Slyngende sydfrugter
Hvis du overvejer at plante slyngende sydfrugter i din have, er der et stort udvalg, du kan trække inspiration fra. Inden du går i gang er det dog en god idé at læse lidt op på emnet, så du kan finde ud af, hvilke frugter der vil passe godt ind i din have samt hvordan de passes, plejes og beskæres. Her i blogindlægget kan du læse nærmere om nogle af vores mest populære slyngende sydfrugter.
Vindruer
Af alle slyngende sydfrugter er vindruer nok den bedst kendte, og den som er blevet dyrket mest igennem tiderne. Siden dens udbredelse, har man forfinet sorterne, så de er blevet tilpasset forholdene. Det betyder også, at vi kan præsentere et stort udvalg af mange forskellige sorter med mange forskellige egenskaber. Hvis du vil lære mere om vindruer, kan du læse vores blogindlæg, hvor vi går i dybden med dem, lige her. Vil du se vores udvalg af vinstokke, kan du finde dem her, men inden du udvælger din favorit, kan du også tage et kig på modningsoversigten her.
Passionsfrugt
Passionsfrugter er en stedsegrøn plante, der stammer fra Sydamerika. Af den grund er planten også svært glad for tropisk varme. Lige umiddelbart lyder det jo ikke som en plante, der burde kunne trives herhjemme, men det kan den sagtens. Den er ikke hårdfør, så den største hjælp man kan give sig selv, er ved at plante den i drivhuset eller orangeriet. Det er en kraftigt voksende plante og i vækstperioden, vil man kunne se forskel fra morgen til eftermiddag. Passionsfrugten klarer sig fint både i sol og halvskygge, og eftersom de er ret tørstige, kræver de en fugtighedsbevarende og næringsrig jord. Sorten ’Purple Giant’ er mørk, når den er moden og har den perfekte, kraftfulde balance af syrlig og sød. Den oprindelige spiselige variant, Passiflora edulis er ligeledes med gråbrun skal, når den er moden, samt de lækre, gyldne kerner indeni.
Kiwi
Kiwi er slyngplanter med frugter, man også kan dyrke herhjemme, både i drivhus eller på en beskyttet, solrig plads i haven. Kiwiplanten stammer fra Kina og er kendetegnet ved sine lodne, syrligt-søde frugter med en hvid midte samt de sorte kerner i en ring omkring. Man kan dyrke Kiwi som espalier-plante, hvor man gradvist binder grenene op til espalieret. Der findes mange forskellige slags Kiwi, både den grønne ’Jenny’ og den gule ’Golden Kiwi’, som med sine gule frugter smager skønt og skaber blikfang. Begge hunner skal bestøves af en han, og det kunne eksempelvis være ’Atlas’, som ikke kan sætte frugter, men som pynter noget så fint med sine blomster.
Kiwien plantes i en let grusblandet, næringsrig jord. Der skal vandes rigeligt i sommerhalvåret, for at frugtudviklingen bliver god. Derimod skal man holde igen med vand om vinteren, når planten er i hvile. Om foråret får kiwi flotte gule og orange blomster og senere grønlige bær, med brunlig filt som skind. Frugterne modner og kan plukkes i oktober til november måned. Kiwien kan enten beskæres lige efter løvspring, hvor man tynder ud i planten eller om sommeren.
Stikkelsbær-kiwi
Stikkelsbær-kiwi ’Issai’ er en anden, selvbestøvende variant af den kraftigt voksende slyngplante, men med mindre frugter. Disse frugter er mere søde og fyldige i smagen og planten er mere hårdfør. Eftersom frugten er helt glat, er den blevet en storfavorit herhjemme til f.eks. marmelade. Planterne er alle følsomme overfor sen, hård nattefrost, så de kræver lidt ekstra opmærksomhed, hvis foråret lader vente på sig. Bierne er meget glade for stikkelsbær-kiwieners blomster, så der er god chance for, du får lov til at nyde synet af dem i fuld flor. De bærer frugt én gang i løbet af året, men typisk først efter tre-fire år.
Granatæble
Man kan også espaliere buske eller formklippe dem, især førstnævnte kan være en fordel, hvis du espalierer et træ op ad en sydvendt mur. Granatæble (Punica Granatum) er en af de mere eksotiske, løvfældende frugtbuske, som trives beskyttet og yder store frugter med syrligt-søde kerner fuld af flot, rubinrød saft. Den trives i fuld sol til let skygge i god og næringsrig, men veldrænet jord. Dværgformen ’Nana’, med de smukke blomster, fås opstammet, men er ligeledes ikke fuldt hårdfør, og de egner sig derfor kun, hvis man har en frostfri vinterhave eller lignende, hvor man kan dyrke planten beskyttet mod frost.
Nu er du klar til at gå i gang
Det er altid spændende at give sig i kast med sydfrugter. Mange tror fejlagtigt, at de ikke kan trives herhjemme, fordi de kommer fra så anderledes klimaer. Det er dog slet ikke sandheden. Med tid, tålmodighed og gode råd i ryggen, kan du sagtens få et væld af sydfrugter til at trives i haven eller drivhuset. Sørg for at læse godt op på det, inden du går i gang. På den måde kommer du bedst fra land, og har den største sandsynlighed for at lykkes med det. På vores hjemmeside kan du også finde en modningsoversigt over sydfrugter lige her. Rigtig god fornøjelse.