Giver tanken om havearbejde dig lyst til at stikke hovedet i busken? Har du svært ved at overskue, hvor du skal starte og hvad du skal holde dig fra? Så skal du endelig læse videre.

Mange har allerede gjort klar til kartoffellægning, såning i køkkenhaven og plantet på livet løs. Det er et godt tidspunkt for haveejere, at give en ekstra indsats i haven på denne tid af året. Mange af de ting som du kan gøre nu, letter nemlig havearbejdet i resten af sæsonen, foruden at gøre den smuk og bringe glæde. Det er nu der skal bruges tid på at ordne blomsterbede, græsplænen, rosenbedet, buskene og frugthaven.

Have

Vi anbefaler, at du gør følgende ting for at give haven en god start på sæsonen:

- Ryd op i drivhuset, staudebedet og køkkenhaven
- Fjern al overvintret ukrudt
- Klip frugtbuskene – Især hindbærbuskene
- Gød græsplænen
- Klip roserne tilbage, læg et lag kompost i bedet og gød dem først gang
- Plant hæk
- Plant stauder eller bunddækkende planter i ”hullerne” så du ikke skal luge.
- Læg sneglekorn ud, hvis du har dræbersnegle – De æder allerede af de små nye staudeskud
- Forspir bønner, squash, sommerblomster, mål osv. I drivhuset

Nu har du allerede en masse ting, som du kan gå i gang med. Men måske er du i tvivl om, hvad du må beskære nu, hvilke planter der kan tåle nattefrost, hvad du kan forspire osv. Vi har derfor sammensat yderlig 6 gode råd, som er højrelevant for denne tid af sæsonen. 

Følg de følgende 6 tips og kom godt i gang med havesæsonen:

1. Forspiring af frø:

- Alt der sås i marts måned, skal forspires ved 14-18 grader. Køber du eksempelvis grøntsagsfrø eller blomsterfrø, kan det være en rigtig god ide at lave hjemmelavede potter af avispapir eller købe så- og priklebakker, i form af minidrivhus, jiffypotter og jiffy briketter

- Når frøene begynder at spire, skal de have lys, masser af lys! Det gør dem små og kraftige fremfor lange og tynde.

- Chili, tomater, ærteblomster, blomkål, salat, savoy kål m.m. kan forspirres allerede nu. 

Du kan også læse vores guide til forspiring her

2. Træer og buske kan beskæres om foråret.

- Vær opmærksom på at birk, ahorn, valnød, blommetræer og kirsebærtræer IKKE må beskæres endnu – disse bør beskæres om sommeren eller sensommeren.

3. Er din hæk for høj eller bred? Du kan faktisk godt klippe den kraftigt tilbage nu, men kun på den ene side samt højden. Den anden side skal du vente med til næste år.

4. Mange planter kan godt tåle lidt nattefrost. Forårsløg, påskeliljer, perlehyacinter, stedmoderblomster, tagetes, og hornvioler er blandt de mest sejlivede. Man kan derfor så småt begynde at plante sine krukker og bede til og give dem et pift af forår.

5. Stedsegrønne planter kan være hårdføre og ideelle at plante sammen med forårsblomster i krukkerne på denne årstid. Buksbom og vedbend er gode eksempler.
Se vores udvalg i stedsegrønne planter her

6. Tidligt blomstrende stauder kan ligeledes være ideelle til at blande sammen med sommerblomsterne. Blå anemoner, kobjælde, lungeurt, balkananemoner og snepuder blomstrer alle tidligt og er meget hårdføre.
Se vores udvalg i stauder her

 

Stadig i tvivl om hvordan du kommer i gang med sæsonen? Så skriv til os eller kom forbi butikken! Vi står klar til at hjælpe og vejlede dig omkring stort og småt!