Kan man forlænge rabarbersæsonen i haven? 

Svaret er JA! Rabarber er en fantastisk grøntsag, der normalvis kommer tidligt på sommeren fra omkring maj til juni måned og samtidig en af de nemmeste haveplanter du kan eje. Det fantastiske ved planten er selvfølgelig, at den kan bruges til at lave mange herlige retter. Vi giver nogle gode forslag til opskrifter lidt længere nede på siden. 

Rabarber banner

Hvordan forlænger jeg rabarbersæsonen?

Sæsonen kan nemt forlænges og du kan med små drivhuse eller rabarberklokker høste rabarber 10 måneder om året alt afhængig af sorten. Om vinteren når rabarbertoppen er forsvundet, vil der tilbage ligge en meget hård knold på jorden. Knolden lagrer energi til planten og når dagene langsomt bliver lysere og varmere, vil planten vågne op efter en mørk og kold vinter og begynde at bruge af knoldens energidepot. Med rabarber-klokker kan du snyde planten og drive den frem. At drive den frem vil sige, at du snyder planten til at tro, at vi er længere fremme på året end vi i virkeligheden er. 

En af måderne at drive rabarber frem, er ved at tyvstarte rabarberbedet med et minidrivhus eller ved hjælp af enten lysigennemtrængelige klokker eller lystætte terracotta klokker, som du placerer over knoldene. Terracotta-klokkerne giver sprødere stængler i enorm flotte farver, da de er lystætte. Når stænglerne har vokset sig store nok til at nå toppen af klokken, fjerner du klokken og høster ca. 1/3 af stænglerne og lader planterne vokser videre under normale vejrforhold.

Her ses hvordan rabarberstænglerne kommer til at se ud ved brug af vores terracotta-klokker. De er næsten helt selvlysende i farverne og de er lækre sprøde.

Rabarberkrukke

Køb terracotta-klokkerne HER

Rabarberkrukke  Høj rabarberkrukke

Ny spændende efterårssort

Vi har i øjeblikket en ny efterårssort kaldet 'Livingstone' på lager. Denne sort har en mild rabarbersmag og producerer rødgrønne stilke og har et lavt oxalsyreindhold. Rabarber 'Livingstone' kan høstes både forår og til langt hen på efteråret. Med denne sort kan man trække stængler op oftere end ved de sædvanelige sorter.

Rabarber Livingstone

Tips til plantning og pasning:

1: Du kan plante dine rabarber hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. De kan plantes i almindelig havejord, der gerne skal være fugtig. En plante optager 1 m2 plads, når den er fuldt udvokset og skal plantes så langt nede, at knopperne lige præcis bliver overdækket af jord. En vandmættet rabarber vokser bedst, derfor er et smart trick at sætte potteklumpen i en spand vand i ca. 30 min før du planter den. Derefter skal den vandes meget lige efter plantningen, og ugentligt hele den første sommer, indtil at rabarberen har forgrenet sine rødder godt og derved selv kan forsyne sig med vand.

2: Sørg for at få gødet dine rabarber hvert forår, inden de nye skud kommer frem. Vi anbefaler en organisk universal gødning eller komposteret kojord for at sikre optimal vækst.

3: Du kan høste frugterne af dit arbejde andet år efter plantningen. Træk stilkene roligt op enkeltvis og vær sikker på at "hælen" kommer med, mens du samtidig undgår at trække hele hjerteskuddet op af jorden. Du må aldrig høste hele din rabarberplante, så den ikke har flere stilke, men ellers kan du høste, det du vil fra april til efterårets start.

4: Over sommeren vil du kunne nyde rabarberens flotte kraftige blomsterstilke. Det er dog vigtigt at fjerne disse flotte blomsterstilke, da de ellers nedsætter plantens vækst til næste år. Tag dem derfor af og brug dem i stedet som en fantastisk flot buket i eksempelvis en glasvase.

Nu hvor du ved, hvordan rabarberplanten skal plantes og passes, kan du passende lære nogle lækre opskrifter på rabarbergrød, rabarberkompot og gammeldags rabarberkage. Vidste du, at rabarber kun indeholder 5 mg pr. 100 gram, hvilket ikke medfører nogen stigning af blodsukkeret. Rabarber er derfor godt til diabetikere. 

Se vores udvalg i rabarber her

 

Opskrifter

Opskrift på rabarbergrød:

Ingredienser: 500 g rabarber i 1/2 cm tykke stykker, 100 g rørsukker og 1/2 tsk. ren vanilje.

Tag 3/4 af sukkeret og bland sammen med rabarberstykkerne i en gryde. Kog denne blanding i ca. 30 min til rabarberne er møre.

Smag derefter til og tilsæt eventuelt det resterende sukker, hvis du ønsker det sødere. Det er vigtigt at du ikke tilsætter mere vand.

 

Opskrift på rabarberkompot i ovn:

Ingredienser: 750 g rabarber, 275 g sukker

Tag de 750 gram rabarber og skær dem i stykker på max 2 cm længe.

Placer stykkerne i et ildfast fad og fordel dem sammen med sukkeret i 2 lag.

Bag derefter i en 200 grader varm ovn i 20 min. Det skulle gerne give møre rabarberstykker og smeltet sukker.

   

Den gode gammeldags rabarberkage:

Ingredienser til bunden: 175 g smør, 100 g sukker, 2 spsk. vaniljesukker, 1 knsp. salt, 3 æggeblommer, 250 g hvedemel, 2 ½ tsk. bagepulver og 5 spsk. sødmælk.

Ingredienser til Marengslåg: 3 æggehvider, 200 g sukker, 100 g valnøddekerne gerne grofthakkede og 600 gram rabarber skåret i 2-3 cm store stykker og tørret i viskestykke.

Bland smør, sukker, vaniljesukker og salt sammen med æggeblommerne. Hvedemelet og bagepulveret skal herefter blandes og røres i massen skiftevis med mælk.

For at lave marengsblandingen skal du piske æggehviderne stive, tilsætte sukkeret lidt efter lidt og til sidste vende valnødder og rabarber i.

Fyld en springform med dejen og dæk derefter med marengslåget. Bag ved 175 grader i 55 min og nyd derefter dine lækre gammeldags rabarberkage.

God fornøjelse.