Hvidløg har altid været populært at anvende i madretter, der hvor vi ofte bliver uenige, er mængden der skal anvendes. Det skønne løg er alsidigt og bringer en helt fantastisk smag til et væld af retter. Hvis du også gerne vil have hvidløg til sommer, skal du endelig komme i gang med at plante dem om efteråret, og netop efteråret er den perfekte tid til det. Her er jorden stadig lun, og de kolde måneder giver løgene mulighed for at dele sig. Du kan også lægge hvidløg i foråret, når frosten er væk, men så når det ikke at dele sig.
De seneste år er vi danskere blevet mere og mere vilde med at dyrke hvidløg i vores haver, og det er slet ikke svært at gå i gang. Når vi lægger hvidløg i efteråret, gør vi det primært, så løgene får tid til at dele sig, men det er også et praktisk tidspunkt af andre årsager, for køen i køkkenhaven er ikke så lang, nu hvor det meste er høstet. Har du ikke en køkkenhave, kan du sagtens sætte hvidløg i krukker eller altankasser. Det er derfor også den perfekte afgrøde til dig, der gerne vil være selvforsynende, men ikke har så meget plads. Ligesom det er perfekt til nybegynderen, der ikke vil bide over mere, end de kan tygge.
Sådan sætter du hvidløg
Vi guider dig her til, hvordan du bedst dyrker de lækre hvidløg, så du kan blive selvforsynende.
- Før du begynder at sætte dine hvidløg i efteråret, skal du kigge på jorden. Hvidløgene trives bedst i en god humusrig jord, der er veldrænet. Når du klargør jorden, skal den være fri for sten og ukrudt. Jorden skal også være blød og luftig ca. 15 cm ned. Når hvidløgene sættes om efteråret, er det ikke nødvendigt at gøde jorden. Det kan dog anbefales at give bedet en god gang kalk.
- Løgene kan sættes fra slutningen af september til omkring 1. november. Det er også muligt at sætte hvidløgene i foråret, men du får meget flottere løg ved at gøre det om efteråret. Ved at sætte dem i efteråret er du sikker på, at løgene deler sig.
- Sættehvidløgene købes og brækkes i fed og hvert enkelt fed vil udgøre en plante.
- Sætning af hvidløg er ganske simpelt. Sætteløgene plantes i ca. 7 cm dybde og med 10 cm mellem hvert løg. Hvis de sættes i render, skal rækkeafstanden gerne være omkring 25 cm. De kan også sagtens sættes i krukker eller altankasser. Hvidløgene danner en opret top og fylder ikke så meget.
- I tørre perioder skal man være mere gavmild med vandet, og de må ikke mangle vand om foråret. Samtidig skal de også have masser af sol.
- Når sommeren står på sit højeste vil løgskaftet begynde at visne, og så er det tid til at tage hvidløgene op. For sen optagning eller for meget efterårsvand kan forårsage skimmel i løgene.
Det sker næsten altid, at der er nogle løg, som løber i stok. Det betyder, at de bruger deres energi på at sætte en flot stok op med en stor skærmblomst, som indeholder frø. Spisekvaliteten af disse løg er dårlig og de kan ikke gemmes. Du kan lade disse løg blive og blot nyde deres prydværdi, og ellers kan du blot fjerne dem.
- Det er vigtigt, at løgene får lov til at overfladetørre, så der ikke dannes råd. Lad dem tørre ved at sprede dem ud på jorden, ikke i bunker. Du kan også hænge dem til tørre et luftigt og tørt sted, eksempelvis i en carport. De skal opbevares et sted, hvor der er køligt og tørt, gerne i et luftigt net eller i en kasse med huller.
Hvis du ikke når at spise dem alle, vil det ofte være muligt at gemme løgene helt frem til foråret. Alternativt kan du også udplante de flotteste hvidløgsfed, som du ikke får spist. Hvis du er blevet overbevist om, at du skal i gang med hvidløg, kan vi kun anbefale det. Hos os finder du flere forskellige sættehvidløg, som du kan finde her.
Se vores video nedenfor, hvor vores gartner Henrik kort forklarer hvordan du planter hvidløg i din køkkenhave: