Så i køkkenhaven nu

Skrevet i: Nyheder


Det lyder lidt sjovt, men rent faktisk er der ting, du kan så i køkkenhaven lige nu – dette kan være noget, som du får glæde af i år eller også først til næste år.

Vi har samlet nogle eksempler sammen, som du kan lade dig inspirere og fristes af;

Feldsalat:

Feldsalat går også herhjemme under navnet vårsalat, da den er høstklar i det tidlige forår. Sås i august i rækker eller bredsås – kan med fordel sås i bede, da den giver et flot grønt tæppe i de kolde måneder. Feldsalaten har en let krydret smag og er særdeles god sammen med svampe, i supper og stuvninger. Den kan også anvendes som en frisk salat, alene eller sammen med andre grøntsager. Ud over den pragtfulde smag, så er feldsalaten også rig på vitamin A og C og har endvidere et højt indhold af jern.

Tynd gerne ud i de små planter efteråret igennem, så du kan få store flotte rosetter, når de skal høstes i februar, marts og april.   

Feldsalat vårsalat   Feldsalat vårsalat

Mizuna salat:

Mizuna er egentlig ikke en salat men et medlem af kål familien og af japansk afstamning. Vi bruger dens blade og stilke til mange forskellige retter; alt fra salat, til wokretter. Mizuna kan sås hele sæsonen, helt fra april hvor den plantes ud som forspiret plante og indtil nu, hvor den sås for sidste gang denne sæson.

Så slut august eller start september for at høste årets sidste mizuna i december. Mizuna er en meget dekorativ plante med sine elegante fjeragtige blade. Derfor kan den også anvendes i bedene som spiselig prydplante. Er der varsel om frost i efteråret, må du ud med fiberdugen og dække din mizuna til – ellers har denne kål ikke noget imod vores mindre solrige dage hen på efteråret. 

Mizuna er en af de planter, som ikke er generet ved, at man gradvist plukker blade af den. Du kan faktisk høste op til fem gange af den samme plante.

Da mizuna er medlem af kål familien, er kål sommerfuglelarverne lige så vilde med den, som vi er. Derfor anbefaler vi, at du beskytter din mizuna med insektnet.

Mizuna kål

Hvidløg: 

Denne meget vellidte løgart er en af de nemmeste at dyrke. Dog skal den sættes på det rette tidspunkt for at få store flotte hvidløgs fed. Du sætter hvidløg fra slutningen af september til sidst i oktober, afhængig af om jorden er frossen.

Der findes to forskellige typer af hvidløg;

- Blødnakketypen: Giver store fed i løgets yderste lag og små i det inderste – det er dem her du skal dyrke, hvis du ønsker at flette dine hvidløg.

- Hårdnakketypen: Danner store fed, som ligger enkelt, mens den får et vekslende antal top løg, ligesom man ser på etage løg.

Man sætter hvidløg til næste års høst på dette tidspunkt, da hvidløget har brug for en lang vækstperiode, for at blive til store fed. Hvidløg kan sættes helt frem til februar, hvis du kan komme i jorden, dog vil udbyttet blive mindre, jo længere tid man venter med at sætte dem.

Hvidløgene deles i fed og plantes med den spidse ende opad i 7 til 8 cm dybde. Jorden skal være gennemarbejdet og fri for rodukrudt. På friland plantes feddene med 10 til 12 cm afstand og min. 50 cm mellem rækkerne. Ved plantning i krukker og altankasser sættes feddene med 5 cm afstand. I maj udtyndes hvert andet hvidløg, det kan gøres løbende og de fjernede hvidløg kan spises som snithvidløg. Plantningen kan ske fra slutningen af september til slutningen af oktober.

I det tidlige forår vil hvidløgsspirerne vise sig. Hold planterne fri fra ukrudt. Fra maj kan man begynde at høste af hvidløgene som snithvidløg (a la forårsløg) dvs hele planten kan snittes op og bruges til f.eks. salat supper, wokretter, pastaretter mm.

I slutningen af juni begynder hvidløget for alvor at svulme og i løbet af juli er hvidløgene høstklare, når bladene begynder at gulne og enkelte planter vælter. Tørres på et godt ventileret sted i 3 - 4 uger. Opbevares tørt. 

sætte Hvidløg 

Efterafgrøder:

Vi vil også gerne slå et slag for grøntgødning. Blandingen med grøntgødning består typisk af kløver, lucerne, lupin og andre kvælstofbindende planter. Disse medvirker til, at din jord tilføres kvælstof naturligt. Du sår simpelthen din grøntgødning her om efteråret, når du har høstet alle dine grøntsager – de kvælstofbindende planter vokser og udfører deres arbejde vinteren over, hvorpå du graver eller fræser dem ned til foråret. Derved har du både frigivet en masse kvælstof til jorden og der er en hel del planterester, som ligger og formulder sig. Du kan bl.a. så Oliehør og Honningurt som begge er med til at forbedre jorden.

Hvis du ønsker at vide mere eller har spørgsmål, skal du ikke tøve med at spørge – god fornøjelse.   

4 måneder siden
1654 visning(er)

Del bloggen på sociale medier