Kirsebærtræ i haven
Der er få ting så skønne, som at dyrke sine egne frugter og grøntsager. Måske har du allerede overbevist dig selv om, at du skal have et kirsebærtræ? Ellers vil vi gerne gøre vores bedste. De smukke kirsebærtræer kommer i et væld af skønne sorter, og selvom mange kan have en del til fælles, kan der faktisk også være store forskelle iblandt, både hvad angår udseende, men selvfølgelig også hvad angår smag. Et kirsebærtræ er dog generelt ret taknemmeligt, og kræver faktisk ikke alverden, hvis man kommer godt i gang, og sørger for at give den smule pleje, der er brug for.
Inden du vælger et kirsebærtræ, kan det være en fordel at kigge vores modningsoversigt igennem. Alt efter hvad du ønsker, kan der nemlig været ret store forskelle. Skal du have søde kirsebær, eller skal de bruges i madlavningen? Vil du have et selvbestøvende træ, eller kan du slå to fluer med et smæk, hvis du vælger et, der skal have fremmedbestøvning? Og så er der selvfølgelig udseendet; går du specifikt efter et træ med unikke, store blomster eller er det blot en bonus, at det blomstrer? Her på siden har vi lavet en miniguide til dig, så du kan vælge det helt rigtige kirsebærtræ.
Sur, sød eller helt rigtig.
Sødkirsebær, også kendt som moreller, er en absolut favorit blandt danskerne. De søde bær, når modne, smager helt fantastisk og byder både på saft og kraft, så man hurtigt kan spise sig mæt under plukningen. Sødkirsebær vokser også altid på træer, som endda kan blive rigtigt store og tilmed give skøn skygge i haven. Dette betyder selvfølgelig også, at de skal klippes til – både for at holde træet sundt, men også for at gøre udbyttet endnu større.
Surkirsebær er typen, du skal gå efter, hvis du regner med at bruge dine kirsebær i saucer eller safter. Surkirsebær tåler nemlig opvarmning over kogepunktet, hvorfor de er perfekte til saucer og safter. Derudover vokser surkirsebær som buske, og de fylder lidt mindre i haven, hvorfor de også kan være oplagte til dig, der ikke ønsker store træer, eller som ikke har så meget plads. Surkirsebær er alle selvbestøvende, så de er virkelig perfekte til den lille have.
Der findes også et væld af andre sorter kirsebær, som kommer i næsten alle regnbuens farver. Hos Jespers Planteskole finder du både sorter som ’Dønissens Gule’, ’Büttners Rote’, ’Merton Late’ og flere, som alle kommer i gullige, rødlige og orange nuancer. Udover at byde på en skøn smag, kan disse bær også have den fordel, at fuglene holder sig fra dem. Simpelthen fordi de ved, at rød betyder moden, og de derfor ikke vil have de lysere bær. Når du har valgt træ, kan det være en fordel at kigge vores bestøvningsoversigt igennem her. Og husk, selvom et træ er selvbestøvende, så kan det gøre en stor forskel i udbytte, at have en fremmedbestøver i haven.
Hvornår må man plukke løs?
Det kommer selvfølgelig lidt an på sorten, du vælger, men de fleste kirsebærtræer får bær i fra slutningen af juni og frem til slutningen af juli. Så snart du ser dem klar på træet eller busken, gælder det om at komme først til. Der kan, som med andre frugttræer, komme dyr og sygdom i træet, men så længe man er over det, kan man nå rigtig langt. Den største synder, kirsebærfluen, kan stoppes relativt nemt, hvis du spotter den; her gælder det simpelthen om at plukke træet helt for alle bær, og skaffe sig af med dem. Lader man bærrene hænge, også de umodne, kan larverne sprede sig.
Har du fået bladlus i dit træ, kan du med fordel læse mere om dem her, så du ved, hvordan de skal bekæmpes.
Hvad med pasning og pleje?
Kirsebærtræer- og buske er meget taknemmelige, og kan faktisk stå i næsten alt jord. Pasning og pleje kan variere rigtig meget alt efter, hvad man gerne vil have ud af sit træ. Hvis man har et kirsebærtræ, skal det beskæres og bedre man er til det, jo flere nye grene vil der komme, hvilket i sidste ende giver et større udbytte af kirsebær. Er du i tvivl, kan du læse hvad de individuelle træer kræver inden på vores hjemmeside, og har du flere spørgsmål, kan du spørge en gartner.