Plantning af rhododendron og surbundsbed

Skrevet i: Nyheder

Kunne du tænke dig et bed, som er flot hele året rundt, så er et surbundsbed uden tvivl, hvad du leder efter. Om vinteren kan du nyde de flotte stedsegrønne farver, mens det om foråret og sommeren bliver endnu smukkere. Et surbundsbed i blomst ser ganske enkelt fantastisk ud. Derudover er surbundsbede også blandt de nemmeste bede at passe, alle årets dage.

Når man tænker på surbund, tænker de fleste automatisk også på rhododendron. Rhododendronbuske er ofte udgangspunktet for et flot surbundsbed, men derfor er det stadig en rigtig god ide at kombinere rhododendronbuske med andre surbundsplanter. Det kunne bl.a. være bunddækkende planter, stauder, løg, spiselige bær, knolde eller lyng. Hvis du allerede har et rhododendronbed og vil vide, hvordan du klargør det, kan du læse vores indlæg om det her.

Har du endnu ikke et surbundsbed, kan du følge vores generelle plantevejledningen nedenfor.

 

Plantevejledning til surbundsbedet:

Et surbundsbed adskiller sig fra andre bede, da de skal have en pH-værdi på mellem 4-5. Det er derfor utrolig vigtigt, at du husker at udskifte den almindelige havejord med en ugødet spagnum, og gøder med surbundsgødning.

I et nyanlagt surbundsbed kan det være en udfordring at vande bedet tilstrækkeligt. Surbundsjorden har nemlig en vandafvisende overflade, men et smart trick er at tilføje lidt sulfo i en kande vand og sprede det udover spagnummen. Du skal desuden vande med en spreder for at sikre, at vandet ikke bare siver væk. Hvis du allerede har et etableret bed, er det derimod meget nemmere at vande, da jorden er omsat bedre.

Nu til nogle af de skønne planter du kan sætte i dit surbundsbed; du kan for eksempel opnå en blomstring næsten hele året rundt ved at kombinere rhododendron, hortensia og skimmia i et bed.

1. Rhododendron fås både i høje, mellem og lave varianter; hvor de mindste bliver ca. 30 centimeter efter 10 år og de højeste bliver ca. 3 meter efter 10 år. Rhododendron blomstrer i maj – juni måned. Resten af året står den med flotte grønne blade og nye blomster knopper, hen over vinteren. Dette betyder, at dit surbundsbed ikke bliver helt bart om vinteren. Se vores udvalg af rhododendron her

2. Hortensia findes i mange forskellige slags, men er nok mest kendt for sine flotte pom-pom blomster i alt fra hvid til rosa og blålige nyancer. Hortensia overtager kort efter at rhododendron afblomster; fra midt sommer til de sidste blomster i september-oktober måned. Se vores udvalg af hortensia her

3. Skimmia er en mindre stedsegrøn plante, som sætter blomsterknopper i efteråret og overvintre med dem, for derefter at springe ud i det tidlige forår med let-duftende små blomster. Se vores udvalg i skimmia her

For at få bunden dækket lidt kan du vælge eksempelvis lyng, som fås i utallelige farver og er en meget robust plante. Derudover er der spiselige bunddække planter i form af blåbær, tranebær og tyttebær, som du kan høste af og bruge i maden. 

Surbundsbed Surbundsbed

Se endelig udvalget af surbundsplanter på vores hjemmeside eller kom fordi planteskolen, hvor vi med glæde vil hjælpe dig.

 
5 måneder siden
4109 visning(er)

Del bloggen på sociale medier