Johannes regnbed
Hos Jespers Planteskole er vi med til at uddanne fremtidens gartnere. Det betyder også, at vi hvert år får adgang til et væld af spændende opgaver, der går i dybden med netop dét, den enkelte gartner uddanner sig indenfor og brænder for. I år har en af vores dygtige gartnere, Johanne, undersøgt hvordan et staudebed er meget mere end blot et kønt syn. Læs med her og bliv inspireret.
Meget mere end æstetik
Stauder kategoriseres som planter, der er flerårige, urteagtige og som forbliver sådan hele deres levetid. De har forskellige livscyklusser, men langt de fleste visner ned til vinter og skyder igen til foråret. Der findes selvfølgelig undtagelser, som står med grønne blade hen over vinteren. Disse kaldes også stedsegrønne eller vintergrønne. Stauder forbindes ofte med deres blomster, men de skaber også en stor værdi ved både at øge biodiversiteten og funktionaliteten i haven.
Fordi vores miljø er i stor forandring, går vi også ind i en fremtid, hvor der kommer mere og mere vand. Nedbørsrekorderne bliver slået på næsten årlig basis, og det bliver hårdere og hårdere for kloaksystemerne og haven at komme af med vandet. I sin opgave har Johanne taget udgangspunkt i sin erfaring om, at langt de fleste vælger stauderne for æstetikken og ikke får undersøgt, hvor store fordele de egentlig gemmer på. Derfor satte hun sig for at undersøge, om stauder egentlig havde et uudnyttet potentiale, der gemte på meget mere end blot æstetik.
Etablering af et staudebed
Når man skal etablere et staudebed, er det vigtigste at give planterne de bedste vækstbetingelser. Johanne siger:
"Det gør man ved ikke kun at forholde sig til udseende, men også den jord, hvori de skal plantes og de vind- og vejrforhold, der vil være omkring bedet. Mængden af forskellige stauder er stor og hver enkelt staude kommer fra et plantesamfund hvor de har tilpasset sig vilkårene og dermed udviklet forskellige egenskaber. Dette er en af fordelene ved at lave et staudebed, for der findes så mange stauder og man vil derfor næsten altid kunne finde typer af stauder, som trives under de givne forhold i ens have."
Jorden skal give næring, vand og ilt til planternes rødder, så det er bestemt ikke uden betydning, hvilken type jord man har i haven. Johannes råd til jorden er:
"Det vil aldrig være optimalt at forsøge at skabe en jordtype, som ikke er naturlig der, hvor man vil anlægge sit bed. Det man kan gøre, er at forbedre jorden og dens tilstand og dermed give bedre vækstbetingelser for de planter, som egner sig til den gældende jordtype. Et problem i private haver er ofte en komprimeret eller vandlidende jord, der kan henholdsvis grubning eller anlæggelse af dræn være nødvendigt. Endvidere kan man tilføre kompost, både fordi den giver næringsstoffer til planterne, men også fordi den kan give en bedre jordstruktur."


Planteliste
Johanne har selv sammensat en planteliste, der tager højde for væksten over og under jorden. Det har været vigtigt, at planterne kunne skabe merværdi i forhold til både biodiversitet og udtryk hen over en sæson. I starten vil der være et højere plejeniveau, indtil stauderne har fået lov til at etablere sig. Det betyder også, at man skal være flittig til at luge i starten, så ukrudtet holdes væk og ikke stjæler næring fra stauderne.