Havearbejde i december
Havearbejde i december. Det lyder næsten forkert, men den er god nok. Der er stadig gøremål i december, men det afhænger i høj grad af vejret. Læs med her og få inspiration til, hvad du kan lave.
Mildt vejr forlænger plantetiden
Vi er så småt begyndt at se, at november indtræder som en havemåned i klassisk forstand, men måske vi også skal vænne os til, at årets første vintermåned også er det. De seneste år er vores vintre begyndt ret mildt, og der går længe imellem, at vi får sne i december. Nogle år har vi modsat rigtig tidlig frost, som allerede kommer i oktober, og til tider forsvinder den igen i december. Grundreglen er, at din jord skal være til at arbejde med, men så længe den er det, kan du plante.
Man kan med fordel gå efter planter, der trives i kulden og faktisk skal bruge den til at spire, såsom juleroser og påskeklokker. December er, hvis mild, en perfekt måned at plante stedsegrønt i, og det er også nu, man har brug for at se på noget farve. De sidste par måneder har haven nemlig skiftet fra smukke orange og røde nuancer, til de mere triste og farveløse brune. Stedsegrøn må du dog ikke plante, hvis der er frost, men kan du plante det, vil du få stor glæde af de grønne nuancer. Stedsegrøn er også oplagt at plante i december, så du kan pynte dem med fine lyskæder.
Beskæring og fældning – må man det?
December måned åbner op for muligheden for at arbejde lidt mere praktisk i haven. Hvis du har træer, der skal fældes, store som små, så er tiden perfekt til det nu. For det første er træerne bare for blade og frugter, hvilket sikrer dig et bedre overblik over træets udformning. Man skal nemlig kunne se kronen, når man fælder træer. Derudover er saften trukket ned mod rødderne, så de er mere medgørlige og ikke nær så tunge. Dog er der forbehold at tage, for ved frostvejr, kan man risikere, at træet er så sprødt, at det kan flække midtover under fældningen, splintre eller at man blot kan miste kontrollen over det.
Inden du fælder dit træ i haven, anbefaler vi på det kraftigste, at du forhører dig hos en specialist eller måske endda hyrer hjælp, da det altså ikke blot gælder om at svinge en økse.
Har du vin i haven, ved du, at det skal beskæres både sommer og vinter, helst inden frosten sætter ind. Vin er en bløderplanter, som ufrivilligt trækker saft ud ad åbninger i stammen, og det kan have svært ved at lukke sig ved hård frost. Til gengæld er der ikke nær så meget saft i stammen om vinteren, så det er et godt tidspunkt at få beskåret sin vin på. Hovedstammen skal ikke være meget længere end 50 cm, for så snart solen dukker op, skyder den med frem med lynets hast. Sørg også for at fjerne de sidestammer, der bar frugt i sommers, for det kommer de ikke til igen. Hvis vinteren er mild, kan du med fordel beskære vinen den 1. januar. Det er en nem dato at huske og en god start på det nye år.
Når frosten nærmer sig
Vi er vant til relativt milde december måneder, og der går oftest rigtig mange år mellem, at vi har hvid jul. Hvis den første vintermåned er mild, kan det betale sig at luge godt ud i haven. De fleste af havens planter er lige visnet ned, og det er derfor lettere at se ukrudtet, som helst skal væk nu. Ukrudt smider stadig frø over vinteren, og når foråret ruller omkring, vil det skyde i vejret som, ja ukrudt.
Hold øje med vejrudsigten og vær på forkant med, hvornår frosten melder sin ankomst. Du kan allerede nu begynde at pryde dine frostsikre krukker med pyntegrønt. Det er så dejligt at få lidt farver ind i haven, og så står krukkerne ikke tomme hen. Læg ikke gran på planterne for hurtigt, da der kan forekomme sygdomme, hvis de er dækket for længe, og vejret er mildt.
Hvis havedammen og de frostfølsomme planter ikke er sikret endnu, gælder det om at få det gjort, inden frosten for alvor lander. Når planterne er sat til side, skal du endelig jævnligt holde opsyn med dem, og fortsæt med at følge vejrudsigten, så du er forberedt, hvis der pludseligt kommer et drastisk vejrskifte. Hold igen med beskæringen, hvis der er udsigt til frost, det skal udelukkende gøres, når der er mildt, frostfrit vejr.
Når du frostsikrer de frostfølsomme planter, så husk at få dem på krukkefødder, så vandet kan løbe fra. Slut af med at dække dem enten med bobleplast eller et fleece cover. Se hvordan Henrik gør det her.
En grøn oase - året rundt
Hos Jespers Planteskole er vi vilde med stedsegrønne planter, fordi de netop er grønne året rundt. Hvis du også er lidt ked af at se dine planter visne ned, er det oplagt at fylde haven med stedsegrøn. Hvis vinteren er mild, kan du roligt plante stedsegrøn ud i haven eller i krukker, som du kan flytte rundt på. Sørg dog for at plante stedsegrøn i frostsikre krukker, så de ikke springer, når frosten for alvor rammer.
Du kan plante både enebær, thuja, dværgfyr, taks og kristtorn, blandt flere. Planterne bruger begrænset vand om vinteren, så stil dem gerne under et overdække, så de ikke tager for meget ind, hvis vinteren er våd. Står de under åben himmel, så flyt dem gerne ind i våde perioder, så de ikke drukner. Det stedsegrøn du planter direkte i jorden, er betydelig mere robust end det, du planter i krukker, og sidste nævnte er derfor mere frostfølsomme.
Når sneen falder
Det er et smukt syn, sådan en have klædt i hvidt, og det kan faktisk godt have rigtig mange fordele. Sneen lægger sig nemlig en dyne, og kan beskytte jorden mod dybfrost. Når sneen netop har lagt sig, er det dog også det bedste tidspunkt at fjerne den på, for her er den nem at feje væk. Hvis du lader sneen ligge, så vær endelig opmærksom på dine vintergrønne planter, som desværre hurtigt kan bukke under for den høje vægt af sneen.
I drivhuset er der også god grund til at være opmærksom på snefaldet, da dette kan være hårdt for konstruktionen. Vær opmærksom på konstruktionen, som kan godt bukke under for et meget tungt lagt sne og hold øje med, at ruderne ikke knuser. Dynen af sne kan også skjule fuglenes foder, så sørg endelig for at fjerne sneen fra deres foderhuse, og gør foder og fedtkugler klar andre steder i haven, hvor de kan se det.
Med sne følger også saltning, og dette kan være et problem for de nye planter, som ikke er helt så robuste. Især en nyanlagt hæk kan lide store skader, hvis den bliver ramt af store mængder vejsalt, men her kan du beskytte med frostmåtter, som du kan høre mere om her. Når tøvejret endelig kommer, bliver sneen meget tung, og så er der ikke andet for, end at komme i haven og børste den væk, før den forvolder stor skade på både planter og havehuse.
Alt det arbejde du laver i haven i december, kommer dog i sidste ende an på én ting, og det er vejrforholdene. Det bedste du kan gøre, er at være på forkant og have dine ting til vinterbeskyttelse klar samt holde øje med vejrudsigten. På den måde kan du hurtigt reagere, hvis frosten kommer.