Vælg de bedste frugttræer til haven

Henter data... 3012 visning(er)
Vælg de bedste frugttræer til haven

Banner

Hvilke frugttræer er gode i de danske haver?

Når du skal plante frugttræer ud, skal du være særlig opmæksom på disse 3 ting.

  • Lysforhold
  • Vindforhold
  • Jordtype

 

Frugttræer vil gerne have fuld sol, og de skal helst placeres et sted, hvor der er rimelig læ for de værste vindstød. Jordtypen er heller ikke lige meget. Her er det vigtigt, at jorden er porøs og næringsrig, hvilket en god komposteret kojord kan hjælpe til med.

Det er en dårlig ide, at plante samme slags træ på det samme sted, da sygdomme nemt videreføres i jorden til et nyt træ. Har man en lille have, skal man gå efter træer der er langsomtvoksende. Blomme og kirsebærtræer er ofte kraftigtvoksende og ikke så gode at beskære, hvorimod æbletræer og pæretræer er nemmere at have i små haver.

Er du så uheldig, at der er gået svamp i dit træ, kan du finde bekæmpelsesmidler HER

Hvilken type frugttræ er det nemmeste?

Æbletræer er klart det nemmeste frugttræ man kan vælge. Æbler er hårde frugter, hvilket gør dem nemmere at have i længere tid, hvor pære, blommer og kirsebær er mere følsomme og skal plukkes og bruges indenfor en kortere periode. 

 

Banner Æble

Er æbletræer selvbestøvende? 

Svaret er nej. Der skal altid 2 forskellige sorter æbletræer til at bestøve hinanden med hjælp fra forskellige insekter. Måske har din nabo et æbletræ af en anden sort end dit, og så er det ikke nødvendigt at købe to træer, men er der langt til nærmeste æbletræ, er det nødvendigt med 2 træer. Paradisæbler er gode bestøvere for æbletræer, hvis altså de blomstrer på samme tid. Skal man plante flere æbletræer, kan man vælger sorter, som modnes på forskellige tidspunkter, så man har æbler i så lang en periode som mulig.

Vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej, så her er en oversigt over hvornår de forskellige æbler modnes.

Tidlige æblesorter:

 

Middeltidlige æblesorter:

 

Sene æblesorter:

 

*Sene madæbler:

*Ingen af de tre sorter kan bestøve andre.

 

Banner Pære

Kan pæretræer bestøve sig selv?

Pæretræer er ikke selvbestøvende og skal derfor ligesom med æbletræerne stå to forskellige sorter i nærheden af hinanden. Der findes også det man kalder et familietræ, hvor flere sorter er podet på selvsamme træ. Med et familietræ, kan man derfor nøjedes med ét træ. 

Hvilke pæretræer er populære og gode i haven?

En meget velkendt svampesygdom er pæregitterrust, som giver bladene orange pletter, hvilket nedsætter træets vækst og giver færre frugter. Her er en liste over de sorter, der er rimelig resistente mod sygdomme og som alle er i stand til at kunne bestøve hinanden:

 

 Banner blommer

Er blommetræer selvbestøvende?

Det er meget forskelligt, om blommetræer er selvbestøvende eller ej. De træer som er selvbestøvende sætter ofte utrolig mange frugter, hvilket gør at det kan være nødvendigt, at tynde ud i dem, for at opnå en bedre størrelse og smag.

Disse er selvbestøvende:

 

Banner kirsebær

Hvilke Kirsebærtræer er bedst?

Kirsebær smager skønt, og det syntes fuglene også. Vil du undgå, at fuglene spiser dine bær, skal du dække kronen med et net. Her er en liste over de sorter der er selvbestøvende og smager skønt: