Billet-klip eller Øre-snudebiller i havens planter

Henter data... 1399 visning(er)
Billet-klip eller Øre-snudebiller i havens planter


’Billetklip’/ Øresnudebille-angreb i havens planter:

Når der udplantes nye planter, f.eks. et nyt bed eller en hel hæk, sker det man ser en opblomstring af skadedyr i området, som forårsager at de nye planters blade ser lasede og ødelagte ud, med gnavede huller, som starter ved kanten af løvet og går ind imod midten.

Synlige symptomer:

I dette tilfælde er det en øresnudebille, som spiser bladene fra kanten, og laver huller i løvet (Billet-klip). Hullerne er runde eller asymmetriske huller i løvet, ofte fra kanten ind imod midten og ofte primært på de nye/friske blade fra årets skud. Skadedyrene æder om natten. De flyver ikke, men vandrer frit omkring i omgivelserne, og formerer sig ved at lægge æg, primært i sensommeren og i efteråret, som bliver til larver, der forpupper sig, og i løbet af sommeren året efter, kommer de frem som nye snudebiller.

De kan komme fra andre stedsegrønne bladplanter og ses især i efeu, rhododendron, jordbær og laurbær-kirsebær samt i nåleplanter som taks og urter som primula, og opformerer sig hastigt i løbet af en sæson, når der er gunstige forhold, som f.eks. nyplantede, sunde planter, med lækkert, nyt løv.

Er planterne nyindkøbte, og der er synlige spor i de nederste/ældste blade på busken, er der tale om tidligere angreb, som er behandlet. Så skal man ikke behandle det, og planten vil løbende skifte løv og dermed vil sporene slettes. Men er det i ny-væksten fra samme sommer, man finder friske spor af disse insekter, sker det fra juli måned og året ud. (Friske gnav-skader er ikke med de brune kanter på gnav-randen, som i løvet på fotoet herover) I så fald bør man behandle mod øresnudebillerne hurtigst muligt, så snart det er optimalt, så de kan standses i deres udvikling.

Ved svære angreb, som ikke behandles hurtigst muligt, kan der blive dårlig/svag vækst, som kan være en reel trussel for de angrebne planter, fordi skadedyrene formerer sig og nyudklækkede larver æder rødderne og rodhalsen på de samme planter. Dette kommer dog ikke uden der er de karakteristiske billet-klip i løvet på værtsplanten først, og i så fald skal man altid behandle før man planter nye planter, som er på snudebillernes menukort.

Sådan kan man behandle:

Øresnudebiller bekandles med NemaTop til max. 20 kvm - fås også til 50-100 kvm

Nyttedyrene er mikroskopiske og skal udbringes over hele arealet med planterne, ikke kun hvor der er konstateret angreb, og husk at skadedyr ikke tager sig af matrikel-grænser, så check grundigt i omkringliggende områder og tag evt. naboen med på råd i behandlingen, så det bliver gjort effektivt fra starten. Men man kan med fordel efterbehandle, hvis der konstateres mindre, nye angreb.

Dosering:

10 mio. nematoder rækker til max 20 m2.

Behandlingstidspunkt:

På friland er det meget vigtigt at koordinere behandlingstidspunktet med øresnudebillernes livscyklus, og det er de aktuelle tidsrum hvori de kan købes: Der kan behandles i maj/juni (overvintrende larver og pupper) samt i august/september (sommerens nylagte æg, der er klækket til larver), og virker ved jordtemperaturer på 12-30 grader.

Andre tiltag:

NemaTop er ofte mere effektivt end kemi mod larvestadierne af øresnudebiller. Derudover er velpassede og sunde planter altid bedre rustet til at modstå og klare sig igennem et angreb, så giv gødning og pas planterne med vanding i perioder med mindre nedbør end normalt, især hvis der er meget varme og tørre perioder om foråret og om sommeren.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension