Dyrk dine egne kartofler

Henter data... 662 visning(er)
Dyrk dine egne kartofler

Er der noget mere lækkert end friskopgravede kartofler fra haven? Nye kartofler er en dansk delikatesse og så er det sundt, og man kan ret let lave sine egne. Her er en lille vejledning til, hvordan du nemt dyrker dine kartofler i haven:

1. Forspiring af kartoflerne 

For at sikre optimal vækst, er det vigtigt at dine kartofler gror, så snart de bliver sat i jorden. Du kan derfor med fordel forspire kartoflerne ved at tage dem ud af posen og lægge dem i lave kasser eller gamle æggebakker. Her skal de stå i 3-4 uger et mørkt og lunt sted.

Se mere om forspiring og pottedyrkning af kartofler HER

Når kartoflerne har 1 cm lange grønne spirer, er de klar til at blive lagt i jorden. OBS: Det er vigtigt, at du ikke knækker spirerne af, når du lægger kartoflerne i bedet.

Gode tidlige sorter til nye kartoffeldyrkere:

Maya stort udbytte af ensartede, mindre knolde med god smag. Meget tidlig og sund sort. Lang anvendelse, god at gemme.

Solist, eller den økologiske Solist, Ensartede og gode at dyrke til tidlig konsum/overdækket.

Cerisa, Lækker mos/bagekartoffel. Rødt skind, men gult kød.

2. Klargøring af jorden

Det bedste resultat fåes altid ved at grave eller fræse jorden, inden kartoflerne lægges, da de vokser bedst i løst jord. Herefter skal jorden gødes. Hertil kan vi anbefale Ecostyles Universalgødning.

Gødningen nedarbejdes i jorden og kan med fordel støs ud, før du fræser, sådan at man løser to opgaver i sammen ombæring. Kartofler kan være kvælstofkrævende. Ønsker man derfor at bruge en gødning med mere kvælstof indhold kan man benytte Havens Gødning Nr. 1 men vær obs på ikke at overgøde, da dette kan svie kartoflerne istedet. 

At huske at man aldrig bør lægge kartoflerne i det samme jordstykke år efter år er også vigtigt, da det øger risikoen for skadevoldere som nematoder, og anden sygdom i kartoflerne.

3. Lægning og pasning

Lav rækker med 6-8 cm dybe riller, hvori kartoflerne skal lægges med 20-25 cm mellemrum.

Der skal herefter jord over kartoffelrækkerne i en pyramideform, indtil kammen er ca. 15 cm høj. Når planterne har vokset sig ca. 10 cm høje, kan du med fordel forsigtigt lægge jord ind under bladene fra hver side af pyramideformen. Gentag dette et par gange indtil kammen er ca. 25 cm høj. Det er vigtigt, at du her ikke dækker kartoffelplanten helt med jord, men efterlader lidt grøn top. Vanding er vigtig, særligt i sommerens tørre perioder. En nem måde at se om kartoffelplanterne har vand nok, er at grave lidt ind i rækkerne på siden af kartoffelplantetn og se/mærke, om jorden er tør. Hvis du har meget sandet jord, kræves det, at du vander oftere, da vand forsvinder hurtigere ved denne jordtype. Når bladene visner hen over sensommeren eller efteråret, afhængig af kartoffelsorten, eller knoldene har den ønskede størrelse, skal du klippe/kappe toppen af lige over jordoverfladen.

Gode, lidt senere sorter, til forspiring:

Ditta, Fast, stort udbytte, god resistens

Gala, fast kogekartoffel, med stort udbytte af ensartede, mindre, men lækre knolde. 

4. Optagning og opbevaring

Som en god tommelfingerregel skal man aldrig grave flere kartofler op, end man spiser samme dag. Nye kartofler skal helst ikke nå at ligge i længere tid, inden de tilberedes. Men når de middel-sene og sene kartofler har ligget i jorden i en måneds tid, efter man klippede toppen af, er de modne og velegnede til langtidsopbevaring, hen over vinteren. Det er bedst at grave kartoflerne op i tørt vejr, og de skal opbevares et tørt, mørkt og køligt sted (+3-5 grader). Man må ikke pakke dem ind i plastposer/sække, da de skal kunne få luft, ellers bliver de hurtigere 'gamle'. Flamingokasser er rigtig gode beholdere til langtidsopbevaring af kartofler og grøntsager, og i større kvantum er plastkurve med lufthuller velegnede, hvis man har et mørkt rum til formålet.

Senere sorter, til forspiring/udplantning:

King Edvard, Lækker mos/bagekartoffel. Rødt skind, men gult kød.

Tinca God at koge, velegnet på næsten alle jordtyper, egnet til lagring.

Se flere læggekartofler HER

Du kan også se Pia's guidevideo her: