Efteråret byder på en masse haveopgaver, men en af dem, som snart stopper, er klipningen af græsplænen. Men hvornår skal du egentlig stoppe med at slå græsset? Læs med her og bliv klogere.
Hvornår skal du slå græsplænen for sidste gang i år?
Græsplænen vokser stadig i oktober, men det er typisk også ved at være for sidste gang i år. Når jordtemperaturen når under 6-7 grader, vil græsset nemlig ikke vokse længere. Derfor skal du først og fremmest holde øje med vejret, inden du finder græsslåmaskinen frem. Dog er det vigtigt at få slået græsset, inden vinteren kommer, så plænen kan få luft. Hvis græsset bliver for langt, lægger det sig ned og dette kan give højere risiko for svampesygdomme. Vi anbefaler, at du klipper græshøjden ned til maks. 4 cm i højden. Klipper du den kortere end dette, gør du den mere udsat til at kunne håndtere en kold vinter.
Hvis du har ukrudt i græsplænen, som skvadderkål, smørblomst eller mælkebøtter kan du gøre dig selv en tjeneste ved at fjerne dem nu. Det vil give dig meget mindre ukrudt til foråret. Få også fjernet store mængde blade, inden du klipper græsset. Ligger der lidt blade hist og her, skal græsslåmaskinen nok få bugt med dem, men større mængder blade må du selv komme af med. Du kan med fordel dække bar jord i haven med blade eller læg dem direkte i komposten. Bunkerne af blade kan også skabe ly for de små pindsvin, så du kan med fordel lægge dem i hækken eller et andet sted, hvor pindsvinene får glæde af dem.
Når plænen er klippet for sidste gang, skal du ikke gøre mere ved den udover at holde den fri for store mængder af blade. Dette er dog også vigtigt at få fjernet, da græsplænen ellers er ekstra udsat for at få mos og svampesygdomme. Selv hvis du synes, den ser lidt træls ud, skal du undlade at give gødning. Det er først til foråret. Fjern heller ikke mos fra græsplænen, lad den blot hvile vinteren over, og så kan du så den, når temperaturen igen er over 7 grader.
Hvad med robotklipperen?
Har du en robotplæneklipper, skal denne også ind, når græsset er blevet klippet for sidste gang. Lad ikke lade stationen stå ude, både den og selve plæneklipperen skal ind og vinteropbevares, da frosten er hård ved dem. Det er desuden meget hårdt for robotplæneklipperens batteri, hvis den får lov til at overvintre ude. Du skal dog ikke tage den ind, før du er sikker på, at græsset ikke vokser mere. Over vinteren kan du eventuelt sende robotplæneklipperen til service, så den kan blive klar til næste havesæson.
Frostens ankomst
Når frosten kommer, er der ikke mere at gøre for græsplænen. Du kan fjerne ukrudtet indtil frosten sætter ind, men derefter skal du helst undlade at gå på den, da det kan være hårdt for den. Nyd i stedet for det smukke syn af den frosne plæne.