Der er næsten ikke noget dejligere end når foråret melder sig, og man igen kan komme i gang i køkkenhaven. Det er en helt enestående glæde selv at dyrke sin mad, uanset omfang, og man får desuden en god fornemmelse af hvordan ens frugt og grønt bliver til.

Gør jorden klar

Hvis du ikke har været ude og bearbejde jorden sidst på efteråret, så er tiden inde nu til at gøre det. Alt efter størrelsen og beliggenheden af din køkkenhave, kan du enten bearbejde jorden ved at vende den manuelt med en spade eller bruge en fræser. En kultivator kan også bruges på mere sandede jorde. På det her stadie kan du lige så godt gøde for første gang på sæsonen, så der er næring for dine planter lige fra start. Her anbefaler vi Osmo Universal. Du kan med fordel lægge et tyndt lag husdyrgødning eller komposteret kojord.

Inddel dine bede

Når jorden ellers er vendt, jævnet og lige, kan du gå i gang med at inddele dine bede. Det vigtigste er at huske, at kartofler ikke har godt af at blive plantet i det samme bed/jordstykke år efter år, grundet sygdomme. Derfor kunne det være en ide at lave en rotationsplan over, hvor de skal stå. Samme stykke jord må godt blive anvendt til kartofler, når der er gået tre eller flere år imellem. Ellers er det en god ide at plante/så de grøntsager, som har de samme behov i det samme bed, eksempelvis ikke dele kålene op i forskellige bede, eller sætte græskar, som ynder meget næring, sammen med bønner, som vokser voldsomt og forvilder sig ved for næringsholdig jord.

Der er således nogle retningslinjer du kan gå efter, hvis du ikke vil støde ind i problemer: alle kålplanter kan lide en kalkrig jord(højt pH baseret jord). De vil gerne have en god mængde sol, gødning og vand for at give et rigt udbytte. Ligeledes er det en god ide at placere alle kål sammen, så du eventuelt kan sætte et sommerfuglenet over samtlige kål på en gang. Det er et almindeligt problem med kålsommerfuglelarver, som spiser af kålene. Et problem der kan elimineres ved simpelthen at dække kålene til med net, så sommerfuglene ikke kan komme til og lægge deres æg på kålen.

Bønner og ærter er i samme familie og har fortrinsvis de samme levevilkår. Derfor er det en god ide at sætte dem i samme bed. Bønner fås i mange varianter, nogle som busker sig og andre som klatre ligesom ærter. Derfor kan man her lave et lille hegn, stakit eller anden opbindingsmetode, hvorpå planterne har mulighed for at vokse. Disse grøntsager skal ikke have for meget gødning og er egentlig ganske taknemmelige, hvilket gør dem til de perfekte begynder-grøntsager.

Sæt dine frø/plant dine krydderurter

Ved de fleste grøntsager kan man så dem direkte i jorden fra frø og de kommer ganske fint. Andre skal forspires for at få en tidlig start, se vores indlæg om forspiring her. Hvis du har lyst, kan du også købe færdige småplanter til udplantning i køkkenhaven, herunder kan nævnes forskellige salater, porrer, krydderurter og kål.

Vejledningen for den enkelte grøntsag vil altid stå på frøposen, hvilket gør det nemt for dig at vide, hvor dybt planterne skal i jorden og med hvilken afstand til hinanden og imellem rækkerne.

Se vores udvalg af frø her

Gå på jagt i vores udvalg af krydderurter her