Plantning af hækken

Henter data... 1695 visning(er)
Plantning af hækken


Skal du til at plante hæk? Så giver vi dig her en guide til, hvordan du kommer i gang!

Læs med her, hvis du gerne vil vide hvordan man planter og vedligeholder sin hæk

Hvornår skal hækplanter plantes?

Hækplanter og læplanter kan plantes både om foråret og efteråret. Fra midt oktober og faktisk helt indtil frosten falder, er den optimale periode at plante sine hækplanter i efteråret. Om foråret kan du faktisk allerede begynde at plante nogle hækplanter, så snart frosten er helt væk og jorden er til at grave i. Men lige meget hvilken hæk du har, er her dog nogle ting, du skal huske at gøre inden plantning af hækken. 

Forberedelse af jorden før plantning af hæk -og læplanter:

• Løsn jorden med en spade, i en rende. En god huskeregel er, at jorden skal løsnes i både en spadestiks dybde og en spades bredde. 
• Overstående metode er tilstrækkelig, hvis du har købt barrodsplanter, men har du købt dine hækplanter i potter, så skal du grave lidt mere i dybden,        samt ud til en halv meter i bredden. 

Vær opmærksom på jordens evne til at dræne, hvor der plantes, særligt i lavtliggende områder og på stedet med lerjord. Der må ikke ’stå vand’, som ikke kan komme væk i perioder, det er med til at sinke eller ødelægge rodudviklingen. Så har der tidligere været tendens til dette, eller ved man det ikke, kan det med fordel undersøges før man planter: Sørg gerne for at løsne godt, grave dybt nok ned til at sikre, at der ikke er noget der hindrer aftræk i jorden, (gerne min. 70-80 cm) og test gerne flere steder, ved at fylde 10 liter vand i hullet og se hvor længe det tager at komme væk. Det skal være trukket væk indenfor ca. ½-1 time, ellers kan der være behov for at løsne dybere ned, eller etablere dræn. Ibland god muld, f.eks. harpet muld, med den eksisterende jord, hvis ikke den er løs og god nok.

Man kan ofre lidt kojord ved hver plante, når der plantes, så der kommer en god næring i planteområdet ved rødderne, og man kan supplere med Plant Activator, som er nyttesvampe (mychorrhiza baseret pulver), der aktiverer rødderne yderligere. Dette iblandes under forberedelsen, så man kan gå lige til plantning.

Plantningen:

OBS: Lad aldrig planterne ligge i det fri med ubeskyttede rødder i det fri. Erfaring viser at døde planter i en hæk eller andet beplantning, for det meste skyldes, at planterne udtørrede under plantningen.

• Hækken skal nu placeres i randen. Planterne må ikke lægges ud på jorden før de skal plantes. Rødderne skal holdes fugtige, ellers dør planterne inden for få minutter, så når de plantes, vippes jord straks ned over rødderne efterhånden som de sættes ned, og så dækkes de helt, inden de bliver tørre.
• Er der tale om en potteplante, så husk at fjern de øverste 2 cm muld i potten, inden plantning. Vand de pottede planter godt igennem inden udplantning, gerne ved at sænke deres rødder med potten ned i en spand eller balje i kort tid, så de gennemfugtes helt.
• Lige meget om det er en hækplante i potte eller barrods hækplante, så skal de begge stå, så rodkanten står i samme højde som jordoverfladen.
• Når hækplanterne er plantet, så brug forsigtigt fødderne til at træde jorden til ved siden af planternes rødder. 
• Når alt er færdigt, skal du vande hækbedet igennem. 

Vanding efter plantning af hæk og læplanter:

• Vand hvor du har løsnet jorden. En tommelfingerregel siger 30 liter vand pr. m2.
• Hvis du har plantet pottede hækplanter, så vær opmærksom på at de skal have meget vand de først 3 uger efter plantning. Husk derfor endelig at holde jorden omkring fugtig med jævne mellemrum, hvis der ikke er tilstrækkeligt nedbør. Hvis du ikke har tiden eller overskuddet til det, så kan du vælge at lægge en siveslange. 

Du kan finde siveslanger her

Gødning af hæk og læplanter

• Du skal ikke gøde dine hækplanter i planterenden eller på anden måde under eller lige efter plantning. Det har udelukkende en negativ effekt, da det kan svide rødderne. 
• Vent derfor indtil minimum 6 uger efter plantning, og efterfølgende år gødes efter medio april, hvor man med god effekt kan give gødning som f.eks. gødningskugler-med slow release. Eller den mere traditionelle NPK-gødningeller den økologiske havegødning  (se doseringsvejledning på posen, det varierer meget fra en type og mærke til et andet…)

Du kan også læse vores guide til klipning af hækken 

 

 
Kommentarer
Efterlad din kommentar