Beskæring af stedsegrønne planter

Henter data... 1751 visning(er)
Beskæring af stedsegrønne planter

Stedsegrønne planter har nogle rigtig gode egenskaber; de har nemlig en prydværdi hele året og mange af dem er gode planter til skulptural brug, hvilket gør dem optimale til bonsai.

For at gøre det lidt nemmere kan vi inddele de stedsegrønne planter i deres givne familier, så du ved, hvad du skal gøre ved netop din stedsegrønne plante. For dem alle kan det siges, at vi anbefaler beskæring primo juni måned, da planten derved har tid til at hærde før vinter.  

- Taks, buksbom, thuja og småbladede kristjørn er alle stedsegrønne planter, som tåler en hård beskæring og er meget anvendelig til formklipning. Her er det næsten kun din fantasi, der sætter grænser. Du kan formklippe eksempelvis rundt eller firkantet eller du kan ekspirimentere lidt mere og klippe i form af ting eller dyr.

- De mere storbladede kristjørn og lauerbær-kirsebær bør beskæres let, som en almindelig busk, hvor du går ind og fjerner enkelte af de tykkeste grene, hvis du ønsker en udtynding, eller giver dem en studsning om nødvendigt.

- Fyr behøves egentlig ikke en beskæring, men ønsker man alligevel at gøre lidt ved den, så skal du blot nippe 1/3 af de yderste skud (også kaldet lysene, da de buer opad).

- Grantræer har ligesom fyr ikke det aller største behov for beskæring – men har man grantræer som hæk, eller synes på andenvis at den skal beskæres, så skal det blot forekomme som en trimning af grenenes spidser. Grantræer sætter ikke nye grene fra stammen. Beskær sådan at bunden er breddere end toppen - hermed opnår du en pyramide form, så der kan komme lys hele vejen ned til de nederste grene.

- Enebær og cypres kræver blot en moderat beskæring efter behov; hvis den for eksempel har vokset sig for lang eller på andenvis er i vejen – fjern da hele grenen inde ved stammen i stedet for at studse, da dette vil forårsage et pignemt tab ved grenspidserne.

     

Når du fjerner vækst fra en plante, skal den efterfølgende lukke sine sår og genetablere sig. Derfor har planterene brug for hjælp i form af et næringstilskud. Suppler derfor gerne bedet med gødning og vær mere efter med vanding i perioden efter beskæring. 

Er der nogle planter vi ikke har nævnt her, som du har et spørgsmål til? Så er du mere end velkommen til at skrive til os i kommentarfeltet eller på [email protected]

Se også vores store udvalg af stedsegrønne planter her