Dyrk dine egne sydfrugter

Henter data... 1783 visning(er)
Dyrk dine egne sydfrugter

Søde ferskener, dejlig sød mandel og storfrugtet kiwi – ja det lyder som noget fra ens ferier, men disse frugter kan også dyrkes herhjemme med godt udbytte. Nedenfor har vi sammensat en lille beskrivelse af hver plante;

Fersken/nektarin

For at få det bedste resultat kan fersken/nektarin dyrkes i drivhus. De kan også trives på en lun plads på friland f.eks. en varm sydmur.  Der er dog en sort, kaldet PRUNUS PERSICA 'FROST', som kan dyrkes udenfor på et beskyttet og lunt sted. Dog er det lidt risikofyldt i forhold til blomstersætning, de steder i landet hvor der er stor chance for sen nattefrost. ’Frost’ har desuden en stor modstandsdygtighed overfor ferskenblæresyge. Ferskener er ellers generelt sunde og robuste planter, som kan bære veludviklede frugter herhjemme. Det er vigtigt for frugtsætningen af blomsterne ikke bliver udsat for frost, hvilket der er chancer for, da fersken er en af de frugttræer, som sætter blomster tidligst (april-maj). Fersken er selvbestøvende, hvilket vil sige, at den ikke behøver en makker til at få frugter. Det er dog en god ide at hjælpe til med bestøvningen ved at bruge en lille pensel eller vat pind og gå fra blomst til blomst. Det er også en god ide at tynde ud i de frugter der udvikles, lige efter blomstringen, da dette vil give en bedre frugtudvikling af de andre frugter (tynd ud i blomsterne for ca. hver 8. centimeter). Frugterne er modne, når den gule skinfarve får en varm tone. Føl aldrig på selve frugterne, da dette vil give frugterne pletter.

Beskæringen foregår efter frugthøsten, mens der stadig er blade på, da planten er en såkaldt bløder. Her klipper man de beskadigede eller døde grene af, samt beskærer de grene, som har båret frugt tilbage til et kraftigt skud.    

Fersken   Fersken    Fersken

Sødmandel

Sødmandel minder utrolig meget om fersken i dens trivsel. Sød mandel trives også bedst i et drivhus eller orangeri, hvor den får masser af varme. Før der kommer blade på, vil den i det tidlige forår(marts-april) blive dækket til med de flotteste rosa blomster. Da der her, ligesom ved ferskenen, er risiko for frost, kan blomsterne let tage skade. Der skal dog en meget varm sommer til for at få modne frugter – men fornøjelsen og ikke mindst de flotte blomster, er dejlige elementer at se frem til.

Almindelig kiwi

Kiwi kan både dyrkes i drivhus eller på en beskyttet, solrig plads i haven. Kiwiplanten er en kraftig slyngplante, som er kendetegnet ved sine lodne frugter. Kiwien dyrkes gerne som espalie plante, hvor du gradvist binder dens grene op til espalien. Der findes mange forskellige slags Kiwi, både grønne og nu også gule. Kiwien plantes i en let grusblandet næringsrig jord. Der skal vandes rigeligt i sommerhalvåret, for at frugtudviklingen bliver god. Derimod skal du holde igen med vand om vinteren, når planten er i hvile. Om foråret får din kiwi flotte gul/orange blomster og senere grønlige bær, med brunlig filt som skind. Frugterne modner og kan plukkes i oktober/november måned. Kiwien kan enten beskæres lige efter løvspring, hvor man tynder ud i planten, eller om sommeren.     

Kiwi     Kiwi

Det er altid spændende at prøve nye frugter, især når de leder tankerne mod varmere breddegrader. Vi kan derfor varmt anbefale at give dig i kast med noget nyt og spændende. Se vores store udvalg af frugttræer her

Kommentarer
Efterlad din kommentar