Lav mad med gran
Hvert år på dette tidspunkt bliver gran et af vores mest populære køb; haverne og krukkerne bliver fyldt godt op, adventsdekorationerne bliver lavet og juletræerne flytter ind. Der er dog en masse ting, man også kan lave med gran, som de fleste måske ikke udforsker, men det skal vi i dette blogindlæg.
… Siden skal det spises. Vi kender alle den populære julesang, og selvom vi ikke skal tage det helt så bogstaveligt, som Peter Faber skrev i sin sang fra 1848, så er der alligevel lidt om snakken. Grantræets spæde, nye skud kan faktisk bruges til et væld af lækre ting, og den kraftige og delikate smag tilføjer et specielt element til mange retter. De helt friske, lysegrønne skud smager syrligt og lidt af harpiks, men når de opvarmes, ændres smagen til sød og bæragtig. De ældre skud er også gode til te og sirup.
Til julefrokosten hører sig snaps, og langt de fleste danskere har på et eller andet tidspunkt prøvet sig frem med selv at lave det. De klassiske smage som dild og anis hænger unægtelig sammen med jul, men der er også mulighed for at prøve sig frem med nye smage. Denne opskrift kombinerer både gran, lakrids og vanilje, og det giver en masse spændende smagsnoter, som har en afsluttende, varm smag fra vaniljen. Hvis du ikke ønsker for mange smage, kan denne snaps også laves uden vanilje og lakrids for at få den rene gran smag. Man kan også prøve sig frem og fjerne eller tilføje vanilje eller lakrids efter behov.
Har du mere gran tilbage, kan du også være kreativ med de friske granskud og bruge dem som krydderi madlavning, eksempelvis til stegning, i brød eller som et ekstra pift i marmelader. Rigtig god fornøjelse.