de vil gå ud og dø. Har du alligevel udplantet sommerblomster, så dæk dem endelig til med en fiberdug. Har du plantet sommerblomsterne i krukker, er det mest optimalt at sætte dem i garagen eller i udhuset.

Nattefrost for træer og buske

Et lunt forår betyder nye skud og blade for havens træer og buske. Desværre risikerer de nye skud og blade at tage slem skade ved nattefrost; bladene bliver svedne og skuddene bliver deforme. Nattefrosten mindsker og forsinker træernes og buskenes vækst og dermed også det endelige høstudbytte. Træer og buske er sværere at beskytte grundet deres størrelse, og man vil for det meste lade de store stå og håbe på, at de klarer nattefrosten bedst muligt. De mindre træer og buske kan beskyttes med fleece cover eller fiberdug.

Kan man egentlig plante, når det fryser udenfor? 

Det er et spørgsmål, som vi ofte får her på planteskolen, og svaret er faktisk ja. Så længe du kan arbejde med jorden, er det stadig muligt at plante. Jorden må dog ikke være for hård af frost eller gennemvædet af regn, men kan du forme jorden til en klump, uden den falder fra hinanden, så kan du plante.

Gå ikke glip af vores informative videovejledninger om vinterbeskyttelse

Kommentarer
Efterlad din kommentar
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension