Myrebekæmpelse
Myrer er små insekter, der kan skabe problemer i både haven og huset. De kan ødelægge planter, bygge deres reder inde i hjemmet og endda angribe fødevarer. Heldigvis er der flere måder at bekæmpe myrer på, og i vi vil nederst på siden forklare hvordan man kan udrydde dem bl.a. ved brug af gift, lokkedåser og spray. Se også vores andre bekæmpelsesmidler til havenHvad er en myre?
En myre er et lille insekt fra familien Formicidae, som vi tit anser som værende skadedyr. De normalt lever i store kolonier og kan findes i både haver og huse. De findes i mange forskellige arter, og levetiderne kan variere mellem 5 uger til 3 år. De kan være til stor gene, da de ofte bygger reder i nærheden af fødekilder og kan derfor invadere vores boliger og haver.
Hvorfor kommer myrerne i huset og haven?
Myrer finder som ofte deres vej ind i vores huse og haver i søgen efter mad og vand. De kan følge duften fra diverse fødekilder, såsom madrester, sukker eller kagekrummer. De kan også blive tiltrukket af fugtige områder, hvor de kan finde vand og bygge reder.
Derudover kan myrerne også komme ind i huse og haver på grund af omgivelserne. Hvis der er mange planter og træer i nærheden, kan det tiltrække forskellige insekter, som myrerne elsker at jage og spise. Derfor er det vigtigt at tage højde for, at myrerne kan invadere, derfor skal man tage de rigtige forholdsregler. Generelt er det vigtigt at bekæmpe insekter så snart de ses.
Identifikation af myrearter
Hvor mange myrearter finder der?
Der findes mere end 12.000 forskellige myrearter spredt ud over verden, og de varierer meget i størrelse, styrke, levested, farve og adfærd. De mest almindelige arter i Danmark er den sorte havemyre, den røde skovmyre og den grønne skovmyre. Selvom disse arter ser forskellige ud, har de alle til fælles, at de lever i store kolonier og kan være til stor gene for hus og haveejere.
Hvordan kan man identificere forskellige myrearter?
Det kan være svært at identificere forskellige myrearter, da de kan se meget ens ud. Men der er nogle kendetegn, der kan hjælpe med at afgøre, hvilken type myre det er. Man kan se på størrelsen, farven og formen på hovedet og kroppen. Derudover kan man også kigge på antallet af led på antennerne og benene.
Den sorte havemyre er den mest udbredte myreart i Danmark og er kendetegnes ved sin lille størrelse og sorte farve. De lever typisk i kolonier på op til 10.000 myrer og kan ofte ses kravlende rundt på terrasser og i haver. Den røde skovmyre er kendt for sin røde farve og kan også findes i haver og skove. De lever i kolonier på op til 50.000 myrer og kan skabe store reder i jorden. Den grønne skovmyre er den største af de tre arter og er naturligvis kendt for sin grønne farve. De lever i kolonier på op til 300.000 myrer og kan bygge reder i træer og høje buske.
Forebyggelse af myrer
Hvordan kan man forebygge myrer i haven og i huset?
Et godt sted at starte er ved at fjerne eventuelle madkilder, som myrerne kan være tiltrukket af. Det betyder at man skal sørge for at holde køkkenet rent og tørt, og undgå at efterlade madrester eller sukkerholdige produkter på køkkenbordet. Udendørs bør man også sørge for at fjerne faldne frugter og blade, som kan tiltrække myrerne.
En anden måde at forebygge myrer på er ved at tætne små sprækker og huller i huset, som myrerne kan bruge til at komme ind. Hvis man har en kælder, så gælder det om at holde den tør og godt ventileret, da myrer drages mod fugtige steder.Det kan også være en god idé at sørge for at have en tør og velventileret kælder, da myrerne ofte søger mod fugtige områder. I haven kan man plante bl.a. pebermynte og rosmarin, som myrer traditionelt ikke er fan af.
Hvis man allerede har myrer i huset eller haven, kan man forsøge at bekæmpe dem ved hjælp af forskellige midler. Dette kan være myrelokkedåser, myrevand, myrespray og myrepulver - alle disse er specielt designet til at udryddelse af myrer.
Midler til myrebekæmpelse
Hvad er det bedste middel mod myrer?
- Myrelokkedåser (Indeholder Spinosad hvilket er en myregift som myrene spiser, og herefter dør)
- Myrevand (Er flydende jord der kan bruges i sætningsskader og mellem fliser, hvilket forhindrer myrer at komme igennem. Kan også hældes direkte i myreboet)
- Myrespray (Sprøjtes på myrebo, eller gennemgange hvor myrerne kan komme)
- Myrepudder (Er den form for pudder der skal strøs ved soklen af huset, så myrerne ikke kan komme ind)
- Myresand (Skal erstatte sandet ved indgangen af myreboet. Myresandet er så fint at myrene ikke kan flytte det. Sandet størkner efter 3 uger)
Miljøvenlige alternativer til myrebekæmpelse
Duftstoffer og essentielle olier
En af disse er at anvende naturlige duftstoffer som myrerne ikke kan lide, såsom citronsaft, eddike eller æteriske olier som pebermynte, citron eller eukalyptus. Disse kan sprøjtes på områder, hvor myrerne ofte kommer ind.
Kanel
Myrer kan ikke fordrage kanel og vil undgå områder, hvor det findes. Drys kanel ud omkring indgangene til dit hjem eller haven
Kogende vand
Hvis du har et myrebo i din have, kan du forsøge at hælde kogende vand ned i boet. Dette kan dræbe myrerne og ødelægge boet. Dette kan dog gå ud over dine planter og græsplæne, hvis det kogende vand kommer i kontakt med dette.