Gør haven vinterklar

Henter data... 12 visning(er)
Gør haven vinterklar

Vi går snart ind i årets første vintermåned, og det kommer også med en naturlig nedgang i haverelaterede opgaver. Inden vi når så langt, er der dog en masse ting, du kan gøre, for at klargøre haven til vinter. Få tjeklisten her.

 

Gør haven vinterklar

Det er altid en god idé at forberede sig på den kommende sæson, især mens man har god tid. Frosten har det med at ramme pludseligt, og når det sker, vil du takke dig selv for, at du nåede at forberede haven. Der er også flere ting, som skal væk fra haven, inden den både står på frost og snevejr, men der er også stadig lidt haveopgaver, du med fordel kan klare.

Den sidste oprydning

Hvis du ikke fik havemøblerne ind, da vi satte uret en time tilbage, så skal du have gjort det, inden frosten for alvor sætter ind. Giv møblerne en god rengøring og smør eventuelt efter med olie. Når de er rengjort, skal de enten beskyttes eller sættes ind. Haveredskaberne får også en gang olie og pakkes væk, når du er helt sikker på, de ikke skal i brug længere. Både plæneklipper og robotplæneklipper pakkes ind, når græsset er slået for sidste gang.

 

Beskyt planterne

De frostfølsomme stauder som Kleopatras nål, mammutblad og raketblomst dækkes til. Dette kan du både gøre med gran og kompost fra haven. Lægger du løse blade omkring, giver du samtidig en masse gode næringsstoffer til jorden, som også bliver mere humusrig. Er der brug for ekstra beskyttelse, kan du tildække med grangrene. Grangrenene kan også pryde i dine krukker; det giver noget grønt at se på samtidig med, at det giver god beskyttelse. Derudover ser det også så fint og vinterligt ud, når der kommer gran i krukkerne.

 


Slip kreativiteten løs

Selvom de fleste planter lige nu visner langsomt tilbage, så er der stadig masser af godter at hente i haven. Brug kogler, grene, tørrede blade og bær i fine kranse, som kan pynte i og udenfor hjemmet.

 

Beskæring og vanding

Det gælder om at få beskåret de sidste planter, inden frosten sætter ind. Klip ikke stauderne, de klarer sig nemlig bedst igennem vinteren, hvis de får lov at beholde visne blade og toppe. Planterne skal stadig vandes efteråret igennem, så de ikke tørrer ud, og det er på dette tidspunkt også vigtigt at få vandet, så de ikke står i vand, når frosten sætter ind. Sker dette kan planterne nemlig tage skade. Når du har fået vandet, skal der lukkes for vandet og haveslangen tages ind, så du undgår frostskader.

 

I køkkenhaven

Få beskyttet eventuelle afgrøder i køkkenhaven, så de ikke går til over vinteren. Der skal høstes jordskokker, og du kan lægge de mest glatte tilbage i jorden, så du får glæde af den lækre rodfrugt igen til næste år. Har køkkenhaven været ekstra gavmild? Hvis du ikke kan få at brugt det hele, så rens, skær ud og frys ned, så du får glæde af dine hjemmedyrkede afgrøder vinteren over. Hold også øje med din oplagrede frugt og få sorteret ud løbende, hvis der er behov for det.

 

Inde i varmen

Indenfor skal du også passe på planterne. Stueplanter kan gå i dvale over vinteren, så skru ned for vandingen og indstil gødningen til foråret. Vær opmærksom på, at varme fra både radiator og brændeovn kan give en tør luft, som kan være meget hård ved stueplanterne. Hvis du har sydfrugter i drivhuset og tænker, at de skal indenfor at stå, må du endelig ikke gøre dette. De kan ikke stå i hård frost, men de må heller ikke stå ved stuetemperatur. Bliver der alligevel hård frost, kan de stilles i en aflukket garage. Bliver det helt grel, kan sydfrugterne stå et par dage i baggangen, så længe der ikke er stuetemperatur.


 

Gør dig selv en tjeneste

Der er rig mulighed for at luge og fjerne ukrudt netop nu, og du vil takke dig selv til foråret for at have gjort det nu. Selvom ukrudtet måske ikke ser ud af meget, så vokser det lige så stille over vinteren, og nogle smider også deres frø, som bare ligger og venter på lunere vejr. Det gælder om at komme på forkant og få fjernet så meget som muligt, så havearbejdet er nemmere at komme i gang med til foråret.

 

Giv tilbage til haven

Det er ikke kønt; en have fyldt med visne og halvrådne blade, men det er fantastisk godt for dine planter. Spred kompost i bedene eller i hækken. Det kan være med til at forhindre ukrudtet i at grå, og det kan blive en god bolig for et pindsvin. Derudover byder det på en masse gode næringsstoffer, som er gode for både dyr og planter.

 

I drivhuset

Hvis du har et orangeri, kan du pynte op med lyskæder og lanterner, der spreder lys og varme på mørke, kolde dage. Har du et drivhus, kan du med fordel isolere med bobleplast, så du faktisk kan vinteropbevare dine planter derude. Isolerer du ikke, inden du vinteropbevarer, risikerer du, at dine planter går til. Det kan ofte føles koldere i drivhuset, og det er i høj grad fordi, at kulden siver ud. Få derfor isoleret, så dine planter ikke går til.

 

Sæt dig tilbage med en kop varm kaffe og nyd det anderledes udtryk, du har i haven nu. Når først rimen eller frosten falder, kan det give et fortryllende look til de stauder, der er visnet ned. Græsplænen bliver også så fin af en omgang frost, og du må alligevel ikke gå på den, så hvorfor ikke nyde det flotte syn.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension