5 gode råd til en flot græsplæne

Henter data... 449 visning(er)
5 gode råd til en flot græsplæne


Årets græsplæner er pænt grønne, for trods en nedbørsrig vinter, så har de fleste plæner fået lys og luft. Dog vil de plæner, som har stået under vand i længere perioder være under pres. Vandet har tvunget luften (især ilt) ud af jorden, og så har rødderne svært ved at ånde. De seneste ugers tørvejr har dog pyntet gevaldigt på vandregnskabet, så mange vil opleve, at regnormenes flittige arbejde med at ”lufte” jorden er godt i gang.

Det skal nok gå – alt sammen. Sådan er vi mange, der har det i disse tider. Hvis plænen ikke er helt grøn, hvis der er ukrudt eller mos i den, så går det nok. Hvis du omvendt skatter en græsplæne med masser af trivsel og sundt græs, så følg disse fem råd:

1. Vent til der er synlig nyvækst

Gå aldrig i gang med græsarbejdet til du kan gå på græsset uden at synke i. Du skal også kunne se synligt vækst af græsset, inden du tager fat. Her fra april måned er det oplagt at få kigget nærmere på græsset.

2. Vertikalskære

Du kan med fordel lufte din plæne med en vertikalskærer. Den kan evt. lejes eller købes, og den findes både som et håndredskab og med motor. Den motordrevne er meget effektiv og nem at anvende, mens der skal lidt flere kræfter til, hvis du vælger modellen uden motor. Vertikalskæreren har knive, der går ned i plænen og åbner så at sige plænen op, så der kan komme lys og luft til rødderne. Samtidig skærer den mossets højtliggende rødder over. På en velholdt plæne skal skæredybden være 3 mm, mens en mindre jævn plæne skal skæres i en dybde på 5 mm.
For de fleste plæner skal der kun skæres i den ene retning, men har du områder, hvor græsset er i stærk konkurrence med mos, er det en god idé at behandle i begge retninger.

Din plæne skal være tre år gammel, inden du begynder at vertikalskære og det skal være relativt tørt, når du kører med en vertikalskærer.

ER DIN GRÆSPLÆNE SUR? LÆR MERE OM MOS I GRÆSPLÆNEN HER

3. Riv sammen og giv plænen ro

Når du har plaget og skåret din plæne i tusinde stykker, så skal du rive al det løse græs og mos væk fra plænen. Tilbage står en ret pjevset plæne, der har brug for at komme sig. Græsrødderne er skåret over, og nu kommer perioden, hvor det tilbageblevne græs skal dele sig og danne en tæt plæne. Det kræver tid og masser af ro. Boldspil og anden færdsel på plænen er forbudt i en uges tid efter behandlingen.

4. Eftersåning

Du kan efterså bare områder med ca. 3 kg frø pr. 100 m2. Har du mulighed for at tromle plænen efter såningen, får du det bedste resultat. Måske er det kun i pletter, at det er nødvendigt at efterså. Vand forsigtigt efter såning.


5. Gød første gang i foråret (april), næste gang i juni og sidste gang i august.

Gødning i det tidlige forår er altafgørende for at få en flot og tæt græsplæne uden alt for meget mos. Det er græsset, der har glæde af gødningen, og når græsset gror godt, så kommer der næsten ingen mos og ukrudt i plænen.

Spørg din gartner til råds, så du får valgt en god gødningsstrategi, der passer godt til dig og din plæne.

Kommentarer
Efterlad din kommentar