Guide til plantning af træer

Henter data... 5565 visning(er)
Guide til plantning af træer


Det er dejligt at plante træer selv – der er noget helt specielt ved at plante et lille træ og se den vokse og blive til et af de helt store. Vi har udarbejdet en lille guide til, hvordan du vælger og planter det rette træ;

Det rigtige træ:

Først skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvor træet skal stå og hvor stort det må blive. Når man køber et træ, kan det være alt fra 1-3 meter højt. Træet bliver endnu højere, når det er fuldt udvokset. Derfor er det vigtigt at du ca. ved, hvor stort et træ, du ønsker. Derefter kan du vælge et af de træer, som passer til dine kriterier. Under træer på vores hjemmeside kan du, ude i siden, specificere, hvor højt træet må blive. Se hele vores udvalg her

Plantekvalitet:

Det er vigtigt, at du vælger træet, baseret på kvalitet fremfor pris, da det er et træ, som du skal se på i rigtig mange år. Træet bør have en lige opret stamme og en velformet krone – derudover skal roden se frisk og velforgrenet ud.

Plantning:

Grav et hul der er en halv pottestørrelse bredere end selve potten på træet, så der er god plads til rodklumpen og nye rødder. Jorden skal gerne være en god veldrænet havejord blandet med 1/3 komposteret kojord. Plant ikke træet dybere end den kommer i potten. Tag plastikpotten af og kom træet i plantehullet – hæld jord ned omkring og træd til rundt om rodklumpen for at fæstne træet.

Opbinding:

For at give nye træer ro til at rodfæste sig, er det vigtigt at lave en god opbinding til støtte stolper. Sæt gerne to til tre stolper op omkring træet og bind op med opbindingssele beregnet til træer. Grunden til at det er vigtigt, at du binder træet op, er at træet kan have svært ved at få rodfæste, hvis det hele tiden bliver vrikket frem og tilbage af vinden. Husk at tjekke opbindingen en gang om året for at tjekke, at selen ikke sidder for stramt og give plads til, at træet kan vokse. 

Vanding og gødning:

Det er meget vigtigt med nyplantede træer, at de i etableringsfasen, dvs. de første 2 vækstsæsoner, bliver taget ekstra godt varer om. Vand derfor jævnligt eller læg siveslange ud, så træet aldrig tørrer ud. Vand ekstra i de perioder, hvor der er tørt. Når du vander skal hvert træ have 20-30 L vand.
Det gavner ikke noget at sjat vande, da rødderne så vil komme til at ligge i overfladen. Gød derudover to gange i løbet af en sæson, en gang i forsommeren (maj – juni) og sidste gang i sensommeren (juli – august). Alt efter din præference kan du enten gøde med naturgødning eller kunstgødning. 

Beskyttelse mod vildt og gnaverskader:

Bor du lidt udenfor byen eller på landet, kan det være en rigtig god ide at beskytte mod harer eller mus som gnaver i barken og råvildt som fejre eller på anden måde ødelægger træet. Beskadiges barken sættes træet flere år tilbage i sin udvikling eller også går den helt ud. Barkbeskytter kan købes her

Har du spørgsmål til træer, plantning eller andet, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til os.
Vi vil nemlig rigtig gerne hjælpe dig til at få den bedste oplevelse.  

Prunus og Himalaya-birk

Prunus og Himalayabirk er begge flotte og stærke træer, som er populære i mange af de danske haver. Himalaya-birk har en utrolig flot hvid bark, som er yderst dekorativ og smuk. Prunus blomstrer rigtig flot i forårsmånederne og pryder i enhver have.

Køb Himalaya-birk HER
Køb Prunus HER