Sådan planter du din blåbærbusk

Henter data... 3514 visning(er)
Sådan planter du din blåbærbusk

Blåbær

Hvordan planter man blåbær?

Når du skal plante dine nye blåbærbuske fra Jespers Planteskole, skal du finde en solrig plads i haven. Det er vigtigt, at du også planter i den rette type jord. Blåbærbuske trives i surbundsjord, da de ynder jord med en lav pH værdi (mellem 4,0 og 5,5). Jorden skal være veldrænet, da rødderne ikke kan lide at stå i vand og vil risikere at rådne. Hvis du planter i en sandet jord, skal du om sommeren være opmærksom på, at jorden nemt bliver meget tør og du derfor skal vande ekstra godt. Det er en fordel at bruge regnvand. Du kan plante stort set året rundt, men i varme perioder skal du huske at vande godt. Det er en god ide, at dyrke blåbærbuske i et hævet bed, hvilket sikrer, at jorden er mere drænet om vinteren og jorden om sommeren bliver varmere.

Se vores jord & gødning HER.

Hvordan forebygger man ukrudt?

Rødderne på blåbær er tynde og breder sig ud til siderne. Derfor er det en god ide, at du forebygger ukrudt, da du ellers kan komme til at skade rødderne når du luger. For at undgå ukrudtet kan du dække jorden med fx flis, komposterede blade eller en dug, hvor du sikrer, at der kan komme ilt ned til rødderne.

Kan blåbær bestøve sig selv?

Der er meget forskel på hvor selvbestøvende sorterne er. Storfrugtet blåbær kan godt selv sætte bær, men man opnår ofte en bedre bærsætning, hvis man har mere end én sort. Bierne hjælper dig med at bestøve buskene, så det er godt at plante et lunt sted, hvor bierne kan lide at opholde sig. Her kan du læse mere om de forskellige blåbær. 

Hvornår beskærer man blåbærbuske?

Det er en god ide, at beskære buskene, da bærrene udvikler sig bedst på nye grene. Beskær tidligt på foråret før løvet springer ud. De små tynde grene skal også fjernes ved basis.

Hvor ofte skal man gøde blåbærbuske?

Blåbærbuske der står i krukker skal helst gødes med flydende rhododendrongødning en gang i måneden i deres vækstperiode. Buske der er plantet ud i bedet, kan gødes en smule om foråret, men da det er en busk der er tilpasset nærringsfattig jord, skal man ikke overdrive.

Køb surbundsgødning HER

Kan man plante blåbær i krukker?

Absolut ja! Mange blåbærbuske er fantastiske i krukker og gør det nemt for dig, at nå bærrene når de skal høstes og bruges i alverdens lækre retter. Når busken skal plantes, skal du plante den i samme dybde som den står i potten du købte den i. I takt med at busken vokser, er det en god ide, at flytte busken over i en større skjuler. Når busken er helt udvokset, skal skjuleren helst være omkring 40-50 cm i diameter. Du kan med fordel hvert 3. år tage busken op og erstatte lidt af det gamle jord med nyt frisk jord. Når kulden for alvor rammer, kan du beskytte krukken med fx bobleplast, frostmåtter/kokosruller eller beskyttelsesposer til planter. En anden løsning er at flytte den til et skur eller en garage i de koldeste perioder.

Se vores vinterbeskyttelse HER.

 

Kommentarer
Efterlad din kommentar