Spiselige roser

Henter data... 15 visning(er)
Spiselige roser

Spiselige roser

Den sødeste duft, rød som en rose, en rose så jeg skyde. Inspirationen bag mange sange, historier, film og talemåder. Rosen kaldes ikke blomsternes dronning uden grund, og den har mange fantastiske egenskaber. Foruden de smukke blomster, så både dufter og smager den, og i dette blogindlæg kan du blive klogere på roser, der er forædlet specifikt til at ramme næsten alle sanser.  


Et symbol på mange ting

Rosen er blomsternes dronning, og det er en favorit hos mange haveejere. Den klassiske blomst har eksisteret i flere millioner af år, men den type haverose vi kender i dag, stammer fra 1800-tallets Kina. Blomsten er blevet brugt i mange forskellige sammenhænge, og er over årene blevet synonym med både jalousi, død og kærlighed. Sidstnævnte er nok især det, de fleste forbinder den med. En buket røde roser hænger unægtelig sammen med valentinsdag, og den er ofte go-to valget, når man gerne vil sige det med blomster. Rosen er desuden også inspirationen bag mange talemåder, og den har fået meget opmærksomhed i både film, musik og historier.

Den er kendt for sit elegante udseende og de delikate kronblade. I havesammenhæng er det også en blomst, der ofte løber med opmærksomheden. Især i romantiske haver får rosen lov til at udfolde sig og jo flere, des bedre. Der findes mange forskellige slags roser, både bunddækkende, klatreroser, historiske roser, slyngroser og mange, mange flere, så man hurtigt kan få fyldt haven med den smukke blomst. Roser er også spiselige og giver et delikat indspark i retten, men grundet sprøjtemidler skal man ikke spise dem, man får hjem i buketten. Til gengæld er der de roser, der er unikt fremavlet til spisning, og som faktisk har mange forskellige smage.

Spiselige roser?

Det er ikke noget nyt, at vi bruger roser i madlavningen og især i dessert, har det længe været en populær spise. Udover at være en smuk pynt med de flotte kronblade, så tilføjer roser også en skøn, aromatisk smag, som klæder et væld af lækre desserter. Roser har også været brugt i medicin og som et supplement til en god kost i mange år, for den smukke blomst byder på et væld af gode egenskaber. Hos Jespers Planteskole har vi en hel kategori kun med spiselige roser, og der gemmer sig nogle fantastiske perler herimellem.

Roserne har forskellige smage, der varierer og gør dem oplagt til forskellige retter:


Har en syrlig smag af citron

Har en forfriskende duft og smag af ribs.

Har en delikat, sød smag af abrikos og honning

Har en smag af grapefrugt

Har en duft og smag af hindbær

Har en duft og smag af citrus og citrongræs

Har en mild og krydret duft og smag af syrlige og søde pærer

Har en blomstrende duft og noter af appelsin

Har en let duft og smag af jordbær

Hvordan kan du bruge dem?

Roser har en aromatisk smag, hvorfor man ofte udvinder olie fra dem og bruger denne. Den er især velsmagende i desserter, men der er så mange måder, man kan benytte roser i madlavningen. Udover at det selvfølgelig er nærliggende at bruge roser i desserter og drinks, så kan de specielle smage også være en fantastisk modkomponent i kødretter. Især det mellemøstlige køkken er god til at tilføje de søde, frugtige smage i deres saltede retter, og her kan roserne virkelig gøre en spændende forskel.

Hos Pheno Geno Roses, der forædler roserne, har de lavet en kogebog, hvor du kan samle inspiration. Den kan du finde her. De har både samlet søde såvel som salte retter, og der er selvfølgelig masser af skønne drinks, du kan benytte roser i.

Hvis du selv vil prøve kræfter med nogle retter, er rosenblade skønne i:

  • Limonader
  • Saftevand
  • Sirup
  • Olier
  • Mellemøstlige retter, gerne med krydret kød og ris
  • Is
  • Kager
  • Desserter
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension