Klimavenlig have

Henter data... 927 visning(er)
Klimavenlig have


Co2 udledning og dens trussel mod klimaet bliver debatteret alle steder. Men hvad kan du selv gøre som helt almindelig haveejer. Kan du i din egen have gøre en forskel, både for klimaet og samvittighedens skyld?

Svaret er Ja! Faktisk er det sket ikke så svært og det kan endda gøre arbejdet i haven mere enkelt og i overensstemmelse med naturen.

Gør din have mere klimavenlig:

1        Plant mange træer, buske og planter. Jo mere grønt, jo mere CO2 optager din have.

2        Plant eller så vilde pollenbærende blomstrende planter til havens insekter - se vores insektvenlige planter her

3        Genanvend dit have affald i haven. Kør ingenting ud af haven.

4        Undgå bar jord. Dæk med planter eller organisk materiale.

5        Fjern ikke det afklippede græs fra plænen.

6        Opsaml og anvend dit regnvand i haven.

7        Undgå for mange arealer med fliser og grus, erstat med græs eller planter.

8        Undgå brug af gift og sprøjtemidler i haven.

Grønt er godt, meget grønt er meget godt. I din have betyder det, at jo mere du kan tilplante, jo bedre. Alle grønne planter optager nemlig CO2 fra atmosfæren igennem fotosyntesen i deres grønne blade. Plant gerne store træer med mange blade, som kan optage en masse CO2. Vær ikke bange for at træerne bliver for store, du kan bare beskære dem løbende, så de ikke overtager haven. De vil bidrage med skygge og derved har jorden nemmere ved at holde på fugtigheden i tørre perioder.

Plant havens bede til, så jorden er helt dækket. Bladmassen i dine bede optager nemlig også en masse CO2 fra luften. Her vil kombinationen af forskellige vildt blomstrende stauder, storbladede hostaer og masser af bunddække gøre sig rigtig godt. Et godt tilplantet bed dækker jorden helt og holder derved også på fugtigheden, samtidigt med at det skaber et fantastisk miljø for masser af insekter. Insekter som har hårdt brug for levesteder og som er uundværlige i den miljø-rigtige naturlige have. Vilde pollenbærende blomstrende planter sikrer masser af insekterne næring og vil tiltrække masser af liv til din have. Du kan anlægge et insektvenligt bed i din have og skabe et godt levested for insekterne.

Find insektvenligt bed her

Minimer befæstede arealer, altså arealer med grus eller fliser. Erstat dem, hvor det er muligt med græs eller masser af planter. Tænk i det hele taget planter ind i alle havens elementer og flader. Klatreplanter på havens hegn,vægge og espalier, eller måske et grønt tilplantet tag på garagen i form af vores: 
VILDE NORDISKE URTER OG GRÆSSER I FÆRDIG-RULLE
SEDUM MIX-STENURT-MÅTTER I FÆRDIG RULLE
BIO-DIVERSITETS SEDUM-URT-GRÆS-MÅTTER I FÆRDIG-RULLE

Mulighederne er mange, men i virkeligheden handler det om at få så meget grønt ind i haven som muligt.

Græsplænen kan med fordel klippes med bioklip, så det afklippede græs bliver liggende på plænen. Derved optages næringen igen af græsplænen, i stedet for at fjerne det og køre det på genbrugspladsen. Græsafklip kan også genbruges i haven på anden vis. F.eks. som jorddække under jordbærplanterne i køkkenhaven eller under hækken for at undgå ukrudt. Lad evt. også et område af græsplænen stå uklippet, her er CO2 optaget større end på det klippede areal. Kombineret med eng blomster kan det være et smukt indslag i den naturlige have.

Blomster blanding  Så en smuk blomsterblanding

I den naturlige have findes der ikke haveaffald. Her kan alt genanvendes på en sådan måde, at det gavner både haven og naturen. Når stauderne skal klippes ned i foråret, klip det visne i mindre stykker og lad det ligge i bedet og formulde. Når stauderne vokser frem dækker de det afklippede og jorden forbedres af det organiske materiale. Grene fra havens buske klippes også i mindre stykker og kan bruges til jorddække. Selv større grene kan genanvendes som bed kanter eller pynt i bedene.

Den CO2 som planterne optog da de levede er stadig lagret i det døde materiale. Det gælder dermed, at de holder på den CO2 så længe som muligt i din have. Dødt plantemateriale vil langsomt blive omsat til humus, som er super godt til at holde på vand og næring i jorden. Din jord vil også blive lettere at arbejde med, da insekter og orm har fine levevilkår. De trækker organisk materiale, blade og kviste ned i jorden og den bliver dermed løsnet og forbedret. Det handler i virkeligheden om at du ændrer dit syn på hvad der er haveaffald, og hvad du kan give tilbage til naturen. Hermed giver det jo slet ingen mening, at bruge resurser på at køre det ene læs plantemateriale efter det andet på genbrugspladsen med bil og trailer. Det er jo ”gratis” næring og jordforbedring, som din have og vores fælles natur har masser af gavn af og brug for.

Der findes mange miljø- og Co2 venlige planter, der ikke nok med at være flotte, også er gode for miljøet. En nylig undersøgelse viser at ældre bøgetræer er det mest miljøvenlige træ du kan plante i din have. Se hele artiklen om de mest Co2 venlige planter og træer.

I en veltilplantet have, hvor jorden er dækket af organisk materiale og planter, vil jorden være god til at holde på fugtigheden. Men i tørre perioder vil det selvfølgelig være nødvendigt at vande. I den naturlige have vil det give god mening at opsamle dit eget regnvand og bruge til vanding. Evt. lede regnvandet direkte fra tagnedløb ud i haven eller i et opsamlingsbassin/tønde. Vand fra vandværket er der brugt mange resurser på at rense, så det kan bruges til drikkevand. Så det giver rigtig god mening at minimere sit forbrug af vandværksvand til vanding af haven og i stedet bruge det bløde regnvand der gratis falder fra oven.


Læs mere om regnvandsbed

Alt i alt kan alle disse små tiltag i din have hjælpe på vores fælles ansvar for miljøet og naturen. En vildere naturlig have, hvor du ikke skal ligge så meget arbejde, er meget mere miljørigtig end haven, der kun består af hæk og græs. Så med mange bække små, kan du som haveejer sagtens gøre en forskel i det store klimaregnskab.