Giftige planter

Henter data... 111 visning(er)
Giftige planter

Giftige planter

Hos Jespers Planteskole er vi med til at uddanne fremtidens gartnere. Det betyder også, at vi hvert år får adgang til et væld af spændende opgaver, der går i dybden med netop dét, den enkelte gartner uddanner sig indenfor og brænder for. I år har en af vores dygtige gartnere, Cathrine, valgt at undersøge nærmere om giftige planter. Få hendes gode råd lige her.


Hvad gør en plante giftig?

Skal man være bange for de giftige planter i haven og generelt i naturen? Det korte svar er nej! Som udgangspunkt er der intet at frygte, og mange af de planter du har i haven, nogle har du sikkert haft i mange år, har du aldrig vidst var giftige, og intet er sket. Man skal blot bruge sin sunde fornuft og kende sine planter, når man færdes i naturen, hvad end man elsker at sanke eller blot ordner haven.

Cathrine forklarer, hvordan planterne laver deres gift og hvorfor:

"Som de fleste ved, laver planter fotosyntese, dvs. at planten tager sollys, vand og kuldioxid og laver det om til ilt og glukose, altså sukkerstoffer. Planten bruger disse sukkerstoffer til energi, som også kræves til at lave gift. Giftprocessen kaldes den sekundære metabolisme og grunden til, at den er energikrævende er fordi, planten skal lave en del kemiske processer, for at danne giftstof. Planten danner gift, hvis den har behov for det. Dvs. hvis planten føler sig truet, fordi den bliver spist af, bliver angrebet af bakterier eller svampe, eller blot er stresset. Så i bund og grund, er det plantens forsvarsmekanisme, hvilket er smart, da vi hidtil ikke kender til planter, som kan flytte sig."

Det er de færreste giftige planter, som ligefrem kan slå os ihjel. Men mange af dem, kan give en ubehagelige oplevelse og med husdyr og små børn, er det altid en god idé at have kendskab til, hvad man har i haven. Cathrine har i sin opgave lavet en oversigt over nogle af de mest giftige haveplanter, vi har i Danmark og tilføjet gode anbefalinger til, hvordan disse håndteres.


Ægte stormhat (Aconitum napellus)

MEGET GIFTIG

Denne meget smukke staude er ren pryd i haven, men vær opmærksom hvis du har små børn eller husdyr. Planten er primært kun farlig ved indtagelse, men da både blade, blomster, rødder osv. også er giftige, kan en mulig forgiftning opstå hvis man får plantesaft på sig og det kommer i kontakt med et åbent sår.

Hvis du vil dufte til stormhatten, skulle det være meget usædvanligt at blive forgiftet, medmindre selve dens giftstof kommer i luftvejene.

Generelt anbefaler vi, at håndtere stormhatten med fornuft; brug handsker ved håndtering, og ellers bare nyd dens pragt. 

Plettet arum (Arum maculatum)

GIFTIG

Endnu en smuk staude med sin meget karakteristiske kolbe af blomster. Det du skal være opmærksom på ved plettet arum er, at den har rafider, som er små nåleformede krystaller. Disse nåle kan trænge ind i huden, og give opsvulmning og rødme, som er meget generende. Blomsterstænglerne indeholder flere rafider end resten af planten, men derfor er det altid en god idé at have handsker og eventuelt lange bukser og en langærmet trøje på, hvis man skal i kontakt med planten.

Hold øje med børn i nærheden af planten, da det kun er ved knæk eller knusning, der er risiko for at få gift på huden.

Galnebær (Atropa belladonne)

MEGET GIFTIG

En flot urt med appetitlige sorte polerede bær. Men vær opmærksom!

Bærrene indeholder alkaloider, som er et giftstof, der ved indtagelse giver ubehagelige mavesmerter, ekstrem tørst og sløret syn. Specielt børn og unge kan finde bærrene fristende, så hold øje, hvis I skulle støde på denne appetitvækker.

Engletrompet (Brugmansia)

MEGET GIFTIG

En elegant prydplante at have på en solrig plads i haven, og lad den være ved det! Planten er ikke noget at spøge med, og skal bestemt ikke udsættes for en smagstest. Den giver megen ubehag, og kan i ubehandlet tilfælde medføre koma og lammelse.


Peberbusk (Daphne mezereum)

MEGET GIFTIG

En fin lille busk, som får flotte røde bær. De røde bær kan være tillokkende for børn, men blot 2-3 bær kan give fatale konsekvenser for et barn. Bærrene smager dog grimt og bittert, hvorfor der meget sjældent sker forgiftninger.

Almindelig pigæble (Datura stramonium)

MEGET GIFTIG

Man er slet ikke i tvivl om, at den hører natskyggefamilien til grundet dens duft. Du kender den sikkert fra tomater, og måske du allerede kan dufte den bare ved tanken. Forskellen er dog bare, at pigæble er meget giftig. Dens forgiftning er lig engletrompeten, som er nævnt tidligere, grundet de begge indeholder de samme giftstoffer (alkaloider).  Så er du den heldige ejer af denne flotte enårige urt, så vær opmærksom på børn og husdyr, som omgås den

Almindelig fingerbøl (Digitalis purpurea)

MEGET GIFTIG

En cirka meterhøj flot staude, med lyserøde/røde/lilla klokkeformede blomster. Dens gift kommer os til gode, da den kan styrke hjertet ved hjertesygdomme. Dog skal der ikke meget til, før den gavnlige dosis bliver dødelig, lad derfor vær med at eksperimentere med det selv. Umiddelbart ligger den ikke op til indtagelse, men har du små børn eller husdyr, er det altid en god idé at være opmærksom. Ellers kan du bare nyde den som prydplante i haven.

Hvis du ønsker at flytte planten, kan dette sagtens gøres i efteråret.

Høsttidløs (Colchicum autumnale)

MEGET GIFTIG

Den ligner jo meget en vi kender, når vi kigger på blomsterne, nemlig krokus. Høsttidløs blomstrer i efteråret, og det samme gør nogle sorter af krokus, og derfor skal vi være opmærksomme. Men det stopper ikke her; både forår og sommer kan dens blade forveksles med ramsløg.

Så skal du en tur ud efter ramsløg til omeletten eller salaten, så hold godt øje med, at det ikke er høsttidløsens blade, der kommer på middagsbordet i stedet. Ved indtagelse af dens giftstof, colchicin, vil hjerterytmen rammes og kan ende med døden.


Almindelig guldregn (Laburnum vulgare)

GIFTIG

Man kan godt forstå, hvorfor den hedder guldregn, med sine smukke gule hængende klaser af blomster. Hele planten er dog giftig. Den mest sandsynlige forgiftning sker ved, at børn tror, guldregnens bælge er ærter. Der vil opstå mavesmerter og de fleste børn vil kaste op, hvilket er godt. Hvis der ingen opkast sker, skal man søge hjælp hos en læge.

De fleste som holder guldregn i haverne, har de nye forædlede sorter, hvor man ikke skal frygte dens frugt. Bælgene falder af som vanligt, dog indeholder de ikke frø, hvilket er den største bekymring til forgiftning.

Julerose (Helleborus niger)

MEGET GIFTIG

En de fleste ikke kan modstå, og vi forstår godt hvorfor. Den er flot med sine vintergrønne blade og yndige blomster, og med sin tidlige blomstring lyser den vinteren op. Men man skal ikke lade sig narre af dens uskyldige udseende, for den er faktisk giftig. Dens gift påvirker hjertet, og så giver den meget ubehag ved indtagelse. Får man saften på huden, vil der opstå hudirritation.

Så længe du ikke har tænkt dig at smage på den skrappe og bitre smag fra julerosen, kan du med ro plante den. Er du bange for, at børn eller husdyr vil smage på den? Så frygt ej, planten giver en prikkende fornemmelse på tungen og smagen er så dårlig, at man aldrig opnår en farlig dosis.

Oliepalme/kristpalme (Ricinus communis)

MEGET GIFTIG

Hvis du har plantet eller skal plante denne skønhed i haven, så vær opmærksom på dens frø. Både børn og hunde synes, det er sjovt at lege med frøene og hvis de knuses, frigives dens gift. Der er ingen modgift, og en meget lille mængde af giften medfører dødelig udgang, selv for en voksen.

Informer børn og unge at den er til pryd og ikke til leg, og hold hunden ude af et eventuelt bed, den skal stå i. Den er giftig, men meget betagende at have i sin have!

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension