Havekalk

Havekalk kan være en realitet for mange haveejere, hvor jordens pH-værdi ikke er optimal for planternes eller græssets vækst.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  3 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  3 varer

  pr. side

  Hvad er havekalk?

  Havekalk er et naturligt kalkprodukt, der bruges til at regulere jordens pH-værdi, hvilket medfører at planterne i havens sundhed og trivsel er optimal, til at optage næringsstoffer fra jorden.

  Hvorfor er det vigtigt for din græsplæne og have?

  Der er flere årsager til at havekalk er vigtigt for græsplænen og haven. Det er fordi den korrekte pH-værdi sikrer optimalt vækst, sundhed og trivsel for planterne - f.eks. vil en for høj pH-værdi medføre toksicitet og vil kun give begrænset optagelse af næringstoffer til planterne.

  Har jeg egentlig brug for havekalk?

  Ikke nødvendigvis. Nogle haver har i forvejen en god og pH korrekt jord, som ikke behøver tilføring af kalk.

  Der er dog nogle tegn man kan være opmærksom på, hvis man tror jorden i haven ikke har den rigtige pH-værdi.

  • Planterne vokser ikke ordentligt (de får ikke tilstrækkeligt med næring gennem jorden)
  • Gule og brune pletter på bladene
  • Mos og ukrudt

  Det er også muligt at måle jordens pH-værdi ved at bruge en pH jordbundstest. Det skal dog siges, at nogle planter trives bedst i jord med lavere pH-værdi, såkaldte surbundsplanter der lever i surbundsbede som f.eks. rhododendron - her kan surbundsgødning hjælpe. 

  Dolomitkalk vs. perlekalk

  Hvis du er haveejer, ved du måske allerede, at kalk er en vigtig ingrediens i at opretholde en sund og frodig græsplæne og have. Men med så mange forskellige typer af kalk på markedet, kan det være svært at vælge den rigtige til dine behov.

  Dolomitkalk

  Dolomitkalk er en type kalk, der er fremstillet af dolomitsten, som er en blanding af kalksten og magnesium. Denne type kalk indeholder normalt mellem 6 og 12 procent magnesium, hvilket er et vigtig næringsstof for planter. Dolomitkalk er også mere alkalisk end andre typer af kalk, hvilket betyder, at den er effektiv til at hæve pH-niveauerne i jorden.

  Perlekalk

  Perlekalk er en type kalk, der er fremstillet af knuste kalksten, som er blevet brændt og knust til små perler. Denne type kalk indeholder normalt mellem 30 og 38 procent kalcium, hvilket er en vigtig næringsstof for planter. Perlekalk er mere sur end dolomitkalk, hvilket betyder, at den er effektiv til at sænke pH-niveauerne i jorden.

  Hvornår gives kalk i haven?

  Kalk gives optimalt i foråret (okt-nov) eller efteråret(marts-april) til at regulere pH-værdien i jorden og sikre optimale betingelser for planter og græs på græsplænen og i haven. Det kan også være nødvendigt at tilføre kalk i løbet af vækstsæsonen, hvis pH-værdien er for lav. Det anbefales at få jorden testet for at bestemme det præcise behov for kalk.

  Efter kalkning, så vent 2-4 uger før du spreder gødning i haven. Her kan plænegødning anbefales. 

  Hvor meget kalk skal en græsplæne have?

  • Perlekalk - 10 kg til ca. 200 m2 have
  • Dolomitkalk - 15 kg til ca. 150 m2 have

  Se også hele vores udvalg af Jord og gødning til haven