Sådan planter man paradisæbletræer

Henter data... 30 visning(er)
Sådan planter man paradisæbletræer

Paradisæbletræer

Hvis du går med en drøm om et æbletræ i haven, men ikke har alverdens plads eller blot ikke ønsker, at have et træ, der fylder, så er paradisæbletræet det perfekte valg til dig. Det smukke træ bliver ikke så højt, som de klassiske æbletræer, men det den mangler i størrelse, gør den op for i skønhed. Paradisæbletræer er nemlig umådeligt smukke, og byder på blomster i enten hvid eller kraftig lyserød, der virkelig lyser haven op og leder tankerne hen på forår.

Paradisæbletræer er taknemmelige træer, der også er nemme at passe, så de er en sikker vinder hos de fleste. Det måske største problem med træet er at vælge den rette placering, for dette træ ønsker du at have udsigt til. Har du kun en lille forhave eller baghave, er det dog perfekt med sin kompakte størrelse. Paradisæbletræet er ikke kun en fryd hele foråret og sommeren, det bliver også fantastisk smukt til efteråret, når farverne skifter og bliver varme og intense.




Pleje og plantning

Det er oplagt at plante paradisæbletræer om efteråret, mens jorden stadig er varm efter sommeren, og med den ekstra nedbør der som regel kommer i september, slipper du også for at tænke på vanding hele tiden.

Som før skrevet, er paradisæbletræer taknemmelige, men jo bedre vækstforhold du giver fra starten, des mere får du ud af træet. Der skal graves et stort hul til træet, så du kan få plads til dets rødder, og mens du graver hullet, skal træet stilles i vand og suge til sig inden plantning. Træet skal gerne stå i vand i minimum et kvarter. Når hullet er gravet, sættes træet ned i samme højde, som det havde i potten og herefter dækkes det til med jord.

Har du ganske almindelig, veldrænet og god havejord, kan træet plantes, som det er. Døjer du med sandet eller leret jord, kan du give jorden noget jordforbedring, så træet får gode vækstbetingelser. Det første år skal du også sørge for god vanding til træet, så det kan få masser af styrke. Efter det første år, eller som minimum de første par år, burde træet være stærkt nok til at sikre sig sin egen næring, men det kan være nødvendigt med ekstra vanding i tørre perioder. Det kommer lidt an på din havejord, om træet trænger til gødning, men ellers kan du altid bruge jordforbedring, som også tilføjer næring.

Paradisæbletræer behøver i teorien ikke at blive beskåret, men du kan sagtens gøre det, hvis det er blevet meget tæt. Sørg for at beskære det i god tid inden vinteren, så det kan lukke sine sår inden frosten. Heler den ikke i tide, er den sårbar over for sygdomme.

Når du kan høste frugter

Paradisæbletræet giver frugt i efteråret, og det er en anden størrelse, end du er vant til fra æbler. De små æbler bliver nemlig sjældent større end 2 cm, men det er sprængfyldt med smag. Det er dog vigtigt at nævne, at det er sure frugter, så medmindre du er specielt glad for det, er paradisæbler sjældent nogle, man spiser, som de er. Til gengæld indeholder paradisæbler et højt indhold af pektin, som er et naturligt geleringsmiddel, og det gør paradisæbler perfekte til brug i gelé eller marmelade. Paradisæblegelé kan bruges til æblekage, bagte æbler, som smagsgiver i sovs, sammen med brieost eller til lam og vildt.

Derfor har vi også fundet en skøn opskrift frem til jer, så I selv kan komme i gang med at lave gelé. Hvis du har lyst til at prøve kræfter med hjemmelavet snaps, er paradisæbler også perfekte til dette formål. Ikke nok med at de bidrager med en skøn smag, de giver også en flot farve til likøren, som med sikkerhed kan blive et samtaleemne om bordet. De smukke paradisæbler kan også nemt bringes på frokostbordet som pynt, og du kan lægge dem på bordet med deres smukke blomster og små grene.

Hvis du er blevet overbevist om, at din have mangler et paradisæbletræ, kan du se hele vores udvalg her.