Dyrk dine egne hvidløg

Henter data... 3817 visning(er)
Dyrk dine egne hvidløg

Hvidløg har altid været populært at anvende i madretter, der hvor vi ofte bliver uenige, er mængden der skal anvendes. De seneste år er vi blevet mere og mere vilde med at dyrke hvidløg i vores haver. Køkkenhaven er nok ved at være høstet og kan godt se lidt tom ud. Det virker derfor naturligt at starte forfra og her er hvidløg ideel. Efteråret er nemlig et godt tidspunkt at plante hvidløg. Det er desuden en meget nem afgrøde at dyrke og kan også sagtens sættes i krukker eller altankasser.

Vi guider dig her til, hvordan du bedst dyrker de lækre hvidløg, så du kan blive selvforsynende

 

1. Før du begynder at sætte dine hvidløg i efteråret, skal du kigge på jorden. Hvidløgene trives bedst i en god humusrig jord, der er veldrænet. Når du klargør jorden skal den være fri for sten og ukrudt. Jorden skal være blød og luftig ca. 15 cm ned. Når hvidløgene sættes om efteråret er det ikke nødvendigt at gøde jorden. Det kan dog anbefales at give bedet en god gang kalk.

2. Løgene kan sættes fra slutningen af september til omkring 1. november. Det er også muligt at sætte hvidløgene i foråret, men du får meget flottere løg ved at gøre det om efteråret.

3. Sættehvidløgene købes og brækkes i fed og hvert enkelt fed vil udgøre en plante.

4. Sætning af hvidløg er ganske simpelt. Sætteløgene plantes i ca. 7 cm dybde og med 10 cm mellem hvert løg. Hvis de sættes i render skal rækkeafstanden gerne være omkring 25 cm. De kan også sagtens sættes i krukker eller altankasser. Hvidløgene danner en opret top og fylder ikke så meget.

Dyrk hvidløg   Dyrk hvidløg   Dyrk hvidløg

5. I tørre perioder skal man være mere gavmild med vandet, de må ikke mangle vand om foråret. Samtidig skal de også have masser af sol.  

6. Når sommeren står på sit højeste vil løgskaftet begynde at visne og så er det tid til at tage hvidløgene op. For sen optagning eller for meget efterårsvand kan forårsage skimmel i løgene.

Det sker næsten altid, at der er nogle løg, som løber i stok. Det betyder, at de bruger deres energi på at sætte en flot stok op med en stor skærmblomst, som indeholder frø. Spisekvaliteten af disse løg er dårlig og de kan ikke gemmes. Du kan lade disse løg blive og blot nyde deres prydværdi.

7. Det er vigtigt at løgene får lov til at overfladetørre, så der ikke dannes råd. Lad dem tørre ved at sprede dem ud på jorden, ikke i bunker. Du kan også hænge dem til tørre et luftigt og tørt sted, eksempelvis i en carport. De skal opbevares et sted, hvor der er køligt og tørt, gerne i et luftigt net eller i en kasse med huller.

Hvis du ikke når at spise dem alle, vil det ofte være muligt at gemme løgene helt frem til foråret. 

Hos os finder du flere forskellige sættehvidløg, som du kan finde her

Kommentarer
Efterlad din kommentar